Kukkivilla palko- ja öljykasveilla pyritään viljelyohjelmassa parantamaan peltojen kasvukuntoa ja lisäämään luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla pölyttäjille ravintoa.
Gluteenittoman kauran kysyntä kasvaa – Helsingin Mylly käynnisti sopimustuottajille oman viljelyohjelman
Viljelyohjelman toimenpiteitä ovat tarkennettu lannoitus ja kukkiviin kasveihin perustuva viljelykierto.
Gluteenittoman kauran kysyntä niin Suomessa kuin maailmallakin kasvaa koko ajan. Helsingin Myllyn gluteenittomat kauratuotteet valmistetaan suomalaisesta puhdaskaurasta, joka tulee omilta, gluteenittomaan tuotantoon sitoutuneilta sopimusviljelijöiltä.
Yritys käynnistää sopimusviljelijöidensä kanssa ympäristö- ja vastuullisuusviljelyohjelman, jonka avulla sekä kasvatetaan satotasoja että vähennetään viljelyn ympäristövaikutuksia.
Ohjelma on käytännönläheinen ja siinä hyödynnetään tilan koko peltopinta-ala, kertoo viljelyohjelmassa asiantuntijana mukana oleva täsmäviljelyn pioneeri ja viljelykonsultti Kari Alasaari tiedotteessa.
”Tavoitteenamme on pitää huolta sopimustilojen maiden kasvukunnosta ja varautua muuttuviin ilmasto-olosuhteisiin niin, että pellot tuottavat haasteellisinakin kasvukausina varmemmin laadukkaita ja hyviä satoja”, hän jatkaa.
”Haluamme tehdä todellisia tekoja vastuullisen ja ympäristöystävällisen ruoantuotannon eteen ja tiivistää yhteistyötämme sopimusviljelijöidemme kanssa. Samalla kehitämme kauran viljelyä ja saamme mitattua tietoa ympäristökuormastamme”, kertoo Helsingin Myllyn kauran ostopäällikkö Pekka Kultti.
Hän on myös itse gluteenittoman kauran viljelijä.
Yksi viljelyohjelman toimenpiteistä on kauran tarkennettu lannoitus. Se tarkoittaa, että tavallisesta lannoitemäärästä annetaan kylvön yhteydessä esimerkiksi 70 prosenttia ja loput kasvukauden aikana sen mukaan, mitä kasvi tarvitsee tuottaakseen hyvän sadon.
”Tällöin emme lannoita liikaa, emmekä liian vähän, vaan saamme optimoitua lannoitteen määrän. Se vähentää sekä viljelyn kustannuksia että ympäristökuormaa”, Kultti kertoo.
Toinen viljelyohjelman pakollisista osioista on kukkiviin kasveihin perustuva viljelykierto. Kukkivilla palko- ja öljykasveilla pyritään parantamaan peltojen kasvukuntoa ja lisäämään luonnon monimuotoisuutta tarjoamalla pölyttäjille ravintoa.
Viljelyohjelman pilottivaiheessa on mukana on 11 Helsingin Myllyn gluteenittoman kauran tuottajaa, jotka ovat Helsingin Myllyn pitkäaikaisia kumppaneita.
Kultin mukaan viljelijät lähtivät mukaan mielellään. Sen lisäksi, että viljelijät saavat ohjelmasta hyviä oppeja sadon parantamiseen, Helsingin Mylly maksaa sadosta korotetun hinnan.
Uutisoi Maaseudun tulevaisuus.
Toimitti: Tuula Huovinen