Venäjän kaasuhanat sulkeutuvat pian – kesästä vielä selvitään, mutta talvesta tulee haastava: “Ei riitä koko Suomen markkinaan”

Venäläisen maakaasun jakelu Suomeen katkeaa lähipäivinä. Korvaajaksi suunnitellun Balticconnector-kaasuputken kapasiteetti ei yksin tule riittämään korvaajaksi talvikaudella.
Maakaasun jakelun lopettamisen taustalla on suomalainen maakaasuyritys Gasum, joka kieltäytyi noudattamasta venäläisen maakaasuntoimittaja Gaspron vaatimusta avata uusia tilejä ja suorittaa maksujaan ruplissa. Gasumin viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Olga Väisänen arvioi, että kaasuhanat suljetaan joko myöhään tänä iltana tai huomenna.
Vajaa 60 prosenttia kaikesta Suomeen Venäjältä tulevasta maakaasusta tulee Gasumilta. Kaikki Venäjältä Suomeen tuleva maakaasu tulee Imatran putken kautta, joten käytännössä tämän kaasuhanan sulkeutuminen katkaisee venäläisen maakaasun toimitukset koko Suomeen.

Ennätyskorkeat hinnat nousevat lisää

Energiateollisuuden mukaan kaasun katkaisu ei ole Suomen koko energiajärjestelmän kannalta suuri asia. Kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta maakaasun osuus on viisi prosenttia. Kesällä maakaasun katkaiseminen vaikuttaisi eniten yksittäisten yritysten toimintaan, mutta talvikaudella maakaasulla myös lämmitetään suomalaisia koteja.
Väisänen kertoo Gasumin varautuneen tilanteeseen hankkimalla kaasua vaihtoehtoisista lähteistä. Suomen ja Viron välisen Balticconnector-putken avulla kaasua pystytään tuomaan esimerkiksi Latviasta ja Liettuasta. Väisänen lupaa, että kesästä selvitään tämän putken turvin, mutta talvi on toinen tarina.
– Balticconnectorin fyysinen siirtokapasiteetti ei riitä koko Suomen markkinaan talvikaudella. Se on haaste, mikä meillä on vielä edessä.
Suomen hallitus aikoo viedä Viron kanssa eteenpäin hanketta yhteisestä kelluvasta LNG-terminaalista, jonka avulla nesteytettyä maakaasua voitaisiin siirtää kaasuverkkoon venäläisen kaasun tilalle.
Aiheesta on luvassa tiedotustilaisuus myöhemmin tänään 12.30.
Väisänen sanoo, että tulevalla hankkeella tulee olemaan merkittäviä vaikutuksia energian hintaan, joka on jo valmiiksi sodan takia ennätyskorkealla.
– Se on ihan selvä, että nämä tulevat vaikuttamaan kaasun hintaan. On vaikea arvioida, mihin hinnat lopulta asettuvat, mutta ikävä kyllä varmasti tulee olemaan vaikutuksia energian hintaan.
Msn
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.