Venäjä voi palauttaa kuolemanrangaistuksen tulevaisuudessa, Venäjän federaation perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Valery Zorkin kirjoitti kirjassaan “Perustuslakioikeus: menettely ja merkitys”.

Venäjä voi ottaa kuolemanrangaistuksen uudelleen käyttöön terrorismista ja pedofiliasta

Hän selitti, että perustuslakituomioistuimen päätös, joka teki mahdottomaksi kuolemanrangaistuksen soveltaminen Venäjällä sen kehityksen tässä historiallisessa vaiheessa, ei estänyt mahdollista siirtymistä kuolemanrangaistuksen palauttamiseksi tulevaisuudessa.
“Niin kauan kuin on harkittu murha, kysymystä kuolemanrangaistuksen käytöstä ei voida täysin sulkea”, perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja Valery Zorkin kirjoitti kirjassa. “Toivon, että siirtyminen laista moraalisiin ja uskonnollisiin näkemyksiin, jotka ovat perustana kuolemanrangaistuksesta kieltäytymisen periaatteellisessa hylkäämisessä, menee menestyksekkäästi Venäjän hyväksi”, hän totesi ja ilmaisi henkilökohtaisen asenteensa tähän asiaan.
Kysymys siitä, että kuolemanrangaistus on otettava säännöllisesti uudelleen käyttöön Venäjän yhteiskunnassa. Lähes jokaisen korkean profiilin rikoksen jälkeen monet vaativat rikoksentekijöiden teloituskiellon poistamista. Lisäksi monet tavalliset kansalaiset ja useat lainsäätäjät kannattavat terroristien, murhaajien ja pedofiilien teloitusta. Vuonna 2019 yli puolet venäläisistä (68 prosenttia) sanoi, että tekijät olisi teloitettava alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista sekä murhasta (57 prosenttia). Yhteensä 69 prosenttia vastaajista pitää kuolemanrangaistusta sallittuna. Monet olivat yhtä mieltä siitä, että kuolemanrangaistusta voidaan soveltaa:
terrorismi (53 prosenttia), raiskaus (52 prosenttia), huumekauppa (26 prosenttia), maanpetos ja valtionsalaisuuksien paljastaminen (17 prosenttia), lahjonta (14 prosenttia), vakoilu (9 prosenttia), uskonnollisten pyhäkköjen häpäisy, varkaudet, ryöstöt (6 prosenttia), veronkierto (1 prosentti).
Venäjän federaation viimeinen kuolemanrangaistus toteutettiin vuonna 1996. 16. huhtikuuta 1997 Venäjä pani täytäntöön kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanon keskeyttämisen. Perustuslakituomioistuin teki 19.11.2009 päätöksen, jonka mukaan Kuolemanrangaistusta Venäjällä ei voida enää määrätä eikä soveltaa. Ainoa Euroopan ja IVY-maiden maa, joka harjoittaa kuolemanrangaistusta, on Valko-Venäjä.
Toimitti: Tuula Huovinen
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit