Venäjä sanoo olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja Yhdysvaltojen kanssa. Osa sotaharjoituksista päättyy.

Alexei Nikolsky / TASS Venäjä on valmis jatkamaan neuvotteluja Yhdysvaltojen ja Naton kanssa ja lopettaa osan sotaharjoituksista, jotka ovat herättäneet pelkoja Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.
Yhdysvallat ja sen liittolaiset herättivät viikonloppuna huolta siitä, että Ukrainaa ympäröivät 100 000 venäläissotilasta voivat hyökätä milloin tahansa. “Uskon, että mahdollisuutemme eivät ole lähelläkään toteutumista”, ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi turvallisuusneuvotteluista Yhdysvaltojen kanssa puhuessaan Putinille televisioidussa tapaamisessa kremlissä
Lavrov sanoi ehdottavansa “neuvottelujen jatkamista” ja lisäsi, että neuvotteluja “ei kuitenkaan tule jatkaa loputtomiin”. Venäjä ilmaisi viime kuussa tyytymättömyytensä, kun Yhdysvallat ja Nato hylkäsivät osan keskeisistä turvallisuusvaatimuksista.
Washington ja Nato määrittelivät sen sijaan joukon aloituksia, joilla turvallisuusyhteistyötä Moskovan kanssa voitaisiin lisätä. Putin kysyi, voisivatko Venäjä ja Yhdysvallat löytää sopimusta?. Lavrov sanoi, että “aina on mahdollisuus”. Lavrov sanoi, että Venäjän vastaus Yhdysvaltojen ehdotuksiin on esitetty 10-sivuisessa asiakirjassa.
Puolustusministeri Sergei Shoigu totesi erillisessä tapaamisessa Putinin kanssa, että jotkin Venäjän laajamittaisista sotilas- ja meriharjoituksista – jotka ovat tapahtuneet kaikilla sen sotilasalueilla ja joihin on osallistunut lähes kaikki sen laivastot – ovat päättymässä. “Osa näistä harjoituksista on päättymässä, osa päättyy lähitulevaisuudessa”, Shoigu sanoi keskustellessaan Putinin kanssa. Hän ei täsmentänyt, sisältyikö tähän Venäjän meneillään olevat yhteiset harjoitukset Valko-Venäjän kanssa, jotka ovat lisänneet huolta Ukrainaan hyökkäämisestä ja joiden on määrä päättyä 20.2.
LUE LISÄÄ Venäjän ja lännen väliset jännitteet ovat saavuttaneet tason, jota ei ole nähty sitten kylmän sodan päättymisen jälkeen Ukrainan rajojen lähellä kokoontuneiden 100 000 venäläisen sotilaan suhteen.
Yhdysvallat syyttää Moskovaa länsimieliseen naapuriinsa hyökkäämisen valmistelusta, jonka Moskova kuitenkin kiistää. Seuraukset tulisivat olemaan vakavat sanoo yhdysvallat, jos venäjä hyökkää.
Venäjä vaatii oikeudellisesti sitovia takeita, joilla pysäytetään Naton laajentuminen Itä-Eurooppaan ja selkeä sijoittaminen Venäjän rajojen läheisyyteen sekä Naton paluu niihin sotilasasemiin jotka olivat ennen vuotta 1997.
Yhdysvallat ja Nato torjuivat virallisesti Venäjän keskeiset vaatimukset sulkea ovi Ukrainan jäsenyydelle läntisessä sotilasliitossa ja allekirjoittaa asiakirjojen mukaan sen ehdottama kahdenvälinen sopimus Euroopan turvallisuudesta.
He kehottivat Venäjää vähentämään sotilaallista lisäämistä Ukrainan rajojen läheisyyteen neuvottelujen aloittamiseksi. Putin on syyttänyt länttä Moskovan turvallisuushuolien huomiotta jättämisestä ja Ukrainan käyttämistä Venäjän hillitsemiseen, vaikka hän on sanonut toivovansa, että löydettäisiin ratkaisu kasvavien jännitteiden lopettamiseksi.
Asiantuntijat varoittivat vähättelemästä mahdollisuutta hyökätä Ukrainaa vastaan. “Venäjän joukkojen asennoituminen viittaa siihen, että ne ovat lähellä sotilasoperaation lopullisia valmisteluja”. Venäjän armeijan asiantuntija ja CNA-ajatushautomon Venäjä-tutkimusohjelman tutkimusjohtaja Michael Kofman kertoi The Moscow Timesille.
Hän sanoi, että hänen omat tutkimuksensa eivät osoittaneet, että Venäjä suunnittelisi sotilaallista esitystä, vaikka Shoigu sanoi joidenkin sotaharjoitustensa päättyvän.
Eurooppa-neuvoston ulkosuhteista vastaava jäsen Kadri Liik kertoi The Moscow Timesille, että kiristyvät jännitteet ovat saavuttaneet eräänlaisen “huipentuman”, mutta sanoi, että on epätodennäköistä, että täydellinen eskalaatio olisi näköpiirissä.”Kreml luultavasti päätti, että on haitallista jatkaa sitä tällä tavalla reaktioiden vuoksi.
Kreml saattaa perustellusti ajatella, että ilman painostusta heidän huolenaiheistaan käytävä keskustelu häviää ja länsi palaa mukavuusalueelleen. He jatkavat painostusta, koska he todella tarkoittavat sitä puhuessaan turvallisuustakuista, ja siitä, että Ukraina ei liity Natoon”, hän lisäsi.
“Venäjän on tärkeää osoittaa lännelle, että se pystyy lisäämään diplomatiaansa sotilaallisin keinoin, saavuttamaan asiat tällä tavalla”, Liik sanoi. Uutisoi AFP.
Kirjoitti: The Moscow times
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

“Karjalan evakot: Muutto ja sopeutuminen sodan varjossa”

Toisen maailmansodan aikana Suomi joutui luovuttamaan Neuvostoliitolle laajoja alueita, mikä johti merkittäviin evakuointeihin. Evakot, eli siirtoväki, olivat ihmisiä, jotka joutuivat jättämään kotinsa luovutetuilla alueilla, kuten Karjalassa, Kuusamossa, Sallassa ja Petsamossa.