Turkin rakentama pato Eufrat joella
Turkin rakentama pato Eufrat joella

Turkin rakentama pato Eufrat joella

Eufrat ja Tigris ovat Irakin tärkeimmät vesilähteet. Joet saavat alkunsa Turkissa, josta Tigris virtaa suoraan Irakiin. Eufrat tulee Irakiin Syyrian kautta, joka on täysin riippuvainen sen vedestä.
Nämä kolme maata ovat kiistelleet jokien veden jakamisesta vuosikymmeniä. Turkki on rakentanut naapurimaiden vastalauseista huolimatta jättiläispatoja, joilla se ottaa yhä suuremman osan vedestä omaan käyttöönsä. Tämä on pahentanut Irakissa kuivuuden lisäksi energiapulaa, koska jokiin rakennettuja voimalaitoksia ei voi käyttää täydellä teholla.
Viime maaliskuussa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan vieraili Bagdadissa ja sen jälkeen neuvottelut Eufratin ja Tigrisin veden jakamisesta ovat edenneet. Turkki on lisännyt Syyriaan ja Irakiin menevän veden määrää, mutta Irakin vesiministeri Latif Rashid ei edelleenkään ole tyytyväinen. Sateiden vähenemisen ja pohjaveden laskun takia Eufratin ja Tigrisin vedet ovat aiempaakin tärkeämpiä.
Turkin hallitus on yhteydessä ainoastaan Irakin hallitukseen, se ei suostu neuvottelemaan mistään asioista Kurdistanin aluehallituksen kanssa.
Tämä on yksi syy, miksi lähi-itää vaivaa ilmaston muutokset sekä Turkin aiheuttamiin vesi ongelmiin tulisi puuttua kansainvälisesti isolla kädellä. Patojen aiheuttamia ongelmia on esim. kalojen sukupuuttoon kuoleminen ihan Suomessakin. Esim. lohikuolemia ollut, koska ne eivät pääse kutemaan synnyinseuduilleen.
Alkuperäinen lähde: Kansan uutiset
Kuva:pixabay
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Iso-Britannia laittaa Ugandan ebolataisteluun

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on lahjoittanut 2.2 miljoonaa puntaa (noin Shs9.6b) tukeakseen maan vastausta ebolaepidemiaan, Kampalan Britannian korkean komission kehitysjohtaja Phillip Smith on paljastanut.

Tähtitaivasta tarkkailemaan.

Mikäpä on sen mukavampaa näin syksyisin, kuin keksiä uusi harrastus pimeneviin iltoihin. Voit lähteä kuntosalille tai tutkimaan syksyistä luontoa.