Kuva: Pixabay

Kuolonuhrien määrä nousee yli 4 000:n Turkin ja Syyrian maanjäristysten jälkeen

Pakkaset ja lumisateet tuhoutuneella alueella ovat lisänneet pelastustyöntekijöiden vaikeuksia.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on julistanut seitsemän päivän kansallisen suruajan, ja Syyria on vedonnut Yhdistyneisiin Kansakuntiin saadakseen apua tuhoisien maanjäristysten jälkeen, jotka tappoivat yli 4 000 ihmistä sekä kaatoi rakennuksia Kaakkois-Turkissa ja Pohjois-Syyriassa.
Viranomaiset pelkäävät, että maanantain 7,8 magnitudin kuolonuhrien määrä, jota seurasi 7,6 magnitudin maanjäristys ja useat jälkijäristykset jatkavat nousuaan, kun pelastajat etsivät eloonjääneitä metalli- ja betonisotkujen joukosta, jotka ovat levinneet alueelle. Alue kärsii muutenkin Syyrian 12-vuotisesta sisällissodasta ja pakolaiskriisistä.
Pelastajat etsivät kylmän yön läpi tiistaiaamuun toivoen kaivavansa lisää eloonjääneitä raunioista, kun loukkuun jääneet huusivat apua roskavuorten alta.
Turkin katastrofi- ja hätätilanteiden hallintaviranomaisen (AFAD) johtaja Yunus Sezer kertoi Turkissa kuolleiden määräksi 2 921, kun taas 15 834 muuta loukkaantui.
Syyriassa kuoli maanantai-iltana ainakin 1 300 ihmistä, kertoivat terveysministeriö ja White Helmets -pelastusjärjestö.
Pakkaset talviset sääolosuhteet ja lumisateet tuhoutuneella alueella ovat lisänneet maanjäristyksessä loukkaantuneiden ja kodittomiksi jääneiden tuhansien ihmisten ahdinkoa. Kaatuneet rakennukset ja tuhoutuneet tiet ovat haitanneet pyrkimyksiä löytää eloonjääneitä ja saada ratkaisevaa apua tuhoalueille.
Al Jazeeran Sinem Koseoglu, joka raportoi Istanbulista kertoi, että miljoonat ihmiset tarvitsevat apua.
“Ja heidän tarpeensa on vieläkin akuutimpi, koska on talvi ja he kohtaavat kylmiä lämpötiloja, lunta ja sadetta.”
Kymmenen kaupunkia Etelä-Turkissa on julistettu katastrofialueiksi, kertoo Istanbulista raportoiva Al Jazeeran Natasha Ghoneim. Pakkaset ja lumisade ovat haitanneet pelastustoimia, ja alueelle odotetaan lisää huonoa säätä. Sähkönjakelu ja maakaasu on katkaistu monilta alueilta.
“Täydellinen kuva tuhosta on vasta alkamassa – tuhot tulevat näkyviin auringon noustessa tiistaina, Ghoneim sanoi.
Seisminen toiminta jatkoi alueella maanantaina aiheuttaen toisen jälkijäristyksen joka oli lähes yhtä voimakas kuin alkuperäinen maanjäristys.Yhdysvaltain geologinen tutkimuskeskus mittasi alkuperäisen maanjäristyksen 7.8: een, syvyydellä 18 km (11 mailia). Tunteja myöhemmin iski myös 7,6 magnitudin jälkijäristys. Toinen järistys sai turkkilaisessa Sanliurfan kaupungissa sijaitsevan monikerroksisen kerrostalon kaatumaan kadulle.
Turkin televisiossa esitetty dramaattinen videomateriaali näytti rakennusten romahtavan reaaliajassa. Visuaalit osoittivat, että pelastustyöntekijät vetivät lapsen elossa litistetystä rakennuksesta. Sitten lapsi yhdistettiin järkyttyneiden vanhempien kanssa lumen peittämillä kaduilla.
Yli 7 800 ihmistä on pelastettu 10 maakunnassa, kertoo Turkin katastrofinhallintaviranomaisen virkamies Orhan Tatar. Sairaalat ovat nopeasti täyttyneet loukkaantuneista ihmisistä, pelastustyöntekijät sanoivat.
Syrian American Medical Society, joka johtaa sairaaloita Pohjois-Syyriassa ja Etelä-Turkissa, sanoi lausunnossaan, että sen tilat olivat “täynnä potilaita täyttäen käytävät”, ja vaati kiireellisesti “traumatarvikkeita ja kattavaa hätäapua ihmishenkien pelastamiseksi ja loukkaantuneiden hoitamiseksi”.
Hallitukset ja avustusjärjestöt ovat kiirehtineet lähettämään henkilöstöä, varoja ja kalustoa Turkkiin.
Jordania lähettää hätäapua Syyriaan ja Turkkiin kuningas Abdullah II:n määräyksestä, kun taas Egypti on luvannut Turkille kiireellistä humanitaarista apua. Libanonin rahapulassa oleva hallitus lähettää myös Punaisen Ristin ja väestönsuojelun pelastustyöntekijöitä ja palomiehiä Turkkiin auttamaan pelastustoimissaan.
Euroopan unioni on mobilisoinut etsintä- ja pelastusryhmiä, ja ryhmittymän Copernicus-satelliittijärjestelmä on aktivoitu hätäkartoituspalvelujen tarjoamiseksi. Ainakin 13 jäsenmaata on tarjonnut apua. Iso-Britannia ja Yhdysvallat sanoivat olevansa myös valmiita lähettämään apua Syyriaan. Washington on sulkenut pois suoran kanssakäymisen Syyrian hallituksen kanssa.
Saksan ulkoministeriö kertoi koordinoivansa avustustoimiaan EU-kumppaneiden kanssa ja valmistelevansa hätägeneraattoreiden, telttojen, huopien ja vedenkäsittelylaitteiden toimituksia.
Yhdysvallat koordinoi välitöntä apua Naton jäsenmaalle Turkille, mukaan lukien etsintä- ja pelastustoimia tukevat ryhmät. Kaliforniassa lähes 100 Los Angelesin piirikunnan palomiestä ja rakenneinsinööriä sekä kuusi erikoiskoulutettua koiraa lähetettiin Turkkiin auttamaan pelastustoimissa.
Hätäministeriön venäläiset pelastusryhmät valmistautuvat lentämään Syyriaan, jonne maahan sijoitettu Venäjän armeija on jo lähettänyt 10 300 hengen yksikköä auttamaan roskien raivaamisessa ja eloonjääneiden etsinnässä. Venäjän armeija on perustanut pisteitä humanitaarisen avun jakamiseksi. Venäjä on myös tarjonnut Turkille apua, joka on hyväksytty.
Lähde: Al Jazeera
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.