Biden sanoo varoittaneensa Putinia “ankarista pakotteista”, jos Venäjä hyökkää uudelleen Ukrainaan

Presidentti Biden puhuu puhelimessa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa 30.12.2019 Bidenin asunnolla Wilmingtonissa, Delissä

WILMINGTON, Del. – Presidentti Biden sanoi perjantaina varoittaneensa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia puhelussa, että “kova hinta on maksettava”, jos Venäjä hyökkää uudelleen Ukrainaan.
Biden sanoi “tehneensä selväksi”, että Kremlin uudet sotilaalliset toimet johtaisivat “ankariin pakotteisiin”, mutta ei mennyt niin pitkälle, että sanoisi Washingtonin vastaavan Venäjän jatkuvaan sotilaalliseen läsnäoloon lähellä Ukrainan rajaa.
“En aio neuvotella täällä julkisesti”, Biden kertoi toimittajille Wilmingtonissa, Delissä, jossa hän viettää uudenvuodenaattoa. “Mutta teimme selväksi, ettei hän voi hyökätä Ukrainaan.”
Torstaina Putinin kanssa käydyn puhelunjälkeen Biden aikoo puhua puhelimitse Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa sunnuntaina, kun huoli Venäjän sotilaallisesta rakenteesta ukrainan vastaisen rajan lähellä kasvaa.
Biden “vahvistaa Yhdysvaltain tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle”, Valkoisen talon virkamiehen mukaan, esikatselemalla toimittajille esitettyä puhelua nimettömänä Valkoisen talon asettamien sääntöjen mukaisesti. Bidenin odotetaan myös tarkastelevan uudelleen valmisteluja Zelenskyin kanssa tulevia diplomaattineuvotteluja varten.
Yhdysvaltain ja Venäjän johtavat virkamiehet tapaavat Genevessä 9.-10.1.2020 ennen Venäjän ja Naton neuvoston kokousta 12.1.2020 ja neuvotteluja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä Wienissä 13.1.
Biden kertoi toimittajille perjantaina, että ennen näitä konferensseja Putin “ilmaisi osan huolistaan Natosta, Yhdysvalloista ja Euroopasta, ja me esittelimme omamme. Sanoimme aloittavamme neuvottelut noista asioista. Mutta tein selväksi, että ne voivat toimia vain, jos hän itse asiassa eskaloituu, ei eskaloitunut, tilanne siellä.”
Puhelu Zelenskyin kanssa tulee kolme päivää sen jälkeen, kun Biden puhui Venäjän presidentin kanssa Lähes tunnin ajan Putinin pyynnöstä, ja johtajat keskustelevat mahdollisista seurauksista Venäjän joukkojen kokoamisen seurauksena.
Biden sanoi Putinille, että Venäjä joutuu ennennäkemättömiin pakotteisiin, jos Moskova ryhtyy uusiin sotilaallisiin toimiin Ukrainan vastaisella rajalla, jossa venäläiset ovat keränneet kymmeniä tuhansia joukkoja ja ampuneet hypersoonisten aseiden testi salvon, korkea-arvoinen hallinnon virkamies kertoi toimittajille puhelun jälkeen.
Vuonna 2014 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja liitti Krimin niemimaan.
Venäjän presidentin ulkopoliittisen avustajan Juri Ushakovin mukaan putin varoitti, että uudet pakotteet voivat johtaa “maiden välisten suhteiden täydelliseen repeämiseen”. Putin on toistanut Kremlin ehdotuksen, joka estäisi Ukrainaa liittymästä Natoon ja sulkisi pois Yhdysvaltojen johtaman sotilasliiton muut itälaajennuksen, jotka Valkoinen talo on hylännyt.
Perjantaina twiitissa ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti, että Yhdysvaltoja ja sen liittolaisia ei estetä.
“Kävimme tuottavan keskustelun Kanadan ulkoministerin @MelanieJoly kanssa yhteisistä ponnisteluistamme Venäjän Ukrainaan kohdistamaa hyökkäystä vastaan. Teemme yhteistyötä asettaaksemme massiivisia seurauksia ja vakavia kustannuksia hyökkäyksen jatkumiselle”, Blinken kirjoitti.

Lähde: whashington post

Toimitti: Tuula Huovinen
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit