Kuvituskuva. Aurinkopaneeleja lumen peitossa Lappeenrannan keskustassa sijatsevan kerrostalon katolla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Aurinkopaneeleissa myyntipiikkiä Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa: omavaraisuus ja sähkölaskun pienentäminen kiinnostaa kuluttajia

Aurinkosähköjärjestelmien kysyntä on kasvanut Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa sähkönhinnan vaihteluiden ja Venäjän aloittaman sodan myötä, kertovat aurinkosähköjärjestelmiä tarjoavat yritykset.
– Varovainen arviomme on 20-30 prosenttia myynnin kasvua. Aurinkopaneeleita kysyvät pääasiassa kotitaloudet, kertoo Antte Siltala Joen Sähköpojilta.
– On se varmasti ollut eräänlainen viimeinen niitti tämä Ukrainan sota ja sähkön hinnan vaihtelu. Se on näkynyt meillä: aurinkopaneelien kysyntä oli poikkeuksellisen suurta maaliskuussa, kertoo yrittäjä Kimmo Karppanen kiteeläisestäSähköasennus Mirotex Oy:sta.
Tavanomaisesti maaliskuu on ollut aurinkopaneelijärjestelmien osalta hiljaista aikaa, mutta viime kuussa maaliskuun aurinkoiset viikot ja jo kuukausia uutisoitu sähkön hinnan nousu näkyvät kysynnässä.
Kiteeläisenä yrityksenä Mirotex toimii koko Pohjois-Karjalan alueella.

Maatilat investoivat aurinkosähköön

Pohjois-Savon alueella toimiva yrityksen Pumppukunkun toimitusjohtaja Esa Heimonen kertoo hänkin, että aurinkopaneeleiden kysynnässä on ollut selkeää kasvua.
Myös energiayhtiö Väreellä aurinkosähköjärjestelmien myynnissä oli maaliskuusssa huomattavaa kasvua verraten vuoden takaiseen maaliskuuhun.
– Kauppa käy erittäin hyvin tällä hetkellä. Keskeisiä asiakasryhmiä ovat nyt sähkölämmittäjät eli kotitaloudet, maatilat, taloyhtiöt ja monenkokoiset yritykset, kertoo Väreen kehitysjohtaja Antti Martikainen.
Monet maatilayrittäjät haluavat investoida nyt aurinkosähköön, ja sitä vauhdittaa ELY-keskuksen tuki maatilayrittäjien aurinkosähköinvestoinneille.

Aurinkopaneeleista etsitään helpotusta sähkölaskuun

Moni kuluttaja haluaa pienentää sähkölaskuaan aurinkopaneeleilla.
– Aurinkopaneeleilla voidaan kattaa omakotitalon vuotuisista energiavuosikulutuksesta parhaimmillaan noin 20-30 prosenttia, arvioi Kimmo Karppanen Mirotex Oy:sta.
Karppasen mukaan omakotitalojen aurinkopaneeleiden hintaluokat pyörivät noin 7000-8000 eurossa.
Uutisoi Maaseudun tulevaisuus.
Toimitti: Tuula Huovinen
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Inari

Inarin kunta osti maata Mukkavuopajan varrelta

Salmin pitäjä

Kunta Laatokan itärannalla. Rajanaapureina pohjoisessa Suojärven, luoteessa Suistamon ja lännessä Impilahden pitäjät. Idässä Neuvostoliitto ja Itä-Karjala.