Kuvassa Ilmavoimien hakaristi

Il­ma­voi­mien ha­ka­ris­ti on eri­lai­nen kuin nat­seil­la

EU:n oikeusministerien hyllyttämä hanke kieltää rotuvihaan ja -väkivaltaan yllyttävien symbolien julkinen esittäminen ei olisi vaikuttanut Suomen ilmavoimien perinteiseen hakaristiin.

EU:n oikeusministerien hyllyttämä hanke kieltää rotuvihaan ja -väkivaltaan yllyttävien symbolien julkinen esittäminen ei olisi vaikuttanut Suomen ilmavoimien perinteiseen hakaristiin.
Ilmavoimien hakaristi on tuntuvasti vanhempaa perua kuin Saksan kansallissosialistien tunnus, jota uusnatsit edelleen käyttävät marsseillaan. Sininen hakaristi oli Suomen ilmavoimien käytössä alusta lähtien. Ilmavoimien käyttöön se tuli 6. maaliskuuta 1918, kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti valkoisille lentokoneen Vaasassa.
Hän antoi maalata henkilökohtaiset onnenmerkkinsä, siniset hakaristit, koneen siipiin ennen kuin se lähti Uumajasta ylittämään Pohjanlahtea. Tästä koneesta tuli sittemmin ilmavoimien lentokone numero 1.
Sininen hakaristitunnus oli Suomen ilmavoimien koneiden kansallisuustunnus aina vuoteen 1945 asti, jolloin se liittoutuneiden valvontakomission määräyksestä vaihdettiin kokardiksi. Hakaristi säilyi kuitenkin ilmavoimien muissa symboleissa ja lipuissa.
Suomalainen hakaristi poikkeaa natsien hakaristisymbolista. Natsien hakaristi oli musta ja lentokoneissa käytettynä kärjellään seisova. Suomalainen hakaristi on suorassa.
Hakaristi eli svastika on tuhansia vuosia vanha symboli, joka tunnetaan monessa kulttuurissa. Hakaristi on ollut käytössä suomalais-ugrilaisessa kulttuurissa koristeena ja onnensymbolina. Lisäksi se tunnetaan hindulaisessa ja buddhalaisessa uskonnossa.
Hakaristi poistui ilmavoimien käytöstä hiljattain jo vuoden 2017 alussa, koska se nosti niin suuren huomion ympäri maailmaa.
Alkuperäinen teksti lainattu sanomalehti Kalevasta 24.2.2005
Kuva karjalan ilmailumuseon sivuilta.
Toimitti:Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.