Saimaan kanava on avoinna liikenteelle, mutta laivoja siellä ei tällä hetkellä kulje. Kuva: Väylä

Vjatseslav Molotov

Hän oli Neuvostoliittolainen poliitikko, diplomaatti sekä ennenkaikkea bolsheviikki sekä Neuvostoliiton poliittinen johtohahmo, joka toimi pääministerin virassaan vuosina 1930-1941.
Hän oli uskollinen Josef Stalinille jopa hänen kuoleman jälkeenkin ja yritti puhdistaa johtajansa mainetta kauheuksilta, joita Stalin sotavuosina teki. Molotovilla oli oma lehmä ojassa, koska hän oli itsekin sekaantunut noihin Stalinin ajan kauheuksiin. Puhuttiin suurista kauheuksista, joissa Molotov allekirjoitti 373 luetteloa henkilöitä kuolemaan.
Molotov tuli tunnetuksi sopimuksesta Saksan ja Neuvostoliiton tekemästä hyökkäämättömyyssopimuksesta nimeltä Molotov-Ribbentrop sopimus. Hän säilytti asemansa vuoteen 1949, jonka jälkeen hän menetti ulkoministerin asemansa Stalinin silmissä ja seuraajaksi nousi Andrei Vyshinski.
Vjatseslav Molotov nimettiin uudelleen ulkoministeriksi Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1953. Molotov vastusti kuolemaansa asti Stalinia kritisoivia aina vuoteen 1986, jolloin hän kuoli.
Molotov oli syntynyt Kukarkan kylässä. Hänen oikea nimensä oli Vjatseslav Skryabi. Skryabi otti salanimen Molotov vuonna 1906. Hän liittyi Venäjän sosiaalidemokraattiseen työväen puolueeseen, jota johti Vladimir Lenin. Puoluetoimintansa tähden hänet pidätettiin sekä karkoitettiin Irkutskiin Itä-siperiaan. Sieltä hän kuitenkin pakeni ja palasi takaisin pääkaupunkiin. Hänestä tuli sotilaallisen vallankumouksellisen komitean jäsen. Molotov suunnitteli lokakuun vallankumouksen sekä sen seurauksena bolshevikit nousi valtaan.
Molotovilla oli jossakin vaiheessa myös Leninin kanssa sukset ristissä. Lenin ei voinut sietää Molotovin tyhmää käytöstä sekä byrokratiaansa.
Molotovin mukaan Neuvostoliitto oli pysyvässä ja välittömässä hyökkäysvaarassa. Hänen mukaansa teollisuutta tuli lisätä, joka aiheutti kiistaa henkilöiden välille luullen, että se aiheuttaisi taloudellista häiriötä. Molotov nousi kuitenkin Neuvostoliiton johtoon. Hän nousi hallituksen päämieheksi, ja sitä kautta hän valvoi nopean teollistumisen viisivuotis suunnitelman täytäntöönpanoa.
Molotovin alaisuudessa tehtiin suuria harppauksia maatalous ja teknologiateollisuuden käyttöönotossa. Saksalaiset alkoivat ostamaan ammuksia Neuvostoliitolta sekä viimekädessä aseteollisuus yhdessä Yhdysvaltojen sekä Britannian avun kanssa auttoi Neuvostoliittoa voittamaan toisen maailman sodan.
Maataloustuotanto myös kärsi johtuen viljan viennistä maasta poissa, joilla maksettiin teollistumista. Pakkotyön ankarat olosuhteet tappoi n. 11 miljoonaa ihmistä Neuvostoliitossa.
Molotov kuvaili rooliaan 1930-luvun puhdistuksissa väittäen, että puhdistusten ylikuormituksesta huolimatta ne olivat välttämättömiä Neuvostoliiton tappion välttämiseksi toisessa maailmansodassa.
“Sosialismi vaatii valtavia ponnistuksia. Ja se sisältää uhrauksia. Prosessissa tehtiin virheitä. Mutta olisimme voineet kärsiä suurempia tappioita sodassa – ehkä jopa tappion – jos johto olisi horjunut ja sallinut sisäiset erimielisyydet, kuten halkeamia kalliossa. Jos johtajuus olisi hajonnut 1930 -luvulla, olisimme olleet erittäin kriittisessä tilanteessa, monta kertaa kriittisemmässä kuin todellisuudessa osoittautui. Kannan vastuun tästä sortopolitiikasta ja pidän sitä oikeana. Myönnettäköön, että olen aina sanonut, että vakavia virheitä ja ylilyöntejä on tehty, mutta politiikka oli kaiken kaikkiaan oikeaa.” (lähde: wikipedia)
Molotov-cocktail on suomalaisten talvisodan aikana keksimä termi, joka on yleisnimi, jota käytettiin erilaisista improvisoiduista sytytysaseista. [3] Talvisodan aikana Neuvostoliiton ilmavoimat käyttivät laajasti sytyttimiä ja rypälepommeja suomalaisia siviilejä, joukkoja ja linnoituksia vastaan. Kun Molotov väitti radiolähetyksissä, että he eivät pommittaneet vaan toimittivat ruokaa nälkää näkeville suomalaisille, suomalaiset alkoivat kutsua ilmapommeja Molotovin leipäkoreiksi.
Vuoden 1989 lopulla Mihail Gorbatsov tuomitsi Molotov-Ribbentrop sopimuksen.
Lähteenä käytetty Wikipediaa.
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.

  Antrea

Karjalan kannaksen menetys oli raskas isku Suomelle ja
toisen maailman sodasta on aikaa jo kulunut ja sodan äänet vaienneet
Suomi on jatkanut suhteiden kehittämistä Venäjään ja pyrkinyt edistämään rauhaa ja vakautta alueella.

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.