Puolan poliisi vartioi Puolan ja Valko-Venäjän rajaa lähellä Kuznicaa Puolassa 12.11.2021. (Puolan poliisi/Reuters)

Venäjä vakuuttaa EU:lle jatkavansa kaasun toimittamista Valko-Venäjän putkiuhista huolimatta

MOSKOVA — Venäjä sivuutti perjantaina valkovenäläisen uhkauksen katkaista Venäläisen maakaasun toimitukset Eurooppaan, rauhoittaa Euroopan kaasumarkkinoita ja kiertää presidentti Aleksandr Lukašenkan yritys kärjistää yhteenottoaan Euroopan kanssa.
Euroopan johtajat syyttävät Lukašenkaa siirtolaiskriisin hoitamisesta Valko-Venäjän ja Euroopan unionin samalla rajalla kostona pakotteista, väitteen Minsk kiistää. Lukašenkan lähestymistapa on koventanut Euroopan asemaa ja punnitsenut uusia pakotteita.
Lukašenkan liittolainen Venäjä on tähän mennessä antanut tukensa Valko-Venäjän johtajalle, mutta Kremlin torjuminen hänen uhkauksestaan leikata Venäjän kaasutoimituksia Valko-Venäjän alueelta Eurooppaan osoitti, että Moskovan tuki on rajansa erityisesti sen kaasuintressien osalta.
Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov teki selväksi, että Moskova ei hyväksyisi pientä kauttakulkupelaajaa, joka sanelee kaasutoimituksensa Eurooppaan, ja sanoi Venäjän kunnioittavan kaasua koskevat velvoitteensa Eurooppaa kohtaan riippumatta siitä, mitä Minsk saattaisi tehdä.
“Venäjä on ollut, on ja tulee olemaan maa, joka kunnioittaa jokaista velvoitetta toimittaa kaasua eurooppalaisille kuluttajille sekä sopimusvelvoitteita”, Peskov sanoi. “Venäjän luotettavuus toimittajana ja kumppanina nykyisten ja tulevien sopimusten nojalla on kiistaton.”
Peskov sanoi, että Valko-Venäjän johtaja ei kuullut Moskovaa ennen kuin hän puhui, vaikka Putin on ollut säännöllisesti yhteydessä Lukašenkaan.
“Ei, niitä [Lukašenkan lausuntoja] ei koordinoida millään tavalla. Kyllä, hän on liittolaisemme, mutta se on suvereeni valtio”, Peskov sanoi.
Maakaasun hinnat Laskivat Euroopassa perjantaina Peskovin huomautusten jälkeen. Vertailufutuurimarkkinoilla Alankomaissa hinnat vakautuivat piikin jälkeen torstaina, Reuters raportoi.
Euroopan johtajat eivät tunnusta Lukašenkan legitimiteettiä, hylkäävät elokuun 2020 presidentinvaalit ja kieltäytyvät kommunikoimasta hänen kanssaan. Saksan liittokansleri Angela Merkel kääntyi tällä viikolla kahdesti Putinin puolesta pyytääkseen häntä käyttämään vaikutusvaltaansa Valko-Venäjän johtajan kanssa rajakriisin lopettamiseksi.
Putin vastasi, että EU:n johtajien on oltava suoraan yhteydessä Minskiin. Venäjä sanoo, ettei sillä ole mitään osaa Siirtolaiskriisissä Valko-Venäjän ja Puolan rajalla.
Turkin siviili-ilmailuviranomainen ilmoitti perjantaina, että kriisin vuoksi se estää Irakin, Syyrian ja Jemenin kansalaisia lentämästä Valko-Venäjälle.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen oli aiemmin varoittanut MAHDOLLISISTA EU:n pakotteista kolmansien maiden lentoyhtiöitä vastaan, jotka helpottavat siirtolaisvirtojen kulkua.
“Euroopan unionin ja Valko-Venäjän välisten laittomien rajanylitysten ongelman vuoksi on päätetty, että Irakin, Syyrian ja Jemenin kansalaiset, jotka haluavat matkustaa Valko-Venäjälle Turkin lentokentiltä, eivät saa ostaa lippuja ja nousta koneeseen toistaiseksi”, Turkin ilmailuviranomaisen lausunnossa sanottiin perjantaina, tarjoamalla hyvityksiä.
Puola on lähettänyt rajalle tuhansia joukkoja estääkseen siirtolaisten pääsyn sen alueelle, ja Liettua on rakentanut 3 metriä korkean partalanka-aidan Valko-Venäjän vastaiselle rajalleen.
Puolan viranomaiset ovat syyttäneet Valko-Venäjää siirtolaisten työntämiseksi rajan yli Puolaan, väitteen Valko-Venäjä kiistää. Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Khrenin sanoi perjantaina, että Valko-Venäjän naapurit, myös Puola, näyttivät olevan valmiita aloittamaan sodan rajalla ja “vetämään Euroopan siihen”.
Valko-Venäjän ja Venäjän laskuvarjojääkärit suorittivat yhteisen taktisen harjoituksen Valko-Venäjällä osana valmiustarkastusta, ministeriö kertoi perjantaina.
Turkin päätös estää Irakin, Syyrian ja Jemenin kansalaisia lentämästä Minskiin tukkii yhden reitin, jota Eurooppaan Valko-Venäjän kautta yrittävät siirtolaiset käyttävät, mutta muita on edelleen. Lähi-idän maista minskiin lähtee viikoittain kymmeniä erikoislentoja.
Valkovenäläinen lentoyhtiö Belavia ilmoitti perjantaina pysäyttävänsä kolmen maan kansalaiset, jotka lentävät Turkista Valko-Venäjälle “Turkin viranomaisten päätöksen mukaisesti”. Se liikennöi kuitenkin edelleen muita reittejä, kuten monet muutkin lentoyhtiöt.
EU on ottanut käyttöön neljä pakotepakettia viime vuoden lokakuun jälkeen vuoden 2020 “vilpillisten” vaalien, oppositiohahmojen ja aktivistien sorron sekä Ryanairin lennon pakkolaskun jälkeen toukokuussa pidättääkseen itsenäisen valkovenäläisen toimittajan Roman Protasevichin ja hänen tyttöystävänsä Sofia Sapegan.
Polish police guard a stretch of the Poland-Belarus border on Nov. 11. (Polish police/Reuters)
Lukašenkan hallitus näyttää siirtävän siirtolaisia Pois Valko-Venäjän kaupungeista kasvavalle leirille rajalle, jossa viranomaisten mukaan yli 1 700 ihmistä on leiriytynyt metsään.
Siirtolaiskriisi nousi pääti maanantaina, kun suuri siirtolaiskonna, jota aseistetut Valko-Venäjän joukot saattoivat, käveli kohti Puolan vastaista rajaa yrittääkseen päästä Euroopan unioniin.
Valko-Venäjän valtionrajakomitea sanoi perjantaina, että toinen ryhmä, noin 100 siirtolaista, oli siirtymässä kohti rajaa.
“Tilanne on edelleen kireä. Leiriä täydennetään ajoittain uusilla saapuvilla ihmisryhmillä. Pakolaiset hakevat lääketieteellistä apua pitkien ajanjaksojen vuoksi olosuhteissa, joissa lämpötilat laskevat”, komitea sanoi maan valtiollinen uutistoimisto BelTA:n mukaan.
Irakin hallitus on tarjoutunut järjestämään lentoja auttaakseen kansalaisiaan, jotka haluavat palata Valko-Venäjältä.
Teksti ja kuvat: Washingtonpost
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Suomen pisin konsertti

Maailman pisimmän konsertin onnistui toteuttamaan sveitsiläinen yhtye “Borgesia” vuonna 2015. Konsertti kesti peräti 432 tuntia, eli 18 päivää, ja se järjestettiin sveitsiläisessä kulttuurikeskuksessa nimeltään Dampfzentrale.

Historian kirjoitusta SOS merkistä

“SOS” on tunnettu hätämerkki, joka on käytössä kansainvälisesti. Tämä merkki ei alun perin tarkoittanut mitään tiettyä sanojen lyhennettä, mutta se on helppo muistaa ja lähettää Morse-koodissa.

Historian kirjoitusta jatko-ja talvisodasta

Savolaispoika Schadewitz on suomalainen sotilas, joka Talvisodan Kannaksen taisteluissa Munasuon ja Summan tankki- ja jalkaväkivyörytyksessä 12. helmikuuta 1940 hyppäsi vihollisen panssarivaunun takakannelle aseinaan laatikosta sieppaamaansa kaksi käsikranaattia.

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.