Tilojen määrä jatkaa laskuaan.

Tiedote

Luonnonvara keskus Lukesta kerrotaan maatiloja ja puutarhatiloja olevan Suomessa jäljellä 44700. Vuodessa vähennystä on tullut 900 yrityksen verran.
Suurimmat tilapitäjät ovat Etelä-pohjanmaa 5200 yrityksen verran. Jäljessä tulevat Varsinais-suomi, jossa tiloja tällähetkellä on 4700. Vähiten tiloja oli Kainuussa alle 600. Tilojen määrän vähenemiseen ei ole vaikuttanut viljelyssä olevan peltomaan määrään.
Keskimääräinen peltomäärä tiloilla oli 51 hehtaaria peltoa. Lisäys on n. 10 hehtaaria 10 vuoden takaiseen peltomäärään. Mitä pohjoisempana tila sijaitsee, sitä isompi on keskipinta-ala, joka on yli 60 hehtaaria. Peltojen pinta-alasta suurempi osuus on usein vuokrattua.
Vuokratun peltoalan osuus kasvoi vuodessa 77 000 hehtaarista 850 000 hehtaariin. Usein lopettaneiden tilojen pellot ovat löytäneet käyttäjänsä. Ne ovat myyty tai vuokrattu toisille maatiloille. Tällähetkellä 45 prosenttia käytössä olevista maatalousmaista on nurmikasvituotannossa tai kesannoituna. Jos kotieläintuotanto jatkaa laskuaan, vapautuu nurmikasvitilaa muuhun käyttöön. Tilojen päätuotanto suunta , yli 70 prosenttia tänävuonna on ollut kasvinviljelyä.
Kotieläintuotantoa harjoittaa 22 prosenttia tiloista. Loput tilat ovat sekatiloja, joilla ei ole selvää päätuotantolinjaa. Maitotiloja tällähetkellä on alle 5000. Valtaosa maatiloista toimii edelleen perhetiloina n. 85 prosenttia. Osakeyhtiö muotoisia tiloja tänävuonna on 1200.

Tiedot: Maaseudun tulevaisuus.

Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Suomen pisin konsertti

Maailman pisimmän konsertin onnistui toteuttamaan sveitsiläinen yhtye “Borgesia” vuonna 2015. Konsertti kesti peräti 432 tuntia, eli 18 päivää, ja se järjestettiin sveitsiläisessä kulttuurikeskuksessa nimeltään Dampfzentrale.

Historian kirjoitusta SOS merkistä

“SOS” on tunnettu hätämerkki, joka on käytössä kansainvälisesti. Tämä merkki ei alun perin tarkoittanut mitään tiettyä sanojen lyhennettä, mutta se on helppo muistaa ja lähettää Morse-koodissa.

Historian kirjoitusta jatko-ja talvisodasta

Savolaispoika Schadewitz on suomalainen sotilas, joka Talvisodan Kannaksen taisteluissa Munasuon ja Summan tankki- ja jalkaväkivyörytyksessä 12. helmikuuta 1940 hyppäsi vihollisen panssarivaunun takakannelle aseinaan laatikosta sieppaamaansa kaksi käsikranaattia.

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.