Tilojen määrä jatkaa laskuaan.

Tiedote

Luonnonvara keskus Lukesta kerrotaan maatiloja ja puutarhatiloja olevan Suomessa jäljellä 44700. Vuodessa vähennystä on tullut 900 yrityksen verran.
Suurimmat tilapitäjät ovat Etelä-pohjanmaa 5200 yrityksen verran. Jäljessä tulevat Varsinais-suomi, jossa tiloja tällähetkellä on 4700. Vähiten tiloja oli Kainuussa alle 600. Tilojen määrän vähenemiseen ei ole vaikuttanut viljelyssä olevan peltomaan määrään.
Keskimääräinen peltomäärä tiloilla oli 51 hehtaaria peltoa. Lisäys on n. 10 hehtaaria 10 vuoden takaiseen peltomäärään. Mitä pohjoisempana tila sijaitsee, sitä isompi on keskipinta-ala, joka on yli 60 hehtaaria. Peltojen pinta-alasta suurempi osuus on usein vuokrattua.
Vuokratun peltoalan osuus kasvoi vuodessa 77 000 hehtaarista 850 000 hehtaariin. Usein lopettaneiden tilojen pellot ovat löytäneet käyttäjänsä. Ne ovat myyty tai vuokrattu toisille maatiloille. Tällähetkellä 45 prosenttia käytössä olevista maatalousmaista on nurmikasvituotannossa tai kesannoituna. Jos kotieläintuotanto jatkaa laskuaan, vapautuu nurmikasvitilaa muuhun käyttöön. Tilojen päätuotanto suunta , yli 70 prosenttia tänävuonna on ollut kasvinviljelyä.
Kotieläintuotantoa harjoittaa 22 prosenttia tiloista. Loput tilat ovat sekatiloja, joilla ei ole selvää päätuotantolinjaa. Maitotiloja tällähetkellä on alle 5000. Valtaosa maatiloista toimii edelleen perhetiloina n. 85 prosenttia. Osakeyhtiö muotoisia tiloja tänävuonna on 1200.

Tiedot: Maaseudun tulevaisuus.

Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.