Kuva Tarton museo: Observatorion kaukoputki

Tähtitaivasta tarkkailemaan.

Mikäpä on sen mukavampaa näin syksyisin, kuin keksiä uusi harrastus pimeneviin iltoihin. Voit lähteä kuntosalille tai tutkimaan syksyistä luontoa.
Miten olisi tähtitaivaan tutkiminen? Näin syksyisin se onnistuu hyvin, sillä taivas on monta tuntia pitempään tumma, kuin kesäisin tai keväisin. Nyt jos koskaan kannattaa aloittaa harrastus, jossa ei loppua näy tietomäärälle.
Aurinkokuntamme planeetat Merkurius, Venus, Mars , Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus onnistuu nähdä yölliseltä taivaalta hyvän kaukoputken turvin. Aiemmin planeetaksi luettu Pluto on menettänyt planeetta statuksensa Mars, joka on lähinnä maata näyttää etelänapansa tähän aikaan vuodesta.
Planeetat ovat suurimassaisia taivaankappaleita, jotka kiertävät tähtiä. Planeetat heijastavat tähtiensä valoa. Aurinkokuntaamme kuuluu 8 planeettaa. Ulkopuolisia planeettoja kutsutaan eksoplaneetoiksi.
Kuva otettu Tarton tähtitornin mäeltä. Tuula Huovisen kuva-arkisto
Toki voit käydä observatorio museoissa tutkimassa entisaikasta tähtitiedettä, joista saa mielenkiintoista tietoa. Tähtien tutkimista harrastettiin sekä tehtiin työkseen jo 1800 luvulla. Tartossa observatorio valmistui vuonna 1810.
Planeettoja on 4 eri tyyppilajia. Kaasujättiläisiin kuuluvat Jupiter ja Saturnus. Jääjättiläisiin Uranus ja Neptunus. Kiviplaneettoja on Merkurius, Venus ja Mars. Myös Maa on kiviplaneetta. Maaplaneetta luetaan myös vesi- ja jääplaneetaksi. Maaplaneettamme on ainut elinkelpoinen planeetta aurinkokunnassamme.
Paljain silmin Maan pinnalta voidaan havaita Merkurius, Venus, Mars, Jupiter ja Saturnus. Hyvällä kiikarilla voidaan nähdä myös Uranus ja Neptunus.

Kuva Tarton museo: Observatoriossa kaukoputki vuodelta 1824
Painaa 1200kiloa. Tuotu museoon aikanaan kappaleina, jotka on koottu yhteen n. viikossa.

Tartossa kävi tutkimassa tähtiä kuuluisa  Friedrich Georg Wilhelm von Struveen,  joka oli maineikasta tähtientutkija sukua. Hän oli syntynyt Saksassa.
Mars sijaitsee Maasta n. 200 miljoonan kilometrin päässä ja on lähinpänä Maaplaneettaamme muista planeetoista. Myös revontulia näkee hyvin tähän aikaan vuodesta olletikkin Pohjois-Suomessa, mutta myös Eteläisimmässä Suomessa voidaan nähdä niitä. Riippuen tietenkin, onko taivas pilvinen vaiko selkeä.
Alkuperäinen lähde: Kansan uutiset
Kuvat: Tuula Huovisen kuva-arkisto
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Iso-Britannia laittaa Ugandan ebolataisteluun

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on lahjoittanut 2.2 miljoonaa puntaa (noin Shs9.6b) tukeakseen maan vastausta ebolaepidemiaan, Kampalan Britannian korkean komission kehitysjohtaja Phillip Smith on paljastanut.

Tähtitaivasta tarkkailemaan.

Mikäpä on sen mukavampaa näin syksyisin, kuin keksiä uusi harrastus pimeneviin iltoihin. Voit lähteä kuntosalille tai tutkimaan syksyistä luontoa.