Suistamon vaakuna.

Suistamo - itkuvirsien ja kanteleensoittajien pitäjä
Suistamon pitäjä sijaitsi luovutetulla alueella Raja-Karjalassa Laatokan pohjoispuolella. Naapuripitäjiä olivat Impilahti, Salmi, Suojärvi, Korpiselkä, Soanlahti, Ruskeala ja Harlu. Pisimmästä kohdastaan Suistamo oli 50 kilometriä pitkä ja leveyttä oli 47 kilometriä. Sortavalan kaupunkiin matkaa oli 45 kilometriä. Pitäjän itärajalta oli matkaa Neuvostoliiton rajalle vain noin 10 kilometriä. Tunnettu taistelupaikka Kollaa sijaitsi Suistamolla.
Ortodokseja väestöstä oli 62,8 %. Suistamon ortodoksinen seurakunta toimi sodan jälkeen siirtoseurakuntana ja lakkautettiin 8.12.1949 annetulla asetuksella. Samalla asetuksella määrättiin perustettavaksi 14 uutta seurakuntaa eri puolille Suomea. Iisalmen ortodoksinen seurakunta aloitti toimintansa vuonna 1950 Suistamon kirkkoherra Aleksanteri Ryttyläisen johdolla.
Suistamon kirkonkylään perustettiin vuonna 1918 seminaari, jossa koulutettiin alakansakoulun opettajia. Roikonkoskella ja Loimolassa toimi saha ja Leppäsyrjään perustettiin meijeri. Ennen talvisotaa yhdistystoiminta eri kylissä oli vilkasta. Suomen itsenäistyttyä pitäjä alkoi nopeasti kehittyä ja vuonna 1937 Suistamon henkikirjan mukaan asukkaita oli 8166. Suistamon kirkonkylä, Loimola ja Leppäsyrjä olivat pitäjän suurimmat kylät.
Suistamon pohjoisosa oli metsä- ja suomaastoa ja eteläpuoli maanviljelykselle sopivaa aluetta. 1920-luvulla rakennettiin Maaselkä-Suojärvi-rata, jolloin kulkuyhteydet paranivat ja pitäjään muutti uusia asukkaita.
Talvisodan sytyttyä 1939 tai viimeistään välirauhan tultua 1940 suistamolaiset joutuivat lähtemään evakkoon kiireellä ja osa kovilla pakkasilla joulukuussa. Kun jatkosota syttyi kesäkuussa 1941, suuri osa suistamolaisista palasi kotiseudulleen heti kun se oli mahdollista, vaikka olosuhteet alkuun olivat ankeat. Uusi evakkoon lähtö tuli eteen kesällä 1944, kun Suomi joutui luovuttamaan osan alueestaan Neuvostoliitolle ja noin 400 000 karjalaista joutui siirtymään lopullisesti pois kotiseuduiltaan.
Kirjoitus: Suistamo seura ry.
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.