Sampo-Rosenlew valmistaa Porissa muun muassa Comia-sarjan puimureita. Arkistokuva. Kuva: Lari Lievonen

SK: Sampo-Rosenlewin loputkin omistukset myyty intialaisjätti Mahindra & Mahindralle — ”Entiseen malliin jatketaan”

Mikään ei muutu Porin toiminnoissa, maailman suurimman traktorivalmistajan haltuun siirtyneen yhtiön johto lupaa.
Intialainen jättikonserni Mahindra & Mahindra on hankkinut omistukseensa Sampo-Rosenlew Oy:n koko osakekannan. Konserni kertoi asiasta viime viikon tiistaille päivätyssä englanninkielisessä tiedotteessa, uutisoi Satakunnan Kansa.
Mahindra osti leikkuupuimureistaan tunnetusta porilaisesta konepajasta enemmistön eli 79,1 prosenttia vuonna 2020. Vähemmistöosuuden, 30 prosenttia, intialaiskonserni osti vuonna 2016.
Nyt tehty kauppa koski 1 317 osaketta. Kauppahinnaksi tiedotteessa mainitaan vajaat 4,4 miljoonaa euroa.
Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jussi Malmi kommentoi Satakunnan Kansalle, ettei kauppa muuta mitään yhtiön toimintoja Porissa.
”Entiseen malliin jatketaan. Tämä oli helposti ennakoitavissa ollut ratkaisu ja jatkoa vuonna 2016 alkaneelle kehitykselle”, Malmi sanoi.
Malmi kertoi toissavuonna tehdyn kaupan yhteydessä (mt.fi 24.9.2020), että Sampo voi saada Mahindran kautta vetoapua niin Euroopassa kuin uusilla markkinoilla ympäri maailmaa. Samoin hankinnoissa voidaan hyödyntää Mahindran kanavia.
Mahindra on kappalemäärällisesti maailman suurin traktoreiden valmistaja, mutta sen valmistamat traktorit ovat pieniä. Leikkuupuimurit ovat konsernin toiseksi suurin toimiala maailmanlaajuisessa maatalousryhmässä.
Sampo-Rosenlew perustettiin vuonna 1991, kun tehdasta johtanut Timo Prihti osti tehtaan. Siitä saakka yhtiö on ollut Prihdin perheen omistuksessa.
Sampo-Rosenlewin liikevaihdoksi tiedotteessa todetaan 52 miljoonaa euroa maaliskuun lopussa 2022 päättyneellä tilikaudella.
Mahindra toteaa kotisivuillaan tiedotteessa, että sen oma mittava traktorituotanto ja Sampo-Rosenlewin osaaminen leikkuupuimureissa takaavat molemmille yrityksille mahdollisuuden tarjota entistä laajempaa tuotevalikoimaa eri maiden maataloustuottajille.
Vuonna 1945 perustetun Mahindra Groupin palkkalistoilla on noin 260 000 työntekijää yli sadassa maassa.

Sampo Rosenlewin historiaa.

Porilainen Wilhelm Rosenlew perusti isänsä kauppahuoneen pohjalta yhdessä kauppias J. G. Holmbergin ja veljensä Carl Rosenlewin kanssa W. Rosenlew & Co:n toimialanaan tukku- ja vähittäiskauppa, sahateollisuus ja laivavarustus. Vuonna 1862 kauppias Holmberg jättäytyi yrityksestä niin, että Rosenlewin veljekset jäivät yrityksen omistajiksi.
Rosenlew-yhtiöstä tuli 1860-luvulla entistä enemmän sahateollisuusyhtiö sen ostettua sahoja Ikaalisista ja Hämeenkyröstä ja vuonna 1877 Porin Höyrysahan konkurssipesän. Näihin aikoihin alkanut taloudellinen nousukausi nosti yrityksen sahateollisuusyritysten kannattavuutta. Vuonna 1872 toimintansa aloitti uutena sahana Porissa Seikun höyrysaha.[2] Tähän aikaan kuuluu erikoinen Rosenlew-yhtiön Tampereen Pispalaan rakennuttama Näsijärven ja Pyhäjärven yhdistävä tukkien kuljetukseen tehty rullarata.
1800-luvun lopulla Rosenlew-yhtiö hankki Satakunnan ja Pohjois-Hämeen alueelta metsätiloja taatakseen puuraaka-aineen sahoilleen. Aikakauteen kuuluu vielä Porin Konepajan osto. Tässä vaiheessa konepaja keskittyi laivanrakennukseen, ja siitä tuli silloisen Suomen keskeinen laivanrakennuskeskus. Se oli osa toimintaa, jolla Wilhelm Rosenlew takasi yrityksensä tuotantoyksiköille hyvät liikenneyhteydet. Ratkaisuna oli laivojen rakentaminen, rautatieyhteyksien kehittämistoimintaan osallistuminen ja yhteyksien luominen silloisen Suomen talouselämän johtohenkilöihin, kuten senaattori Leo Mecheliniin.
Maaseudun tulevaisuus
Wikipedia
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.