Pelkosenniemen taistelu, joka oli ratkaiseva taistelu

Suomen armeijan kenttätäydennys prikaatin 8 pataljoona törmäsi puna-armeija sotilaisiin Pelkosen niemellä 16.12.1939.
Hyökkäys alkoi vesisateessa. Suomen joukko-osaston johtajaksi komennettiin Jääkäriupseeri-majuri Armas Perksalo, joka johti jalkaväkirykmenttiä. Puna-armeija sai hetkellisesti haltuunsa Pelkosenniemen kirkonkylän panssarijoukkoja apuna käyttäen.
Suomalaisten vastahyökkäys tapahtui samanpäivän iltana. Suomen joukko yllätti vihollisen sekä tuhosivat sen huoltokeskuksen sekä tykkipatterit. Eräs neuvosto-armeijan taisteluosaston autonkuljettaja sai luodista ja lyyhistyi auton äänitorven päälle. Äänimerkki aiheutti sen, että neuvostojoukot perääntyivät äkillisesti Pelkosenniemeltä ja pakenivat kohti Savukoskea 19.12
Vesisateella alkanut taistelu päättyi lähes 40:n asteen kireään pakkaseen. Neuvostosotilaiden eteneminen halvaantui täysin. Neuvostosotilailla jäi sotakalustoa sekä soittokunnan varusteet Pelkosenniemen lossille, joilla oli tarkoitus juhlia Lapin valtausta.
Joulukuun 17. pv armeijan ylipäällikkö ja tasavallan presidentti Kyösti Kallio piti kannustuspuheen radion välityksellä Suomen kentällä palvelleille sotilaille. ” Te sotilaat siellä rintamalla, saatte joka päivä nähdä ja me täällä kotona olevat saamme ihmeiksemme kuulla, miten elämää johtava käsi antaa teille voimaa seisoa väkivaltaa vastaan ja voittaa silloinkin, kun vastassanne on valtava ylivoima. “
Suomen presidentin puoliso Kaisa Kallio myös kehoitti Suomen kansaa rukoilemaan. Kansa kuuli tuon puheen ja kaupan lattialla ihmiset polvistuivat rukoilemaan.
Samaisessa paikassa pelkosenniemellä sadat Suomen sotilaat näkivät enkelin, joka oli sanonut siunaavan Suomen sotilaita. Niimpä tuo Pelkosenniemi on jäänyt paikaksi, jossa Suomalaiset sotilaat uskoivat Jumalan auttaneen voiton saamisessa.
25 vuotta Pelkosenniemelle pystytettiin muistomerkki, jossa lukee “Pelkosenniemen taistelu 18.12.1939. Tässä auttoi Herra”
Lähde: Ratkaiseva taistelu Pelkosenniemellä Olli Seppänen
Kirjoittanut: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.