Kuva: Outokummun kaivosmuseo

Outokummun kaivosmuseo

Toimittajan suusta tullutta.
Kesälomallani suuntasin matkani tällä kertaa Itäsuomeen ja matkani pysähtyi hetkeksi Outokumpuun.. Mielenkiintoni kohdistui Outokummun historiaan ja siellä toimineeseen kaivostoimintaan, joka sittemmin on lakkautettu. Kaupungin asukasmäärä on surkastunut toiminnan loputtua ja jäljelle ovat jääneet ne asukkaat, jotka ovat siellä syntyneet ja kasvaneet. Nuorta väkeä ei juurikaan katukuvassa ole. Enimmäkseen keski-iän ylittäneitä. Vain muutamia mopoilijoita tulee vastaan, kun autolla ajan keskustaa kohden. Kaivostoiminta oli sen verran tuottavaa Outokummun kaupungille itsessään, että se alkoi rakennuttamaan erilaisia kerrostaloja kunnan alueelle kaivoksessa työskenteleville työntekijöille. Kaivostoiminnan lopetus taas vaikutti noihin asuntoihin niin, että ne jäivät tyhjilleen, kun asukkaat muuttivat muualle töiden loputtua kaivoksessa. Osa noista kerrostaloista on nykyään rapistunut ja seisovat tyhjillään vailla asukkaita. Asuntoja on huono saada kaupaksi Ukrainan sodan  takia. Se on saanut monet ihmiset varpailleen asuntokaupoissa. Luin jostakin paikallislehdestä, että asuntokauppojen määrä on romahtanut Itäsuomessa Venäjä pelon takia.
Se on tosi ikävä asia. Outokumpu on sinällään mielenkiintoinen matkailukohde pienine idyllisine asioineen, kuten esim. tämä kaivosmuseo. 
Kaivosmuseosta tietoa.
Outokummun kaivos on ensimmäinen kaivos, joka Suomessa on perustettu. Kupari esiintymän löysi Otto Trusted. Kupariesiintymän ympärille perustettiin sittemmin Outokummun kaupunki, kun tuo kupariesiintymä oli senverran laaja. Puhuttiin n. 4 kilometrin pituisesta kupariesiintymästä.
Kuka sitten oli Otto Trusted? Wikipedia sanoo hänestä näin.
Otto Alexander Paul Trüstedt (30. maaliskuuta 1866 PariisiRanska – 11. syyskuuta 1929 Helsinki) oli Suomessa vaikuttanut saksalaistaustainen kaivosinsinööri ja malmigeologi. Hän oli Pitkärannassa kaivosinsinöörinä 1888–1904, sitten Geologisen tutkimuslaitoksen malmigeologi ja vuodesta 1918 vt. valtiongeologi. Hän löysi Outokummun kuparimalmin, mikä oli ratkaiseva Suomen kaivosteollisuuden kannalta. Hän oli vuodesta 1927 Helsingin yliopiston kunniatohtori. Hänen teostaan Die Erzlagerstätten von Pitkäranta am Ladoga See (1907) pidetään klassisena malmigeologian tutkimuksena.[1]
Outokummun kaivosesiintymässä sanotaan malmiesiintymien päällä palaneen virvatulia. Nuo virvatulet johdattivat esiintymien hakijat mineraalien luokse. Virvatulet siis johtuivat mineraaliesiintymistä Vanhan kaivoksen toiminta loppui vuonna 1954 ja se jatkui Keretin kaivoksella. Keretin kaivostoiminta loppui sitten vuonna 1989. Vanhaa kaivosta johti Eero Mäkinen, joka johti kaivosta kuparituotannon kulta-aikoina. Louhittu kupari oli laadukasta ja maailman markkinahinta korkealla. Hänen aikanaan kaivokseen tuotiin uudet ja tehokkaat koneet. Malmien kuljetukset hoidettiin rautatie kalustolla aina maanalaiselta murskaamolta malmisiiloihin asti sekä sieltä eteenpäin. Kaivokseen kuului myös palokin vesivoimalaitos, joka tuotti sähköä valtakunnan verkkoon asti. Vuosituotto tuolla sähköyhtiöllä oli 29500 Mwh. Vesivoimalaitos toimii yhä ja sen omistaa Pohjoiskarjalan sähkö. Museotunneli louhittiin kaivosmuseota varten vuonna 1985.
Toimitti: Tuula Huovinen
Kuva: Kaivosmuseon sivut
Teksti: wikipedia sekä omat ajatukset.
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.