Oskar Schindlerin tehdas nimettiin kansalliseksi muistomerkiksi

Entinen vastarintatataistelija Oskar Schindlerin tehdas nykyisessä Tšekin tasavallassa on virallisesti julistettu kansalliseksi muistomerkiksi. Oskar Schindler -säätiö haluaa muuttaa sen holokaustin muistomerkiksi.

Työvoimaa sotatuotantoon

Yrittäjä Oskar Schindler (1908-1974) laittoi yli 1000 juutalaista työskentelemään emalitehtaallaan Brnenecissä toisen maailmansodan aikana ja piti heidät siten poissa saksalaisten käsistä. Hän väitti tarvitsevansa työtä sotatuotantoon ja pelasti heidät varmalta kuolemalta. Aluksi tehdas sijaitsi Krakovassa, Puolassa. Kun venäläiset lähestyivät ja lähestyivät sodan loppua, Schindler evakuoi juutalaiset työntekijät Brneneciin.

Sotarikollinen

Tšekin Shoah-säätiö on ostanut rappeutuneen rakennuksen Brnenecistä ja haluaa avata sen vierailijoille. Säätiö haluaa palauttaa tehtaan, vartiotornit ja sairaalan alkuperäiseen tilaansa. Puheenjohtaja Jaraslav Novak tarvitsee rahaa siihen, mutta käy ilmi, että sinne ei ole niin helppoa päästä. Monet tšekit eivät näe Schindleriä sotasankarina, vaan sotarikollisena. Hän oli Hitlerin kansallissosialistisen Saksan työväenpuolueen jäsen ja työskenteli myös jonkin aikaa vakoojana. Schindleristä kriittisen kirjan kirjoittaneen tšekkiläisen poliitikon Jitka Gruntovan mukaan hän ei välttämättä halunnut pelastaa juutalaisia, vaan lähinnä itsensä. Jotkut tšekit ihmettelevät myös, miksi sijoittaisit rahaa museoon juutalaisten kärsimyksistä, kun taas heidän oma historiansa vaatii myös huomiota.

Schindlerin luettelo

Amsterdamin yliopiston Itä-Euroopan historian asiantuntijan Carlos Reijnenin mukaan Trouw kertoi Trouw’lle: “Tšekin tasavalta ei sovi Schindlerin historiaan, kuten Puola tekee. Siellä he ovat omaksuneet hänet täysin, tietysti myös kaupallisista syistä. Tšekin tasavallassa he ovat liian periaatteellisia siihen: tarina saksalaisesta, joka pelasti juutalaiset, ei vain kiinnosta heitä tarpeeksi. Mutta kun nimitys kansalliseksi muistomerkiksi on, ainakin ensimmäinen askel kohti tehtaan säilyttämistä, josta tuli maailmankuulu Steven Spielbergin elokuvan Schindler’s List kautta, joka voitti 7 Oscaria.
(Lähde: ANP, AD, Trouw)
Uutisoi: De telegraaf
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Iso-Britannia laittaa Ugandan ebolataisteluun

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on lahjoittanut 2.2 miljoonaa puntaa (noin Shs9.6b) tukeakseen maan vastausta ebolaepidemiaan, Kampalan Britannian korkean komission kehitysjohtaja Phillip Smith on paljastanut.

Tähtitaivasta tarkkailemaan.

Mikäpä on sen mukavampaa näin syksyisin, kuin keksiä uusi harrastus pimeneviin iltoihin. Voit lähteä kuntosalille tai tutkimaan syksyistä luontoa.