Oskar Schindlerin tehdas nimettiin kansalliseksi muistomerkiksi

Entinen vastarintatataistelija Oskar Schindlerin tehdas nykyisessä Tšekin tasavallassa on virallisesti julistettu kansalliseksi muistomerkiksi. Oskar Schindler -säätiö haluaa muuttaa sen holokaustin muistomerkiksi.

Työvoimaa sotatuotantoon

Yrittäjä Oskar Schindler (1908-1974) laittoi yli 1000 juutalaista työskentelemään emalitehtaallaan Brnenecissä toisen maailmansodan aikana ja piti heidät siten poissa saksalaisten käsistä. Hän väitti tarvitsevansa työtä sotatuotantoon ja pelasti heidät varmalta kuolemalta. Aluksi tehdas sijaitsi Krakovassa, Puolassa. Kun venäläiset lähestyivät ja lähestyivät sodan loppua, Schindler evakuoi juutalaiset työntekijät Brneneciin.

Sotarikollinen

Tšekin Shoah-säätiö on ostanut rappeutuneen rakennuksen Brnenecistä ja haluaa avata sen vierailijoille. Säätiö haluaa palauttaa tehtaan, vartiotornit ja sairaalan alkuperäiseen tilaansa. Puheenjohtaja Jaraslav Novak tarvitsee rahaa siihen, mutta käy ilmi, että sinne ei ole niin helppoa päästä. Monet tšekit eivät näe Schindleriä sotasankarina, vaan sotarikollisena. Hän oli Hitlerin kansallissosialistisen Saksan työväenpuolueen jäsen ja työskenteli myös jonkin aikaa vakoojana. Schindleristä kriittisen kirjan kirjoittaneen tšekkiläisen poliitikon Jitka Gruntovan mukaan hän ei välttämättä halunnut pelastaa juutalaisia, vaan lähinnä itsensä. Jotkut tšekit ihmettelevät myös, miksi sijoittaisit rahaa museoon juutalaisten kärsimyksistä, kun taas heidän oma historiansa vaatii myös huomiota.

Schindlerin luettelo

Amsterdamin yliopiston Itä-Euroopan historian asiantuntijan Carlos Reijnenin mukaan Trouw kertoi Trouw’lle: “Tšekin tasavalta ei sovi Schindlerin historiaan, kuten Puola tekee. Siellä he ovat omaksuneet hänet täysin, tietysti myös kaupallisista syistä. Tšekin tasavallassa he ovat liian periaatteellisia siihen: tarina saksalaisesta, joka pelasti juutalaiset, ei vain kiinnosta heitä tarpeeksi. Mutta kun nimitys kansalliseksi muistomerkiksi on, ainakin ensimmäinen askel kohti tehtaan säilyttämistä, josta tuli maailmankuulu Steven Spielbergin elokuvan Schindler’s List kautta, joka voitti 7 Oscaria.
(Lähde: ANP, AD, Trouw)
Uutisoi: De telegraaf
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.