Nämä maat vetävät suurlähetystön työntekijöitä Ukrainasta venäjän hyökkäyksen pelossa.

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin jännitteiden noustessa tällä viikolla Yhdysvallat määräsi kaikkien Yhdysvaltain suurlähetystön henkilöstön perheenjäsenten poistumisen vedoten “Venäjän sotilaallisen toiminnan uhkaan”. Se kertoi myös merkityksettömiä työntekijöitä, että he voivat lähteä.
Siirto sai Yhdysvaltain liittolaiset, kuten Britannian ja Kanadan, seuraamaan esimerkkiä ja vetämään väliaikaisesti pois joitakin työntekijöitä venäläisten joukkojen ja aseiden kerääntyessä Ukrainan rajoille. Toiset, myös Euroopan unioni, ovat kuitenkin päättäneet jäädä, vaan vaativat lisää diplomatiaa keinona estää sota.
Erilaiset lähestymistavat korostivat länsimaiden kasvavaa kuilua siitä, miten moskovalaisia vastaan on kohdattava.
Ukrainan ulkoministeriön tiedottaja Oleg Nikolenko kutsui diplomaattisten perheiden evakuointia tällä viikolla “ennenaikaiseksi”.
“On erittäin tärkeää välttää toimintaa, jota voitaisiin käyttää tiedotustilassa lisäämään jännitteitä yhteiskunnassa ja horjuttamaan Ukrainan taloudellista ja taloudellista turvallisuutta”, Nikolenko kirjoitti Twitterissä maanantaina.
Hän sanoi, että vain kourallinen Ukrainan 129 diplomaattisesta edustustosta on ilmoittanut evakuoinneista. Tässä on se paikka, jossa jotkut noista kansakunnista seisovat.

Yhdysvallat

Sen jälkeen, kun diplomaattien perheet oli käsketty lähtemään Ukrainasta, Yhdysvaltain virkamiehet Kiovassa pitivät virtuaalisen kaupungintalon tiistaina ja varoittivat satoja amerikkalaisia siitä, että suurlähetystö ei pysty evakuoimaan heitä konfliktin sattuessa.
Suurlähetystö antoi myös varoituksen, joka antoi ukrainalaisen varoituksen luokitukseksi “Taso 4: Älä matkusta”. Hälytyksen mukaan turvallisuusolosuhteet Ukrainan rajoilla, Venäjän miehittämillä Krimillä ja Itä-Ukrainassa “ovat arvaamattomia ja voivat huonontua lyhyellä varoitusajalla”.
Tiedotteessa sanottiin, että Yhdysvaltain kansalaisten “tulisi harkita lähtöä nyt käyttämällä kaupallisia tai muita yksityisesti saatavilla olevia kuljetusvaihtoehtoja”.
Yhdysvaltain viranomaiset kieltäytyivät antamasta lisätietoja siitä, miksi lähtömääräys tehtiin nyt, mutta he välittivät presidentti Bidenin äskettäiset huomautukset siitä, että hyökkäys “voi tapahtua milloin tahansa”.
Yhdysvallat on myös varoittanut kansalaisia läheisessä Valko-Venäjällä – jossa Venäjä on sijoittanut joukkoja viime päivinä ja aikoo järjestää ensi kuussa suuren sotaharjoituksen – seuraamaan jännitteitä alueella, välttämään julkisia mielenosoituksia ja “arvioimaan säännöllisesti uudelleen mahdollisia lähtösuunnitelmia hätätilanteen sattuessa”.

Kanada

Global Affairs Canada ilmoitti tiistaina, että se”vetää väliaikaisesti pois”suurlähetystön työntekijöiden ja heidän mukanaan olevien perheenjäsenten lapset. Lausunnossaan se mainitsi myös “Venäjän meneillään olevan sotilaallisen rakentamisen ja epävakautta horjuttavan toiminnan Ukrainassa ja sen ympäristössä”.
Ukrainan presidentin kansliapäällikön Mykhailo Podolyakin neuvonantaja kertoi Canada’s Globe and Mail -lehdelle, että diplomaattien perheiden kotiin lähettäminen oli ymmärrettävää. Mutta hän varoitti, että se alittaa Ukrainan moraalin.
“Ylireagoi siihen, mitä Venäjän federaatio on tehnyt … hermostuttaa Ukrainan yhteiskuntaa”, Podolyak sanoi haastattelussa vastauksena Kanadan ilmoitukseen.

Iso-Britannia

Britannia veti maanantaina väliaikaisesti joitakin työntekijöitä ja huollettavia ukrainan suurlähetystöstään pois, pääministeri Boris Johnson sanoi lausunnossaan.
Hän kutsui sitä “vastuulliseksi varotoimenpiteeksi”, mutta sanoi, että suurlähetystö pysyy avoimena ja jatkaa konsuliavun antamista Ison-Britannian kansalaisille Ukrainassa.
Noin puolet suurlähetystön työntekijöistä palaa Britanniaan, BBC kertoi.

Euroopan unioni

EU:n ulkopolitiikan päällikkö Josep Borrell sanoi maanantaina, että useimmat jäsenmaat eivät välittömästi supistaisi suurlähetystönsä esikuntia.
“Emme aio tehdä samaa, koska emme tiedä mitään erityisiä syitä”, Borrell sanoi ennen EU:n ulkoministerien kokousta Reutersin mukaan.
“Neuvottelut ovat käynnissä”, hän sanoi.
Saksan ulkoministeriö sanoi maanantaina, että avainhenkilöiden perheet voivat lähteä, mutta diplomaatit jäävät.
“Tämä on asianmukainen toimenpide nykytilanteessa”, sanoi ministeriön tiedottaja Christofer Burger.

Australia

“Tämä on asianmukainen toimenpide nykytilanteessa”, saAustralian hallitus kehotti kansalaisiaan lähtemään välittömästi Ukrainasta “lisääntyneen aseellisen konfliktin riskin vuoksi”, Australian ABC News uutisoi maanantaina.noi ministeriön tiedottaja Christofer Burger.
“Ukrainassa olevien australialaisten tulisi lähteä nyt kaupallisin keinoin, jos se on turvallista, ja huomata, että lentojen saatavuus voi muuttua tai se voidaan keskeyttää lyhyellä varoitusajalla”, ulko- ja kauppaministeriö sanoi lausunnossaan.
Se nosti Ukrainaa koskevat neuvonantonsa “Älä matkusta”.
Lähde: Washington Post
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Suomen pisin konsertti

Maailman pisimmän konsertin onnistui toteuttamaan sveitsiläinen yhtye “Borgesia” vuonna 2015. Konsertti kesti peräti 432 tuntia, eli 18 päivää, ja se järjestettiin sveitsiläisessä kulttuurikeskuksessa nimeltään Dampfzentrale.

Historian kirjoitusta SOS merkistä

“SOS” on tunnettu hätämerkki, joka on käytössä kansainvälisesti. Tämä merkki ei alun perin tarkoittanut mitään tiettyä sanojen lyhennettä, mutta se on helppo muistaa ja lähettää Morse-koodissa.

Historian kirjoitusta jatko-ja talvisodasta

Savolaispoika Schadewitz on suomalainen sotilas, joka Talvisodan Kannaksen taisteluissa Munasuon ja Summan tankki- ja jalkaväkivyörytyksessä 12. helmikuuta 1940 hyppäsi vihollisen panssarivaunun takakannelle aseinaan laatikosta sieppaamaansa kaksi käsikranaattia.

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.