Karjalainen kulttuuri / Kyykkä 

Länsisuomalaisesta kulttuurista Karjalaisuus eroaa monin tavoin. Sen värikkäät kansallispuvut, käsityöt, ruokakulttuuri sekä arkkitehtuurisesti hienot rakennukset, joita voimme nähdä nykyäänkin vielä siellä täällä pitkin Karjalaa. Karjalaista kansallispukua voimme nähdä vaikkapa Linnanjuhlissa itsenäisyyspäivänä.
Ruokakulttuurista me kaikki tiedämme karjalanpiirakat, joita myydään sekä tehdään itse suomalaisissa kodeissa.
Virpominen on tuttua suomalaisille pääsiäisenaikaan, kun pikkunoidat käyvät suomalaisten ovilla kyselemässä karkki vaiko kepponen.
Tällä kertaa tartuin karjalaiseen peliin nimeltä kyykkä. Ensiksi luulin kyykän muistuttavan Venäläistä ripaskaa, joka ei ole peli vaan tanssi, ja tässäpä pyydänkin anteeksi tietämättömyyteni asiassa. Enhän tiennyt sen olevan peli. Ja koska kyykkä oli minulle vieras laji, niin tartuin asiaan sekä uppouduin netin ihmeelliseen maailmaan hakemalla tietosfääreistä sanaa kyykkä.
Lapsuudessani ei pohjoispohjanmaalla puhuttu kyykästä mitään, vaikka kotikylälläkin asui karjalaisia evakkoja perheineen. Edes heidän kauttaan en kuullut tällaista peliä olevan olemassakaan.

Kyykkä - vanha karjalainen heittopeli

Kyykänlyönti tunnetaan erityisesti Karjalan pohjoisosista vuosisatoja vanhana pelinä. Kylien välistä paremmuutta mitattiin kyykkääkin pelaamalla. Kyykkäpeli oli jäämässä unholaan 1890-luvun alkupuolella, sillä se tunnettiin vain Karjalan syrjäkylillä. Hiljaiseloa kesti aina vuoteen 1951 saakka, jolloin Karjalan Sivistysseura alkoi elvyttää perinnettä Suomessa.
Mukaan tuli niin paljon pelaajia ja seuroja, että oli tarpeen kehittää säännöt ja pistelukujärjestelmä. Vanhat tavat ja nimitykset otettiin pelisääntöjä sorvattaessa huomioon, vain pisteluku ja henkilökohtainen kisa olivat uutta.
Vuonna 1987 perustettiin Karjalan Kyykkäliitto ja tällä hetkellä se toimii valtakunnallisena erityisurheiluliittona: Suomen Kyykkäliitto.
Kyykän peluu on hyvä, halpa ja mielenkiintoinen liikuntamuoto. Sen harrastus on laajalti levinnyt ja sitä saa harrastaa kuka tahansa.

Kyykästä on tullut jopa niin suosittu peli, että sille on perustettu liitto. Se on merkitty pelaajarekisteriin, joka antaa valmiudet pelille nousta kenties vaikkapa yhdeksi Suomen joukkueeksi Olympialaisiin. 

Pelaajia näkyy olevan vauvasta vaariin saakka. Ja joita kiinnostaa, niin hakemalla netistä on myös paljon videoita kyykkä pelistä. Ehkäpä itsekin joku päivä kokeilen kyykkää, kun töiltäni ehdin.
Lähde: Karjalanliitto 
Kirjoittanut: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ihanuuksien ihmemaa

Vaikka toisesta maailman sodasta on vierähtänyt jo useampi vuosikymmen ja Pariisin rauhansopimuksen myötä Suomi menetti osan Karjalaa Neuvostoliitolle 1947 sekä ne raskaat sotakorvaukset, joita Suomi joutui maksamaan itäiselle naapurimaalle.

Itäraja on kiinni ja pysyy.

Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan Suomen itäinen raja pysyy kiinni
11.2 asti. Kukaan ei kulje Suomesta Venäjälle eikä toisinpäin. Edes
turvapaikanhakijoille ei rajat avaudu.