Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzya.Eduardo Muñoz Alvarez / AP / ТАСС

Israelilla ei ole oikeutta itsepuolustukseen “miehittäjänä”, Venäjä sanoo

Israelilla ei ole oikeutta itsepuolustukseen Hamasin militantteja vastaan Gazassa miehitysvaltana Palestiinassa, Venäjän YK-suurlähettiläs sanoi keskiviikkona.
Vasili Nebenzya käytti puhettaan YK: n yleiskokouksen ylimääräisessä istunnossa Palestiinasta tuomitakseen länsimaiden “tekopyhyyden” palestiinalaisten siviilikuolemien vuoksi heidän kritisoidessaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.
“Ainoa asia, jonka [länsi] voi kerätä, on jatkuvat lausunnot Israelin oletetusta oikeudesta itsepuolustukseen. Vaikka miehitysvaltana sillä ei ole sitä valtaa”, Nebenzya sanoi.
Hän viittasi Haagissa sijaitsevan kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) vuonna 2004 antamaan neuvoa-antavaan lausuntoon, jonka mukaan Israel ei voi vedota YK: n peruskirjan artiklaan oikeudesta itsepuolustukseen toimiessaan miehitetyltä alueelta tulevia uhkia vastaan.

Israel väittää, ettei se ole miehittänyt Gazaa vuoden 2005 jälkeen, jolloin se veti sotilaita ja siviilejä alueelta. Useat kansainväliset järjestöt sanovat kuitenkin, että Israel on miehittänyt palestiinalaisalueita, mukaan lukien Gazan kaista, vuodesta 1967.

Nebenzya sanoi ohuesti verhotussa viittauksessa maansa 21 kuukautta kestäneeseen hyökkäykseen Ukrainaan: “Muissa tilanteissa [länsimaat] vaativat humanitaarisen oikeuden kunnioittamista, perustavat tutkintakomissioita ja määräävät pakotteita niille, jotka käyttävät voimaa viimeisenä keinona lopettaa vuosien väkivalta.”
Nebenzya sanoi, että Israelin oikeus varmistaa turvallisuutensa “voidaan täysin taata vain, jos Palestiinan ongelmaan löydetään oikeudenmukainen ratkaisu tunnettujen YK: n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien perusteella”.
“Emme kiellä Israelin oikeutta taistella terrorismia vastaan, vaan taistelemme terroristeja emmekä siviilejä vastaan.”
Nebenzya moitti Washingtonia ja sen liittolaisia “vaikenemisesta”, kun Israelin Gazan pommituksissa kuolleiden siviilien määrä jatkoi kasvuaan.
Venäjä on vaatinut Israelin ja Hamasin viranomaisia Gazassa solmimaan tulitaukosopimuksen ja sallimaan sovittelijoiden työskennellä diplomaattisen ratkaisun löytämiseksi vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin.
Moskovalla on suhteet sekä Israeliin että Hamasiin, joka lähetti valtuuskunnan Venäjälle viime viikolla.
Uutisoi: The Moscow Times
Suomennos: Tuula H. Suomen kenttälehti.
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ihanuuksien ihmemaa

Vaikka toisesta maailman sodasta on vierähtänyt jo useampi vuosikymmen ja Pariisin rauhansopimuksen myötä Suomi menetti osan Karjalaa Neuvostoliitolle 1947 sekä ne raskaat sotakorvaukset, joita Suomi joutui maksamaan itäiselle naapurimaalle.

Itäraja on kiinni ja pysyy.

Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan Suomen itäinen raja pysyy kiinni
11.2 asti. Kukaan ei kulje Suomesta Venäjälle eikä toisinpäin. Edes
turvapaikanhakijoille ei rajat avaudu.