Kuvassa Ilmavoimien hakaristi

Il­ma­voi­mien ha­ka­ris­ti on eri­lai­nen kuin nat­seil­la

EU:n oikeusministerien hyllyttämä hanke kieltää rotuvihaan ja -väkivaltaan yllyttävien symbolien julkinen esittäminen ei olisi vaikuttanut Suomen ilmavoimien perinteiseen hakaristiin.

EU:n oikeusministerien hyllyttämä hanke kieltää rotuvihaan ja -väkivaltaan yllyttävien symbolien julkinen esittäminen ei olisi vaikuttanut Suomen ilmavoimien perinteiseen hakaristiin.
Ilmavoimien hakaristi on tuntuvasti vanhempaa perua kuin Saksan kansallissosialistien tunnus, jota uusnatsit edelleen käyttävät marsseillaan. Sininen hakaristi oli Suomen ilmavoimien käytössä alusta lähtien. Ilmavoimien käyttöön se tuli 6. maaliskuuta 1918, kun ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti valkoisille lentokoneen Vaasassa.
Hän antoi maalata henkilökohtaiset onnenmerkkinsä, siniset hakaristit, koneen siipiin ennen kuin se lähti Uumajasta ylittämään Pohjanlahtea. Tästä koneesta tuli sittemmin ilmavoimien lentokone numero 1.
Sininen hakaristitunnus oli Suomen ilmavoimien koneiden kansallisuustunnus aina vuoteen 1945 asti, jolloin se liittoutuneiden valvontakomission määräyksestä vaihdettiin kokardiksi. Hakaristi säilyi kuitenkin ilmavoimien muissa symboleissa ja lipuissa.
Suomalainen hakaristi poikkeaa natsien hakaristisymbolista. Natsien hakaristi oli musta ja lentokoneissa käytettynä kärjellään seisova. Suomalainen hakaristi on suorassa.
Hakaristi eli svastika on tuhansia vuosia vanha symboli, joka tunnetaan monessa kulttuurissa. Hakaristi on ollut käytössä suomalais-ugrilaisessa kulttuurissa koristeena ja onnensymbolina. Lisäksi se tunnetaan hindulaisessa ja buddhalaisessa uskonnossa.
Hakaristi poistui ilmavoimien käytöstä hiljattain jo vuoden 2017 alussa, koska se nosti niin suuren huomion ympäri maailmaa.
Alkuperäinen teksti lainattu sanomalehti Kalevasta 24.2.2005
Kuva karjalan ilmailumuseon sivuilta.
Toimitti:Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Suomen pisin konsertti

Maailman pisimmän konsertin onnistui toteuttamaan sveitsiläinen yhtye “Borgesia” vuonna 2015. Konsertti kesti peräti 432 tuntia, eli 18 päivää, ja se järjestettiin sveitsiläisessä kulttuurikeskuksessa nimeltään Dampfzentrale.

Historian kirjoitusta SOS merkistä

“SOS” on tunnettu hätämerkki, joka on käytössä kansainvälisesti. Tämä merkki ei alun perin tarkoittanut mitään tiettyä sanojen lyhennettä, mutta se on helppo muistaa ja lähettää Morse-koodissa.

Historian kirjoitusta jatko-ja talvisodasta

Savolaispoika Schadewitz on suomalainen sotilas, joka Talvisodan Kannaksen taisteluissa Munasuon ja Summan tankki- ja jalkaväkivyörytyksessä 12. helmikuuta 1940 hyppäsi vihollisen panssarivaunun takakannelle aseinaan laatikosta sieppaamaansa kaksi käsikranaattia.

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.