HPV-rokote vähentää merkittävästi kohdunkaulan syövän riskiä, iso-Britannia-tutkimus toteaa

Yli vuosikymmen sitten Britannia aikoo rokottaa 12- ja 13-ikäiset tytöt muun muassa ihmisen papilloomavirusta eli HPV:tä vastaan, joka voi aiheuttaa kohdunkaulan syöpää.
Tutkijat ovat nyt havainneet, että nämä laukaukset johtivat kohdunkaulan syövän romahtamiseen kohortin keskuudessa, kun he saavuttivat 20-vuotiaana, kun taudin kehittymisen riski on suurin.
Keskiviikkona lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että HPV-rokote vähensi kohdunkaulan syövän määrää 87 prosenttia. 14–16-ikäiset rokotetut ilmoittivat 62 prosentin vähennyksestä, ja 16–18-isillä oli 24 prosenttia pienempi mahdollisuus rokottamattomiin verrattuna.
“Tämä on todella jännittävää, koska tämä on ensimmäinen kerta, kun näemme Ison-Britannian rokotusohjelman todellisen maailman vaikutuksen”, sanoi Sophia Lowes, Cancer Research UK:n terveystietopäällikkö. Lontoossa toimiva hyväntekeväisyysjärjestö rahoitti yhdessä Britannian hallituksen ja King’s College Londonin tutkijoiden kanssa tehdyn tutkimuksen.
Tutkimuksessa seurattiin Isossa-Britanniassa vuonna 2008 käyttöön tyneen Cervarix-rokotteen tuloksia, ja se kattaa kaksi tärkeintä syöpää aiheuttavaa HPV-kantaa. Uusi HPV-rokote, nimeltään Gardasil, suojaa useammalta syöpää aiheuttavan viruksen kannalta, ja Britannia siirtyi siihen versioon vuonna 2012.
Vuodesta 2019 alkaen Britannian kansallinen terveyspalvelu (NHS) alkoi myös tarjota HPV-rokotteita kaiken sukupuolen lapsille 11–13-isille sekä aikuisille, jotka samaistuvat mieheksi ja harrastavat seksiä muiden miesten kanssa, Lowes sanoi.
Osa ohjelman menestystä, Lowes sanoi, oli koulujen käyttö rokotuspaikoiksi ja kansanterveysviestit HPV: n ympärillä olevan leimautumisen torjumiseksi.
“Meillä on nyt yli vuosikymmenen todisteet siitä, että rokotteesta ei ole suuria sivuvaikutuksia”, hän sanoi.
Monet ihmiset elämänsä aikana tarttuvat HPV: hen ja taistelevat sitä vastaan ilman komplikaatioita. Yhdysvalloissa se on yleisimmin sukupuoliteitse tarttuva infektio, mukaan Yhdysvaltain tautien valvonta- ja ehkäisykeskukset.
Osalle ihmisistä virus voi kuitenkin ajan mittaan aiheuttaa syöpää kohdunkaulan sekä muissa kehon osissa, kuten miesten sukupuolielimissä, suussa ja kurkussa.
“Jos huomaat jotain, mikä ei ole normaalia sinulle, kerro siitä lääkärillesi”, hän sanoi. “Useimmissa tapauksissa se ei ole syöpä. Mutta jos se on syöpä, sen löytäminen varhaisessa vaiheessa voi todella vaikuttaa.”
Tammikuussa Yhdysvaltain terveys- ja ihmispalveluministeriö ilmoitti omasta kampanjastaan HPV-rokotteen saannin lisäämiseksi:Vain alle puolet nuorista Yhdysvalloissa on ottanut sen, ja 22 prosenttia on suorittanut vaaditun annoskierron viraston mukaan . (Rokotetta tarvitaan tyypillisesti kahdesta kolmeen annosta riippuen henkilön iästä ja laukausten välisestä erosta.)
HPV aiheuttaa VUOSITTAIN lähes 36 000 syöpätapausta kaiken sukupuolen ihmisillä Yhdysvalloissa CDC:n mukaan.
Maailman terveysjärjestö WHO käynnisti viime marraskuussa pyrkimyksen poistaa kohdunkaulan syöpä kansanterveydellisenä ongelmana. Ohjelma asetti kunnianhimoisen tavoitteen maille rokottaa 90 prosenttia tytöistä vuoteen 2030 mennessä ja saada 70 prosenttia naisista seulomaan kohdunkaulan syövän 35-vuotiaana.
Samassa kuussa WHO:n raportissa todettiin, että 57 prosenttia jäsenmaista sisällytti HPV-rokotteen rutiininomaisiin kansallisiin rokotusaikatauluihin. Vaikka WHO havaitsi, että rokotteeseen oli suurta kiinnostusta “kaikissa tuloryhmissä”, kysynnän jyrkkä kasvu yhdistettynä esimerkiksi tarjontarajoitteisiin “on johtanut toivottua hitaaseen käyttöönottovauhtiin”, raportissa todettiin.
WHO ennusti, että vuoteen 2024 mennessä toimitusvaje ratkeaa ja tuotantokapasiteetti kasvaa.

Tekijä Miriam Berger

Miriam Berger on henkilöstökirjailija, joka raportoi ulkomaisista uutisista The Washington Postille Washington D.C. Ennen siirtymistään The Postiin vuonna 2019 hän toimi Jerusalemissa ja Kairossa ja freelance raportoi lähi-idästä sekä afrikan ja Keski-Aasian osista.

Lähde: Washington Post. 5.11.2021

Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.

  Antrea

Karjalan kannaksen menetys oli raskas isku Suomelle ja
toisen maailman sodasta on aikaa jo kulunut ja sodan äänet vaienneet
Suomi on jatkanut suhteiden kehittämistä Venäjään ja pyrkinyt edistämään rauhaa ja vakautta alueella.

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.