Vastaaja Irmgard F., Stutthofin keskitysleirin SS -komentajan entinen sihteeri, osallistuu oikeudenkäyntiinsä oikeussalissa Itzehoessa, Saksassa, 20. joulukuuta 2022. Christian Charisius/Pool kautta

Entinen keskitysleirin sihteeri, 97, tuomittu natsien sotarikoksista

BERLIINI, 20. joulukuuta (Reuters) - 97-vuotias nainen, joka työskenteli natsien keskitysleirisihteerinä, tuomittiin tiistaina tuhansien ihmisten murhasta, mikä voisi olla yksi maan viimeisistä oikeudenkäynneistä toisen maailmansodan rikoksista.
Pohjoisen Itzehoen kaupungin käräjäoikeus antoi Irmgard Furchnerille kahden vuoden ehdollisen tuomion avunannosta 10 505 ihmisen murhaan ja viiden ihmisen murhayritykseen, tuomioistuimen tiedottaja sanoi.
Syytteessä oli alun perin syytetty Furchneria avunannosta 11 412 ihmisen murhiin.
Furchner vietiin oikeuteen yllään kermanvärinen talvitakki ja baretti ja viltti sylissään.
Oikeudenkäynnin loppulausunnossa aiemmin tässä kuussa Furchner sanoi olevansa pahoillaan tapahtuneesta ja pahoitteli, että hän oli ollut tuolloin Stutthofissa.
Furchner työskenteli Stutthofin keskitysleirillä lähellä Gdanskia nykyisessä Puolassa vuosina 1943–1945.
Furchnerin oikeudenkäynnin alku viivästyi syyskuussa 2021, kun hän yritti pakoon. Hän jäi kiinni tunteja sen jälkeen, kun hän ei saapunut oikeuteen.
Noin 65 000 ihmistä kuoli nälkään ja sairauksiin tai Stutthofin kaasukammioon. Heihin kuului sotavankeja ja juutalaisia, jotka joutuivat natsien tuhoamiskampanjaan.
Hänet tuomittiin nuorisolain nojalla, koska hän oli rikosten tekohetkellä 18–19-vuotias.
Rachel Moren kirjoitus Editointi: Madeline Chambers ja Nick Macfie
Uutisoi Reuters
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

DCA-sopimuksesta

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat 18. joulukuuta 2023 puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) Washington D.C:ssä.

Kosela

Kosela on Suomessa esiintyvä sukunimi, ja se on suomalaisilla varsin harvinainen. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %. Sen lisäksi Kosela-nimellä oli yhteys myös paikannimeen Karjalassa ennen sotia.