Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhuu virtuaalisesti Kiinan johtajan Xi Jinpingin kanssa Valkoisesta talosta Washingtonissa, Yhdysvalloissa 15. marraskuuta 2021. REUTERS

Biden pyrkii kiristämään Taiwanin jännitteitä Kiinan Xi-puhelun aikana

WASHINGTON, 28. heinäkuuta (Reuters) - Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja Kiinan Xi Jinping pitävät viidennen puhelunsa tänään.
Huoli yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin mahdollisesta vierailusta Taiwaniin kasvaa.
Valkoisen talon virkamiehet ovat sanoneet, että pitkään suunnitellulla puhelulla on laaja asialista, mukaan lukien keskustelu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, jota Kiina ei ole vielä tuominnut.
Sen ytimessä Yhdysvaltain virkamiehet näkevät vaihdon uutena mahdollisuutena hallita maailman laajuista kilpailua kahden suurimman talouden välillä, joiden siteitä varjostavat yhä enemmän jännitteet Taiwania kohtaan, jonka Xi on luvannut yhdistää mantereen kanssa, tarvittaessa väkisin.
Peking on antanut varoituksia seurauksista, jos Pelosi vierailee Taiwanissa, mikä olisi dramaattista, vaikkakaan ei ennennäkemätön osoitus Yhdysvaltojen tuesta saarelle, joka sanoo, että se kohtaa kasvavia Kiinan sotilaallisia ja taloudellisia uhkia.
Washingtonilla ei ole virallisia suhteita Taiwaniin ja se noudattaa “yhden Kiinan” politiikkaa, joka tunnustaa Pekingin, ei Taipein diplomaattisesti. Mutta Yhdysvaltain laki velvoittaa sen tarjoamaan saarelle keinot puolustaa itseään, ja kongressissa on lisääntyneitä paineita selkeämmän tuen saamiseksi.
“Tässä on kyse viestintälinjojen pitämisestä avoimina Kiinan presidentin kanssa, joka on yksi seuratuimmista kahdenvälisistä suhteista, joita meillä on, ei vain tällä alueella, vaan ympäri maailmaa, koska se koskettaa niin paljon”, Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottaja John Kirby kertoi toimittajille keskiviikkona.
Yhden puhelun suunnittelusta tiedottanut henkilö sanoi, että Bidenin hallinnon mielestä johtajien välinen sitoutuminen on paras tapa vähentää jännitteitä Taiwanin suhteen.
Xin edun mukaista on välttää jännittynyt yhteenotto Yhdysvaltojen kanssa, hänen pyrkiessä kolmanteen virkakauteen Kiinan hallitsevan kommunistisen puolueen kongressissa syksyllä, jotkut analyytikot uskovat.
Biden haluaa myös keskustella ilmasto- ja talouskilpailukysymyksistä. Tiedottaja sanoi myös ajatuksen asettaa venäjän öljylle hintakatto rangaistakseen Moskovaa sen Ukrainan sodasta, jonka valtiovarainministeri Janet Yellen otti esille kiinalaisten kollegoidensa kanssa aiemmin heinäkuussa.
Bidenin hallinto on keskustellut siitä, poistetaanko joitain kiinalaistuotteiden tulleja keinona helpottaa korkeaa inflaatiota, mutta Yhdysvaltain viranomaiset ovat sanoneet, että päätöstä ei odoteta ennen puhelua.
Kun Biden viimeksi puhui Xille maaliskuussa, hän varoitti “seurauksista”, jos Peking antaisi aineellista tukea Venäjän sodalle. Yhdysvaltain hallitus uskoo, että punaista viivaa ei ole ylitetty sen jälkeisinä kuukausina.

MYRKYLLISET SITEET

Valkoinen talo on toistanut, että sen “yhden Kiinan” politiikka ei ole muuttunut huolimatta spekulaatioista Pelosin mahdollisesta matkasta. Tietoa ei ole vielä vahvistettu.
Edellisen kerran Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies vieraili Taiwanissa vuonna 1997. Yhdysvaltain toimeenpanovallalla ei ole juurikaan valtaa kongressiin matkustamiseen.
Kiina on kasvanut voimakkaammaksi sotilaallisesti ja taloudellisesti sen jälkeen, ja jotkut analyytikot ovat huolissaan siitä, että tällainen vierailu täynnä siteitä voi johtaa kriisiin 100 mailin (160 km) leveän Taiwanin salmen vesiväylän yli, joka erottaa Kiinan ja Taiwanin.
“Suhde on myrkyllisessä tilassa. Keskinäinen epäluottamus on todella kaikkien aikojen korkeimmalla tasolla. Luulen, että ihmiset eivät ymmärrä, kuinka vaarallista tämä on “, sanoi Bonnie Glaser, Kiinan asiantuntija Saksan Marshall -rahastosta Yhdysvalloista.
Hän sanoi, että Bidenin ja Xin on keskitettävä kehotuksensa tilanteen rauhoittamiseen, mukaan lukien mahdolliset mekanismit onnettomuuksien riskin vähentämiseksi.
Kirby sanoi, että hallinto on ollut yhteydessä Pelosin toimistoon varmistaakseen, että hänellä on “kaikki konteksti”, jota hän tarvitsee tehdäkseen päätöksiä matkastaan.
Kiina on antanut vain vähän vihjeitä vastauksista, joita se saattaa tarvita, jos Pelosi, joka on pitkään arvostellut Kiinaa, erityisesti ihmisoikeuskysymyksissä.
Martin Chorzempa, Peterson Institute for International Economicsin vanhempi tutkija, sanoi, että Taiwania kohtaan olevat kysymykset voisivat toimia Xin kotimaisena häiriötekijänä Kiinan hidastuvasta taloudesta, mutta “mikä tahansa reaktio, joka on riittävän voimakas laukaisemaan Yhdysvaltain pakotteet, aiheuttaisi massiivista vahinkoa Kiinalle ja maailmantaloudelle.
Raportoivat Michael Martina, Trevor Hunnicutt ja David Brunnstrom. Editointi: Heather Timmons ja Richard Pullin
Reuters
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ihanuuksien ihmemaa

Vaikka toisesta maailman sodasta on vierähtänyt jo useampi vuosikymmen ja Pariisin rauhansopimuksen myötä Suomi menetti osan Karjalaa Neuvostoliitolle 1947 sekä ne raskaat sotakorvaukset, joita Suomi joutui maksamaan itäiselle naapurimaalle.

Itäraja on kiinni ja pysyy.

Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan Suomen itäinen raja pysyy kiinni
11.2 asti. Kukaan ei kulje Suomesta Venäjälle eikä toisinpäin. Edes
turvapaikanhakijoille ei rajat avaudu.