Pääkirjoitus: Itä-Lapin elinvoima on elintärkeä turvallisuustekijä koko Suomelle – Rovajärven merkitys näkyy jo nyt

Vireä itäraja lisää koko valtakunnan turvallisuutta.
ERÄS SUOMEN tunnetuimmista julkisista keskustelijoista, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola totesi hiljattain, että Suomi ei saa päästää itärajan alueitaan näivettymään, “sillä se on turvallisuusriski”.
Aaltola puhui Vuokatissa järjestetyssä Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien huippukokouksessa. Aaltola totesi, että Itä- ja Pohjois-Suomen alueisiin täytyisi satsata aiempaa enemmän taloudellisesti, jotta Suomi näyttäytyisi vahvana ja elinvoimaisena kokonaisuutena.
Aaltola on asian ytimessä. Näivettynyt tai pahimmillaan tyhjentynyt itäraja ei ole hyvä puskuri. Sen sijaan aktiiviset yritykset, yhteisöt, asukkaat ja elinvoimaiset kunnat taas ovat. Paikallisen tiedonvälityksen rooli on myös keskeinen. Yleisradio on vähentänyt toimintaansa maakunnissa merkittävästi ja maakunnalliset lehdet keskittyvät alueidensa keskuksiin. Esimerkiksi ammattitoimittajien määrä on pudonnut Lapissa julkaisujen vähentäessä väkeään. Itärajalle ei saa syntyä uutiserämaita, jotka ovat alttiita hybridivaikuttamiselle.
Venäjän laajamittainen sota Ukrainassa ja sen vaikutukset näkyvät todennäköisesti vuosikaudet Suomen itärajalla ja erityisesti koillisessa Lapissa.
Esimerkiksi Rovajärven harjoitusalueella on jo nyt suuri merkitys länsimaiselle puolustusyhteistyölle. Alueella harjoitteli juuri ruotsalaisia joukkoja, jotka siirrettiin harjoituksessa ensi kertaa Suomen joukkojen komennuksen alle. Nato-jäsenyyden toteutuessa Rovajärvestä tulee todennäköisesti myös merkittävä harjoitusalue puolustusliitolle. Harjoitusalue on Euroopan suurimpia, lähellä Venäjää ja arktisella alueella.
Se on myös monen paikallisen lähiympäristöä, jonka käyttö on harjoitusalueen takia rajattua. Itä-Lapin asukkaat ovat osoittaneet yhteistyökykyä Puolustusvoimien kanssa myös sen varatessa tontteja harjoituskäyttöön .
Lappi on ollut ja on tulevaisuudessakin luonnonvarojen ja geopolitiikan kannalta merkittävä alue. Valtion on annettava takaisin paitsi infrastruktuurissa myös entistä laajemmin yrityksille, yhteisöille ja kunnille.
Uutisoi: kotilappi (rajajooseppi)
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.

  Antrea

Karjalan kannaksen menetys oli raskas isku Suomelle ja
toisen maailman sodasta on aikaa jo kulunut ja sodan äänet vaienneet
Suomi on jatkanut suhteiden kehittämistä Venäjään ja pyrkinyt edistämään rauhaa ja vakautta alueella.

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.