Amerikan suomalaiset
Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.
Suomesta oli vuosisatojen saatossa lähtenyt kansaa siirtolaisiksi eri puolille maailmaa, mutta yksi suurimmista siirtolaisuuden aalloista suuntautui Pohjois-Amerikkaan. Erityisesti 1800–1900-luvun vaihteen molemmin puolin yli 300 000 suomalaista lähti etsimään parempaa elämää Yhdysvaltoihin. Monet heistä toivoivat kohottavansa asemaansa ja hyödyntävänsä Amerikan tarjoamia mahdollisuuksia, kuten vapaata viljelymaata, luonnonrikkauksia ja vapaita työpaikkoja.
Suurin osa suomalaisista siirtolaisista, jotka olivat lähteneet Pohjois-Amerikkaan 1800–1900-luvun vaihteessa, ei palannut koskaan takaisin Suomeen. He Amerikkalaistuivat niin, että Suomen kielikin vaihtui Amerikan Englantiin. Mutta Suomalaisuuden henki on edelleen vahva noiden jälkeläisten keskuudessa.
Eräs sen ajan siirtolaisten jälkeläinen on Christopher Karna (suomeksi Kärnä), joka kertoo elämästänsä Amerikassa seuraavaa.
Christopher Karna kertoo:
Isoisäni tuli 1900-luvun alun tietämillä Amerikkaan. Hän asettui Pohjois-Amerikkaan Astoria-Oregonin osa-valtioon. Isoisäni Kaarlo Karna työskenteli siellä kalastajana, veneenrakentajana sekä puuseppänä koko elämänsä ajan.
Christopher jatkaa: Isoisä antoi muutamia neuvoja, jotka ovat kantaneet häntä koko elämänsä ajan ja tässä on muutamia. Mene töihin 10 minuuttia aikaisemmin ja lähde töistä 15 minuuttia myöhemmin. Työskentele enemmän, kuin muut , etkä koskaan tule näkemään nälkää.
Kun muutin nuorenamiehenä Alaskaan, niin isoisäni antoi silloinkin neuvon. Rakenna ensin talo ja sen jälkeen tee sauna.
Suomen kieltä Christopher ei osaa. Haastattelu tehdään Englanniksi. Muutama voimasana kyllä tulee suomeksi, mutta eipä juuri muuta.
Juttua kuunnellessa isoisänsä tuntuukin olevan se, joka opetti Suomalaisuuden salat lapsen lapselleen.
Christopher herkistyy, kun hän puhuu isovanhemmistaan. Minulla on ollut kunnia olla tekemisissä kovaa ja pikkutarkkaa työtä tekevien kanssa kuten isoisäni Kaarlo Karna oli.
Myöhemmin kun Christopher muutti Alaskasta takaisin Astoria-Oregoniin, niin hän osti takaisin lapsuuden kotinsa. Juuri sen, jonka isoisänsä ja isoäitinsä oli sinne rakentanut.
Haluaisin myös tuntea Suomessa asuvia sukulaisia enemmän, sillä heihin ei juurikaan ole ollut mitään yhteyttä. Myös Christine vaimolla tuntuu olevan monia sukulaisia, jotka ovat muuttaneet monia vuosia sitten Suomeen.
Amerikassa kasvaminen täytyy olla hyvin erilaista, kuin Suomessa. Poliittinen tilanne on tehnyt Amerikasta naurunalaisen muutamassa vuodessa. Kun Christopher matkustelee, niin hän kertoo olevansa Alaskalainen eikä Amerikkalainen. Hän pohtii, millaista olisi elää Suomessa vanhuuden päivät eläkkeellä ollessa.
Eteläisessa osavaltiossa Kaliforniassa sijaitsee useita suomalaisyhteisöjä, jotka ovat perustettu erilaisten aatteiden pohjalta. Vaikka nämä yhteisöt ovat tyypillisesti pieniä ja toimivat vain tietyn ajan, niiden suomalaisia juuria ei ole unohdettu. Alla on esimerkki suomalaisyhteisöstä.
Redwood Valley: Kaliforniassa, Yhdysvalloissa toimi sosialistinen ja osuustoiminnallinen yhteisö vuosina 1912–1932. Siellä asui noin 120 henkilöä.
Nämä yhteisöt heijastavat suomalaisten intoa ja idealismia, vaikka niiden toiminta-aika oli rajallinen.
Kalifornia on monipuolinen osavaltio, jossa voi nauttia niin kaupunkielämästä kuin upeista luonnonihmeistäkin, kuten Yosemiten kansallispuistosta ja Punapuumetsistä.
Suomi Talo, joka tunnetaan myös nimellä Finland House, on suomalaisen perinteen ja kulttuurin keskus Floridassa. Se perustettiin vuonna 1944 ja toimii suomalaisten ja heidän ystäviensä yhteisöllisenä paikkana, jossa vaalitaan suomalaista kulttuuria.
Suomi Talo sijaitsee Floridassa ja siellä on suurin kokoelma suomalaisia vaakunoita Suomen ulkopuolella. Kokoelmassa on 420 vaakunaa, jotka edustavat Suomen kaupunkeja, kuntia ja yhteisöjä.
Historiaa: Ensimmäinen talo rakennettiin 1948, mutta jo ennen sitä Suomalainen Kerho kokoontui noin vuosikymmenen ajan nauttimaan suomalaisesta ruoasta, tanssista ja musiikista. Juhlan ja kulttuurivaihdon henki on elänyt siitä lähtien.
Suomi Talo järjestää erilaisia tapahtumia, kuten viihdettä, kuntoilua ja perinteisiä taitoja.
Baarissa vierailijat voivat nauttia virvokkeita.
Keittiö tarjoilee suomalaisia herkkuja.
Säännölliset kirpputorit tarjoavat ainutlaatuisia löytöjä.
Kirjastossa voi tutustua suomalaiseen kirjallisuuteen.
Perinteisiä taitoja myös opetetaan ja harjoitellaan yhteisössä sekä opetetaan perintökäsityötaitoja.
Äskettäin Suomi Talo juhli 80-vuotista taivaltaan unohtumattomilla juhlallisuuksilla.
Suomi Talo pyrkii tekemään suomalaisen kulttuurin ja perinteen houkuttelevaksi myös uusille sukupolville eteläisessä Floridassa. Kuten presidentti Karl Nikula on sanonut: “Aina tulee uusi sukupolvi huolehtimaan Suomi Talosta” .
Olitpa sitten suomalainen tai Suomen ystävä, Suomi Talo toivottaa sinut tervetulleeksi tutustumaan sen rikkaaseen historiaan ja elävään yhteisöön!
Kirjoittanut: Tuula Huovinen