Oregonin virkamiehet ovat huolissaan metsäpaloista

Kirjoittanut: Tuula Huovinen

Oregonin virkamiehet sanovat valmistautuvansa ennätysmäärään kuolleita tämän viikon metsäpaloissa. Vähintään 5 ihmistä on kuollut ja kymmeniä kateissa metsäpalojen keskellä. Yli miljoona eekkeriä on palanut osavaltion alueella.
Metsäpalot ovat asettaneet arviolta 500 000 asukasta / 10 % osavaltion väestöstä evakuointiin. 40 000 ihmistä on jo evakuoitu.
Viranomaiset valmistautuvat suuriin massakuolemiin. Oregon määrittelee massakuoleman tapahtumisen yhdeksi syyksi kuolemaan ja kärsimykseen, mitä ei voida kohdata yksilöllisesti sekä yhteisön resursseilla. Yhteisöt koko länsirannikolla ovat taistelleet metsäpaloja vastaan, jotka vaikuttavat kymmeniin miljooniin ihmisiin. Palot pakottavat joukkoevakuointeihin sekä likaavat ilmanlaatua. Viranomaiset kutsuvat sitä “Compound disaster “katastrofiksi (monimutkaiseksi katastrofiksi), jossa monet äärimmäiset tapahtumat kehittyvät kerralla.

Viranomaiset ovat varoittaneet, että tällainen laajamittainen tuho on väistämätöntä, ihmisten aiheuttaman ilmastonmuutoksen takia.
Gov Jay Inslee sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että lähes 627 000 eekkerin alue on palanut 5:ssä päivässä.
Pohjois Kalifornian metsäpalot on vaatinut 9:n ihmisen kuoleman sekä ainakin 19 ihmistä on kateissa riehuvissa maastopaloissa. Tulipalo on polttanut yli 259 000 eekkeriä maata. Palo kuuluu 20 suurimman tulipalon joukkoon osavaltion historiassa.
Taivas on utuinen palosta aiheutuvasta savusta. Meidän on toimittava yhdessä ilmastonmuutoksen eteen sanoo Gavin Nelson.
Oregonissa koettiin piikki torstaina evakuoinneissa, kun monet jättivät kotinsa Clackamas Countyssa valtion kolmanneksi väkirikkaimassa maakunnassa sanoi tiedottaja Paula Fasano Negele OEM:stä. Nämä evakuoinnit tulivat sen jälkeen, kun virkamiehet varoittivat Riverside palosta. Meneillään olevat tulipalot sulautuvat toisiinsa. Nämä 2 metsäpaloa ovat polttaneet yli 300 000 eekkeriä maata, koteja sekä yrityksiä. Tuhansia ihmisiä on joutunut lähtemään kodeistaan sekä palojen tieltä. Olen täällä, mutta en vieläkään voi ymmärtää, mitä oikein tapahtuu? Negele sanoi Washington Postille.

Hyvänä uutisena voidaan pitää sitä, että lähipäivinä on odotettavissa viileämpää ja kosteampaa ilmaa Brown sanoi. Liittovaltio on tehnyt päätöksen asunnottomiksi joutuneiden ihmisten auttamisessa saamaan tilapäisasunnon. Tiedottaja US Forest Service kertoi virkamies lehdessä, että arvaamaton tuuli ja muut sääilmiöt vaikeuttavat liekkien sammuttamista sekä ne lisäisi riskejä pakeneville ihmisille. Portlandin alueella odotetaan ilmanlaadun paranevan lähiaikoina.

Wildfire kausi on luonnollinen osa monia ekosysteemejä, mutta ilmastonmuutoksen edetessä tulipalot ovat kuumempia ja pidempiä ympäri vuoden. Viranomaiset taistelevat vääriä tietoja vastaan, kuka tai mikä aiheuttaa tulipaloja. Läänin sheriffi ilmoitti ottaneensa kiinni 41- vuotiaan miehen, jota vastaan ollaan nostamassa syyte ainakin yhden tulipalon sytyttämisestä.

Talentissa ja Phoenixissa on kokonaisia kyliä ja yhteisöjä tuhoutunut. Oregon Convention keskukseen muutti peräti 400 evakuoitua. Punainen risti järjestö antaa heille ruokaa, tarvikkeita sekä peseytymis mahdollisuuden. Maria Juarez 74 ja hänen tyttärensä Guadalupe Juarez 30 ovat asuneet vuosikymmeniä Portlandissa, eikä mitään vastaavaa ole koskaan tapahtunut. Vankeinhoitolaitos Wilsonvillessä: Kaikki 1303 vankia evakuoitiin ja siirrettiin toiseen vankilaan.

Lähde: Washington Post
Kuva: Kuvituskuva