Yhdysvallat väittää, että Venäjällä on lista Ukrainalaisista, jotka “tapetaan tai lähetetään leireille” sotilaallisen miehityksen jälkeen.

Yhdysvallat on ilmoittanut YHDISTYNEILLE KANSAKUNNILLE, että sillä on luotettavaa tietoa, joka osoittaisi Moskovan kokoavan luetteloita ukrainalaisista, jotka “tapetaan tai lähetetään leireille sotilaallisen miehityksen jälkeen”. YK:n ihmisoikeustoimistoon sunnuntai-iltana saaman kirjeen mukaan. Kirjeessä väitetään, että Moskovan hyökkäyksen jälkeinen suunnittelu sisältäisi kidutusta, pakonomaisia katoamisia ja “laajalle levinnyttä inhimillistä kärsimystä”.
Lue tämä: Usa:n YK:lle lähettämä kirje, jonka mukaan Venäjä suunnittelee ihmisoikeusloukkauksia Ukrainassa
Uusi varoitus tulee sen jälkeen, kun Bidenin hallinto sanoi viikkoja kestäneen spekuloinnin keskellä presidentti Vladimir Putinin aikeista Ukrainassa viime viikon lopulla: Venäjän johtaja oli päättänyt aloittaa hyökkäyksen. “Haluan kiinnittää huomionne Yhdysvaltojen äskettäin saamiin huolestuttaviin tietoihin, jotka osoittavat, että ihmisoikeusloukkauksia ja -väärinkäytöksiä suunnitellaan uuden hyökkäyksen jälkeen”, kirjeessä sanottiin, jonka kirjoitti Bathsheba Crocker, Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs ja muut kansainväliset järjestöt Genevessä. “Nämä teot, joihin on aiemmin sisältynyt kohdennettuja tappoja, sieppauksia/ pakotettuja katoamisia, epäoikeudenmukaisia pidätyksiä ja kidutuksen käyttöä, kohdistuisivat todennäköisesti niihin, jotka vastustavat Venäjän toimia”, yk:n ihmisoikeusvaltuutetulle Michelle Bachelet’lle osoitetussa kirjeessä sanottiin.
Crocker sanoo, että Venäjän armeijan kohteisiin kuuluisivat Ukrainassa maanpaossa elävät venäläiset ja valkovenäläiset toisinajattelijat, toimittajat ja korruption vastaiset aktivistit sekä “haavoittuvat väestöryhmät, kuten uskonnolliset ja etniset vähemmistöt ja HLBTQI+-henkilöt”.
“Erityisesti meillä on luotettavaa tietoa, jotka osoittavat, että Venäjän joukot luovat luetteloita tunnistetuista ukrainalaisista, jotka tapettaisiin tai lähetettäisiin leireille sotilaallisen miehityksen jälkeen”, kirjeessä sanottiin ja lisättiin, että Bidenin hallinnolla oli myös tietoja, jotka osoittavat, että Venäjän joukot todennäköisesti käyttäisivät “tappavia toimenpiteitä” rauhanomaisten mielenosoitusten tai muiden “siviiliväestön koettujen vastarinnan rauhanomaisten harjoitusten” tukahduttamiseksi.
Kirje lähetettiin sunnuntai-iltana YK:n ihmisoikeustoimistoon OHCHR:hen Sveitsiin. Venäjän Washingtonin suurlähetystö ei vastannut välittömästi kommenttipyyntöön. Kreml on kiistänyt aikovansa hyökätä Ukrainaan ja syyttänyt Yhdysvaltojen ja länsimaiden hallituksia väärän tiedon levittämisestä alueen horjuttamiseksi.
Venäjä on kerännyt noin 150 000 sotilasta ukrainan rajan lähelle ja vaatinut Yhdysvaltoja antamaan takeet siitä, että Ukrainasta ei koskaan tule Naton jäsentä. washingtoniin kohdistunut pyyntö on kieltäytynyt pyynnöstä.
Ukrainan diaspora Yhdysvalloissa suree, sekä vetoaa rauhaan konfliktin kärjistyessä kotimaassaan. Yhdysvaltalais kirjeessä sanotaan, että se puhuu YK:n ihmisoikeustoimistolle toimeksiantonsa vuoksi sekä ilmoittaa olevansa Ukrainassa.
Yhdistyneet Kansakunnat perusti vuonna 2014 Ukrainaa koskevan ihmisoikeuksien seurantaoperaation, jossa keskitytään erityisesti maan itäosan kiistanalaisiin alueisiin. Operaatiolla on toimistoja pääkaupungissa Kiovassa, Luhanskissa, Donetskissa, Harkovassa ja muissa kaupungeissa.
YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimistosta mainittiin elokuusta lokakuuhun 2021 kattavassa raportissa siviilikuolemien ja pakkovelvollisuuden lisääntymisen sekä Luhanskin viranomaisten tiukemmat liikkumisvapauden rajoitukset.
YK:n tarkkailijat ilmoittivat myös valituksista, kidutuksesta ja mielivaltaisista pidätyksistä separatistien hallitsemilla alueilla sekä riippumattomien tarkkailijoiden pääsystä pidätyskeskuksiin.
Sekä Venäjän, että Ukrainan hallituksia on arvosteltu hlbtq-henkilöiden kohtelusta omissa maissaan. Vaikka HLBTQ-kannattajat ovat antaneet tunnustusta Ukrainan edistymisestä HLBTQ-henkilöiden aseman parantamisessa viime vuosina, he sanovat, että sillä on enemmän työtä tehtävänä. Kirjeessä sanotaan, että YK:n ihmisoikeustoimistolla on maailmanlaajuinen “johtava rooli” väärinkäytösten seurannassa. “Jaamme nämä tiedot kanssanne OHCHR:n tärkeän tehtävän tueksi”, kirjeessä sanotaan.
The Washington Post
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.

Karl Gustaf Emil Mannerheim

Karl Gustaf Mannerheim oli suomalainen sotilas ja valtiomies, joka oli merkittävä hahmo Suomen
itsenäistymisen ja jatkosodan aikana.