Venäjän tulitus estää siviilien evakuoinnin sota-alueilta. Pommittaa Odessaa.

MUKACHEVO, Ukraina – Venäjän tulitus on estänyt uuden väliaikaisen tulitauon siviilien evakuoimiseksi taistelualueilta, Ukrainan viranomaiset sanoivat, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vannoi jatkavansa taistelua, kunnes Ukraina perääntyy.
Mariupolin eteläisessä kaupungissa paikalliset viranomaiset sanoivat, että ihmisten saaminen turvallisesti ulos oli mahdotonta sen jälkeen, kun kaksi pelastusoperaatiota romahti alle 24 tunnissa. Yli 200 000 siviiliä jäi puristuksiin sota-alueille. Irpinissä, pääkaupungin ulkopuolella sijaitsevassa kaupungissa, jotkut väkivaltaa pakenevat kuolivat räjähdyksessä, the Washington Postin vahvistamat kuvat osoittavat. Yhdessä kuvassa on hylätty matkalaukku.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky varoitti, että lisää siviiliuhreja on vaarassa, kun Venäjän joukot valmistautuivat hyökkäämään Odessan satamakaupunkiin. “Tästä tulee sotarikos”, hän sanoi tunteikkaalla videolla sunnuntaina. Venäjä on tuhonnut lämmön-, sähkön- ja veden lähteitä asuinalueilla piiritystaktiikkaa, jota yksi länsimainen tiedusteluvirkailija kutsui “lähes keskiaikaiseksi”.
Putin sanoi, että Ukrainan on aika “osoittaa rakentavampaa lähestymistapaa, jossa otetaan täysimääräisesti huomioon kehittyvät realiteetit”, Kremlin kuvauksen mukaan hänen puhelustaan Turkin presidentin kanssa, viitaten ilmeisesti Ukrainan kasvaviin sotilaallisiin ja alueellisiin tappioihin.

Tässä on mitä sinun tulee tietää.

Raketti-isku repi koteja Ukrainan pääkaupungin Kiovan eteläpuolella. Ison-Britannian puolustusministeriö sanoi, että Venäjä vastaa Ukrainan vastarinnan yllättävään “laajuuteen ja voimaan” kohdistamalla useiden kaupunkien – Harkovan, Tšernihivin, Mariupolin – asuinalueille ilmeisen pyrkimyksen “rikkoa Ukrainan henkinen kyky”.
Ensimmäisissä laajennetuissa huomautuksissaan hyökkäyksestä Putin uhkasi lauantaina Ukrainan valtiota, kun taas Zelensky vetosi samana päivänä Yhdysvaltain lainsäätäjiin, jotta he auttaisivat varmistamaan lisää Neuvostoliiton aikaisia hävittäjiä kremlin hyökkäyksen torjumiseksi.
Venäjän taloudelliset seuraukset jatkoivat kasvuaan, ja Visa ja Mastercard ilmoittivat keskeyttävänsä liiketoimet Venäjällä sen vuoksi, mitä Visan toimitusjohtaja Al Kelly kuvaili Venäjän “provosoivaksi hyökkäykseksi Ukrainaan”. Zelensky oli tehnyt ehdotuksen aiemmin virtuaalisessa puhelussa kongressin jäsenten kanssa. Hän oli myös pyytänyt venäläisen öljyn ostokieltoa, mitä Valkoinen talo sanoi harkitsevansa.
1,5 miljoonaa ihmistä on paennut taisteluja Ukrainassa, ja YK:n virastojen mukaan ainakin 364 siviiliä on kuollut.
Washington Post.
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.