Venäjän hyökkäys Ukrainaan etenee.

Räjähdyksiä kuultiin useissa Ukrainan kaupungeissa noin kello 5. Torstaina, pian sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti sotilasoperaatiosta Ukrainassa väittäen, että sen tarkoituksena oli suojella siviilejä.
Äänekkäitä pamauksia kuului suorassa lähetyksessä, kun CNN:n toimittaja Matthew Chance raportoi suorassa lähetyksessä pääkaupungissa Kiovassa. Lausunnossaan presidentti Biden tuomitsi hyökkäyksen “provosoivaksi ja perusteettomaksi. … Presidentti Putin on valinnut harkitun sodan, joka tuo ihmishenkien menetyksiä ja inhimillisiä kärsimyksiä.
Vain Venäjä on vastuussa tämän hyökkäyksen aiheuttamasta kuolemasta ja tuhosta, sanoo Yhdysvallat kumppaneineen.” Sotilasanalyytikot ja länsimaiset virkamiehet olivat varoittaneet raa’asta hyökkäyksestä, joka voisi johtaa pahimpaan konfliktiin Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen.

Kuvissa, videoissa ja kartoissa tilanne kentällä kehittyy näin.

24. helmikuuta: Räjähdykset ympäri Ukrainaa Palaa valikkoon Washington Postin toimittaja Siobhán O’Grady on Kiovassa ja kuuli kovia räjähdyksiä Ukrainan pääkaupungissa. Hän lähetti raportin heti räjähdysten alettua.
“Kiovan keskustassa olevat esteet hieman viiden jälkeen näyttivät olevan suhteellisen kaukana suurista kaupunkikeskuksista. Aamunkoitteessa liikenne näyttää liikkuvan suhteellisen normaalisti, kun monet autot ajavat rauhallisesti O’Grady sanoi.
Suuria räjähdyksiä kuultiin myös Ukrainan koilngissa, joka on maan toiseksi suurin Kiovan jälkeen. Harkovan lähellä kuultiin räjähdyksiä Venäjän käynnistettyä sotilasoperaatiot.

23. helmikuuta: Zelenskyin vetoomus

Vain tunteja ennen Putinin julistusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky vetosi rauhan puolesta tunteikkaassa videopuheessaan. Puhuessaan suoraan Venäjän kansalle, heidän kielellään, hän varoitti, että Kreml oli määrännyt lähes 200 000 sotilasta tulemaan maahamme.
“Jos sotilaat hyökkäävät kimppuumme”, Zelensky varoitti, “jos yritätte riistää maamme, vapautemme, elämämme, lastemme elämän, puolustamme itseämme. Älkää hyökätkö, eli puolustaudumme.”

Satelliittikuvat: Venäjän kasaa jatkuvasti Ukrainan rajalle armeijan kalustoa.

Keskiviikkona Maxar Technologiesin julkaisemat satelliittikuvat osoittivat Moskovan sotilaiden liikkeitä länsi-venäjällä. Maxar julkaisi kuvia, joissa sanottiin, että komennukset näkyi 16 mailin säteellä Ukrainan rajasta ja alle 80 mailin päässä Ukrainan Harkovin kaupungista.
Alla olevassa satelliittikuvassa näkyi Maxarin mukaan laitteita, jotka olivat käytössä Kupinon lähellä Venäjällä, noin 18 kilometrin päässä Ukrainan rajalta.
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.