Venäjän armeija on jälleen liikkeellä, mikä lisää painetta Ukrainaa kohtaan hyökkäyspelkojen kasvaessa

MOSKOVA – Päiviä ennen kuin Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelijat tapasivat Genevessä tässä kuussa korkean panoksen diplomaattisissa neuvotteluissa Venäjän sotilaallisen rakentamisen keskellä Ukrainan lähellä, videoita venäläisistä junista, jotka kuljettavat säiliöitä ja muita tarvikkeet, alkoivat ilmestyä jälleen sosiaaliseen mediaan.
Kuukausia aiemmin vastaavat sosiaalisen median leikkeet, joita tukevat satelliittikuvat, auttoivat analyytikot seuraamaan ja paikantamaan Venäjän joukkojen liikkeitä, kun ne sijoitettiin uudelleen lähelle Ukrainan rajaa. Nämä uudet valokuvat ja videot , jotka keskivertokansalaiset ovat ottaneet ja jotka sitten jaettiin useimmissa tapauksissa TikTokissa, kaappasivat uuden laitteistoaallon, joka suuntasi länteen Venäjän itäiseltä sotilasalueelta, alueelta, joka sisältää Itä-Siperian ja Venäjän Kaukoidän.
Analyytikot sanoivat, että tämä on ensimmäinen kerta, kun nämä yksiköt lähetetään maan vastakkaiselle puolelle. Lyhyen kantaman ballististen ohjusten järjestelmät, ilmapuolustus ja moninkertaiset rakettijärjestelmät kaapattiin kaikki liikkeellä.
Kun Yhdysvaltain viranomaiset geneven neuvotteluissa kehottivat venäläisiä kollegojaan vetämään joukkonsa pois jännitteiden lieventämiseksi, Moskova jatkoi entistä enemmän laitteistojen käyttöönottoa Ukrainaa kohti. Uusi joukkojen aalto ilmestyi pääasiassa Valko-Venäjälle osana sitä, mitä Venäjä kutsuu yhteisiksi harjoituksiin. Tämä kuitenkin asettaa Venäjän joukot ja välineet Ukrainan pohjoisrajalle lähellä pääkaupunki Kiovaa soittamaan maata vielä enemmän.
Venäjän armeija on jo kerännyt henkilöstöä ja kalustoa Venäjän itäisen Ukrainan vastaiselle rajalle, mikä on herättänyt lännessä huolta välittömästä hyökkäyksestä. Venäjä väittää, ettei se aio ajaa Ukrainaan, mutta se on pitänyt tiukasti kiinni lännen turvallisuusvaatimusten luettelosta, johon sisältyy lupaus olla koskaan sallimasta Ukrainaa Naton jäsenenä.
Ulkoministeri Antony Blinken tapaa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin Genevessä perjantaina yrittäessään diplomaattisesti ratkaista Ukrainan pattitilanteen. Bidenin hallinto varoitti tällä viikolla, että hyökkäys voi tulla “milloin tahansa”.
Valko-Venäjän tulevien sotaharjoitusten lisäksi Venäjän puolustusministeriö ilmoitti torstaina, että sen laivasto “suorittaa sarjan harjoituksia kaikilla laivastojen vastuualueilla”, joihin osallistuu yli 140 sota-alusta ja tukialusta, yli 60 lentokonetta, 1 000 sotilaskalustoyksikköä ja noin 10 000 sotilashenkilöä – teko, joka todennäköisesti lisää pelkoa lännessä.
Venäjän laivastot liittyvät tällä viikolla Iranin ja Kiinan sotalaivoihin omaninlahdella, puolustusministeriö kertoi.
Moskovassa keskiviikkona puhunut varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi, että “ei ole olemassa riskiä laajamittaisesta sodasta, joka voisi puhjeta Euroopassa tai muualla”.
“Emme aio ryhtyä aggressiivisiin toimiin”, hän lisäsi. “Meillä ei ole aikomusta hyökätä, lavastaa hyökkäys Ukrainaan tai hyökätä ukrainaan.”
Venäjän viranomaiset ovat kuitenkin myös varoittaneet “vastatoimista”, jos Yhdysvallat ja sen Nato-liittolaiset eivät anna oikeudellisesti sitovaa kirjallista takuuta siitä, että ryhmittymä ei koskaan hyväksy Ukrainaa tai Georgiaa jäseniksi. Venäjä pitää liittouman yhteistyötä entisten neuvostomaiden kanssa uhkana sen turvallisuudelle ja tunkeutumisen Venäjän historialliselle vaikutuspiirille. Naton jäsenet ovat väittäneet, että järjestöllä on “avoin ovi” -politiikka, joka sallisi Ukrainan tai Georgian, jos ne täyttävät maahantulovaatimukset.
“Koska kyse on Amerikkalaisten vaatimuksista vetää joukkomme välittömästi pois Ukrainan rajalta, selitämme kärsivällisesti kollegoillemme, että joukkoja ja resursseja käytetään omalla alueellamme, emmekä aio tehdä mitään muutoksia heidän liikkumiseensa ulkopuolelta painostuksesta”, Ryabkov sanoi.
Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Ukrainan lähelle on kerääntynyt arviolta 100 000 venäläistä sotilasta. Venäjän armeijaa valvovan riippumattoman venäläisen avoimen lähdekoodin tutkintaryhmän, konfliktitiedusteluryhmän analyytikot arvioivat, että alueella on nyt 110 000–140 000 sotilasta. Joulukuussa yhdysvaltain luokittelematon tiedusteluasiakirja havaitsi, että Kreml saattaa suunnitella monirintamahyökkäystä, johon osallistuu jopa 175 000 sotilasta.
Puolalaisen Rochan Consulting -puolustustutkimusryhmän johtaja Konrad Muzyka sanoi, että Venäjän säännöllinen sotilaallinen vahvuus Ukrainan lähellä koostui 24 pataljoonan taktisesta ryhmästä. Mukaan lukien uudet yksiköt, jotka ovat matkalla itäiseltä sotilasalueelta, Venäjällä on nyt noin 64 näistä ryhmistä Ukrainan lähellä.
Mutta Muzyka kuvaili nykyisiä pataljoonan taktisia ryhmiä “luurankomiehistöiksi”, joilla on insinööri- ja logistiikkahenkilöstöä pitämään tarvikkeet kentällä. Venäjän olisi myös mobilisoitava noin 50 000 taistelujoukkoa lisää, Muzyka laski, jos se käynnistäisi hyökkäyksen. Hän sanoi, että se voisi tapahtua melko nopeasti – ja joukot voisivat saapua junalla, mikä saattaa olla vähemmän havaittavissa kuin jos ne lennätettäisiin sotilaslentokoneilla.
Muzykan ja konfliktitiedusteluryhmän analyytikot sanoivat, että itäisestä sotilaspiiristä – 10-15 venäläistä pataljoonan taktista ryhmää , he arvioivat – ovat matkalla Valko-Venäjälle ennen yhteisiä sotaharjoituksia. Harjoitukset, jotka on suunniteltu helmikuun 10-20, ovat herättäneet huolta Yhdysvaltain virkamiesten ja asiantuntijoiden keskuudessa.
Valko-Venäjän viranomaiset sanoivat, että koulutukseen kuuluu venäläisen Su-35S-hävittäjälaivueen, kahden S-400-ilmapuolustuspataljoonan ja Pantsir-S-ilmapuolustuspataljoonan lähettäminen Valko-Venäjälle sekä maalaitteet.
Muzyka kuvaili Valko-Venäjälle muuttavien venäläisten joukkojen laajuutta “massiiviseksi” ja “ennennäkemättömäksi”.
“Tätä ei ole koskaan tapahtunut”, hän sanoi.
Ulkoministeriön korkea virkamies, joka puhui toimittajille puhelintiedotteessa nimettömyyden tilasta laitoksen asettamien sääntöjen mukaisesti, sanoi, että “nämä numerot ovat tietysti yli sen, mitä odotamme normaalin harjoituksen suhteen”.
Venäläinen diplomaatti Ryabkov sanoi keskiviikkona, että “ei ole mitään syytä huolehtia mistään tämän harjoituksen yhteydessä”.
Valko-Venäjän rakenne on kuitenkin se, että Ukrainan on jaettava joukkonsa valmistautuakseen mahdolliseen hyökkäykseen pohjoisesta ja idästä, jossa se on sotkeutui kahdeksan vuoden konfliktiin Moskovan tukemien separatistien kanssa. Venäjällä on myös yksiköitä Krimillä , joka liitettiin väkisin Ukrainasta vuonna 2014, sekä Mustallemerelle ja Asovanmerelle. Valko-Venäjän pohjoisraja on myös huomattavasti lähempänä Kiovaa.
Satelliittikuvissa on myös näkynyt venäläisten pataljoonan taktisia ryhmiä, jotka ovat lähellä Valko-Venäjän, Ukrainan ja Venäjän rajojen kohtaamista, kuten Klintsyssä, joka on vain 70 kilometrin päässä Ukrainasta.
Kirill Mihailov, konfliktitiedusteluryhmän analyytikko, sanoi, että Venäjän Uraganin monilaukaisurakettijärjestelmät havaittiin Valko-Venäjän Gomelin kaupungissa, joka ei ole osa tulevia harjoituksia ja on vain 250 mailin päässä Kiovasta. Hän sanoi, että on mahdollista, että laitteisto purettiin juuri Gomelissa ja siirretään myöhemmin harjoituskentälle.
Puhelinhaastattelussa Sen. Chris Murphy (D-Conn.) sanoi, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin jalansija Valko-Venäjällä asettaa Venäjän joukot lähemmäksi Kiovaa, mutta sotilaallisen hyökkäyksen käynnistäminen sieltä olisi kallis pyrkimys.
“Kysymys kuuluu, haluaako Putin haastaa Kiovan heti alkuun”, sanoi Murphy, joka juuri palasi Washingtoniin Kiovasta, jossa hän piti kokouksia Ukrainan huippuvirkamiesten kanssa.
“Valko-Venäjältä tuleminen vie sinut Kiovaan nopeammin, mutta Kiovassa on todennäköisesti verisin taisteluista”, hän lisäsi. “Siellä ukrainan kansalaiset ampuvat venäläisiä joukkoja katoilta. Valko-Venäjän joukot pääsevät siis lähemmäksi Kiovaa, mutta en ole varma, haluaako Putin mennä sinne heti.”
Murphy, joka tapasi presidentti Bidenin keskiviikkona keskustellakseen matkastaan, sanoi Putinin perääntyneen erittäin kalliiseen nurkkaan.
“Toivon, että olisi merkkejä siitä, että tämä kriisi olisi menossa päinvastaiseksi, mutta joka päivä näyttää siltä, että Venäjä kaivautuu syvemmälle”, Murphy sanoi. “Tämä on erittäin kallista bluffia, jos se on bluffia.”
Hudson raportoi Washingtonista.
Lähde: Washington Post
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.