SpaceX Falcon 9 -raketti nousee 53 Starlink-internetsatelliittia kuljettaen Kennedyn avaruuskeskuksesta Cape Canaveralissa, Floridassa, Yhdysvalloissa 18. toukokuuta 2022. REUTERS/Joe Kippari

Venäjä varoittaa länttä: Voimme kohdistaa kaupallisiin satelliitteihisi

LONTOO, 27. lokakuuta (Reuters) - Venäjän ulkoministeriön vanhempi virkamies sanoi, että Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten kaupallisista satelliiteista voisi tulla Venäjän laillisia kohteita, jos ne olisivat mukana Ukrainan sodassa.
Venäjällä, joka vuonna 1957 laukaisi Sputnik 1: n, ensimmäisen ihmisen tekemän satelliitin, avaruuteen ja vuonna 1961 laittoi ensimmäisen miehen ulkoavaruuteen, on merkittävä hyökkäyskyky – samoin kuin Yhdysvallat ja Kiina. Vuonna 2021 Venäjä laukaisi satelliittien vastaisen ohjuksen tuhotakseen yhden omista satelliiteistaan.
Venäjän ulkoministeriön asesulku- ja asevalvontaosaston apulaisjohtaja Konstantin Vorontsov kertoi Yhdistyneille kansakunnille, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset yrittävät käyttää avaruutta länsimaiden määräävän aseman vahvistamiseen.
Vorontsov luki muistiinpanoista ja sanoi, että länsimaisten satelliittien käyttö Ukrainan sotatoimien tukemiseen oli “erittäin vaarallinen suuntaus”.
“Lähes siviili-infrastruktuuri voi olla laillinen kohde kostoiskulle”, Vorontsov kertoi Yhdistyneiden kansakuntien ensimmäiselle komitealle ja lisäsi, että lännen tällaisten satelliittien käyttö Ukrainan tukemiseen oli “provosoivaa”.
“Puhumme Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten osallistumisesta siviiliavaruusinfrastruktuurin komponenttien, mukaan lukien kaupalliset, osallistumiseen aseellisiin konflikteihin”, Vorontsovin sanottiin sanoneen Yhdistyneissä kansakunnissa.
Vorontsov ei maininnut mitään erityisiä satelliittiyhtiöitä, vaikka Elon Musk sanoi aiemmin tässä kuussa, että hänen rakettiyhtiönsä SpaceX jatkaa Starlink-internetpalvelunsa rahoittamista Ukrainassa vedoten “hyvien tekojen” tarpeeseen.
Ukrainan sota on tappanut kymmeniä tuhansia, heikentänyt COVIDin jälkeistä maailmanlaajuista talouden elpymistä ja laukaissut vakavimman vastakkainasettelun lännen kanssa sitten vuoden 1962 Kuuban ohjuskriisin.
Lähde: Reuters
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.