Yhdysvaltalaisen teknologiayhtiö Maxarin julkaisemat uudet satelliittikuvat näyttävät paljastavan Venäjän jatkuvan sotilaallisen rakentamisen Ukrainan lähellä huolimatta kansainvälisten ponnistelujen runsaista ponnisteluista Ukrainan kriisin lieventämiseksi.

Uudet satelliittikuvat osoittavat Venäjän jatkuvan sotilaallisen rakentamisen Ukrainan rajalle

Maxarin vanhempi johtaja Stephen Wood kertoi CNN:lle, että yritys tunnisti uusia suuria joukkojen ja laitteiden sijoituksia liitetyssä Krimissä sekä Kurskissa Länsi-Venäjällä ja Valko-Venäjällä, mikä lisäsi jo ennennäkemätöntä sotilaallista vahvistusta, joka on ruokkinut lännessä pelkoja mahdollisesta Venäjän hyökkäyksestä.
Maxarin julkaisemissa ja useiden yhdysvaltalaisten myyntipisteiden julkaisemissa kuvissa näytti myös olevan kenttäsairaaloja, jotka on perustettu kahteen eri paikkaan Valko-Venäjällä.
Uudet kuvat julkaistaan, kun Venäjän on määrä aloittaa laajamittaiset meriharjoitukset Mustallamerellä ja Asovanmerellä. Maa varoitti torstaina sulkevansa Ukrainan rannikon tulevia ohjusharjoituksia varten, mikä johtaa Kiovan paheksuntaan.
Venäjä ja Valko-Venäjä käynnistivät torstaina myös yhteisiä sotaharjoituksia Naton “vaaralliseksi hetkeksi” euroopan turvallisuudelle leimatussa jutussa.
Venäjän meneillään oleva sotilaallinen kokoaminen antaa Moskovalle mahdollisuuden hyökätä lyhyellä varoitusajalla, jos presidentti Vladimir Putin päättää tehdä niin, venäläiset analyytikot uskovat.
Venäjän armeijan asiantuntija ja ulkopoliittisen instituutin jäsen Rob Lee kertoi The Moscow Timesille, että “Venäjän armeijalla on tästä viikosta kaikki sotilaalliset valmiudet todella suorittaa laajamittainen hyökkäys”.
Samoin Samuel Charap, venäläinen turvallisuusanalyytikko U.S. RAND Corporationissa, twiittasi torstai-iltana, että “ei ole mitään tarvetta tehdä sitä, mitä Moskova tekee, elleivät he luo vaihtoehtoa jollekin laadullisesti suuremmalle kuin mikään, mitä olemme nähneet”.
Kreml on kiistänyt aikovansa hyökätä naapuriinsa ja syyttänyt Natoa Ukrainan aseistamisesta ja jättänyt huomiotta Venäjän turvallisuushuolet.
Uudet satelliittikuvat osoittavat Venäjän jatkuvan sotilaallisen rakentamisen Ukrainan rajalle
Torstaina Venäjän ja lännen välillä käytiin uusi neuvottelukierros, kun Britannian ulkoministeriö Liz Truss matkusti Moskovaan tapaamaan kollegaansa Sergei Lavrovia.
Merkkinä siitä, että näiden kahden maan suhteet olivat heikot, Lavrov lopetti neuvottelut Trussin kanssa pian sen jälkeen, kun hän oli noussut kahden tunnin tapaamisesta brittiläisen kollegansa kanssa.
Moskova halusi “ei vain tekosyitä, vaan lännen konkreettisen vastauksen ehdotuksiimme, mikä edellyttää, että jonkun turvallisuuden vahvistamista ei voida vahvistaa jonkun toisen turvallisuuden kustannuksella”, Lavrov sanoi.
“En voi sanoa, että meillä olisi täällä yhtään yhteistyötä haluavaa”, hän lisäsi.
Berliinissä Putinin varahenkilöstöpäällikkö Dmitri Kozak sanoi, että Venäjä ja Ukraina eivät onnistuneet saavuttamaan läpimurtoa Saksan ja Ranskan välittämissä yhdeksäntuntisissa Normandia-muotoisissa neuvotteluissa Minskin sopimusten elvyttämiseksi.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron lensi aiemmin tällä viikolla Moskovaan vaatimaan Minskin sopimusten täytäntöönpanoa.
Kirjoitti: The Moscow times
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

DCA-sopimuksesta

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat 18. joulukuuta 2023 puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) Washington D.C:ssä.

Kosela

Kosela on Suomessa esiintyvä sukunimi, ja se on suomalaisilla varsin harvinainen. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %. Sen lisäksi Kosela-nimellä oli yhteys myös paikannimeen Karjalassa ennen sotia.