Unkarin ja Venäjän välinen Druzhba-öljyputki.

Unkari ja Serbia rakentavat putkilinjan venäläisen öljyn kuljettamiseksi

Maat sopivat rakentavansa putken, joka kuljettaa Uralin raakaöljyä Serbiaan, kun EU:n pakotteet rajoittavat toimituksia Kroatian kautta.
Unkari ja Serbia ovat sopineet rakentavansa putken Venäjän raakaöljyn toimittamiseksi Serbialle, kun Euroopan unionin pakotteet rajoittavat toimituksia Kroatian kautta, Unkarin hallitus on ilmoittanut.
Tällä hetkellä Serbia saa öljynsä Venäjältä JANAF-öljyputken kautta. Viime viikolla EU asetti kuitenkin öljyn hintakaton Venäjän merellä tapahtuville raakaöljytoimituksille kolmansiin maihin osana pakotteita, jotka määrättiin Moskovan Ukrainan vastaisen sodan vuoksi.
“Uuden öljyputken avulla Serbialle voitaisiin toimittaa halvempaa Uralin raakaöljyä, joka yhdistyisi Friendship-öljyputkeen”, Unkarin hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs twiittasi maanantaina.
Hän sanoi, että Serbian öljytoimitukset tapahtuivat suurelta osin Kroatian läpi kulkevan putken kautta, “mutta tämä ei todennäköisesti ole mahdollista tulevaisuudessa hyväksyttyjen pakotteiden vuoksi”.
Unkari on suhtautunut kriittisesti EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin. Pääministeri Viktor Orban on sanonut, että pakotteet ovat “epäonnistuneet, kun Euroopan hallitukset romahtavat.
Kesäkuussa Unkari viivytti EU:n Venäjän vastaisen pakotepaketin viimeistelyä ja vastusti patriarkka Kirilliin kohdistuvia pakotteita.
Maa on vahvasti riippuvainen Venäjän öljystä ja kaasusta, ja sen mukaan toimenpiteet nostivat energian hintoja ja aiheuttivat Euroopan energiakriisin. Budapest kuitenkin tuki viime viikon pakotepakettia.
EU ja Yhdysvallat kyseenalaistavat nyt Serbian julistaman sitoumuksen liittyä 27 maan ryhmittymään sen jälkeen, kun se allekirjoitti Venäjän kanssa sopimuksen, jossa luvattiin pitkäaikaisia “neuvotteluja” ulkopoliittisista asioista.
Druzhban eteläinen haara eli ystävyysputki kulkee Ukrainan kautta Unkariin, Slovakiaan ja Tšekin tasavaltaan. Se on ollut kolmen maan jalostamojen ensisijainen hankintalähde jo vuosia.
Serbian ainoa öljy-yhtiö on NIS, jossa venäläisellä Gazprom Neftillä ja Gazpromilla on yhdessä enemmistöosuus.
Tässä kuussa Unkari sanoi myös auttavansa Serbiaa tarvittaessa kaasutoimituksissa.
Unkarilla on kaasuvarantoja noin viiden tai kuuden kuukauden kulutuksen ajan, Orban sanoi.
Uutisoi: Uutisoi: maaseudun tulevaisuus
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Iso-Britannia laittaa Ugandan ebolataisteluun

Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on lahjoittanut 2.2 miljoonaa puntaa (noin Shs9.6b) tukeakseen maan vastausta ebolaepidemiaan, Kampalan Britannian korkean komission kehitysjohtaja Phillip Smith on paljastanut.

Tähtitaivasta tarkkailemaan.

Mikäpä on sen mukavampaa näin syksyisin, kuin keksiä uusi harrastus pimeneviin iltoihin. Voit lähteä kuntosalille tai tutkimaan syksyistä luontoa.