Ukraina “pettynyt” Natoon, kun Biden vierailee Yhdysvaltain joukkojen luona Puolassa

RZESZOW, Puola – Presidentti Biden matkusti tähän Kaakkois-Puolan kaupunkiin perjantaina vieraillakseen Naton itäreunalla sijaitsevien Yhdysvaltain joukkojen luona suojamuurina Venäjän hyökkäystä vastaan ja ylistääkseen Puolan humanitaarista roolia yli 2 miljoonan ukrainalaispakolaisen vastaanottamisessa.
Biden tapasi joukkoja. Mutta Ukrainan sisällä, jossa Venäjän julma hyökkäys jatkui, presidentti Volodymyr Zelenskyin vanhempi avustaja sanoi virkamiesten olevan “erittäin pettyneitä” Naton ja Euroopan unionin johtajien keskiviikon huippukokousten tuloksiin Brysselissä, joka toi Bidenin Eurooppaan.
“Odotimme lisää päättäväisyyttä. Odotimme rohkeita päätöksiä”, Zelenskyin esikuntapäällikkö Andriy Yermak kertoi Washingtonissa sijaitsevalle Atlantin neuvostolle suoralla videolla perjantaina.
Yhdysvaltain ja Ukrainan viranomaiset uskovat, että Venäjän operaatio on jo epäonnistunut joiltakin osin Ukrainan voimakkaan vastustuksen ja raskaiden Venäjän tappioiden vuoksi, ja Venäjä ilmoitti perjantaina, että sen tavoitteet saattavat olla kaventumassa. Yermakin kommentit olivat kuitenkin muistutus siitä, että Ukraina on edelleen miehitetty, aseistautunut ja kärsii joka päivä enemmän tuhoa. Pentagon sanoi perjantaina, että Venäjä on alkanut mobilisoida sotilasjoukkoja mahdollisesti lähetettäväksi Ukrainaan.
Antamalla yleisen lausunnon jatkuvasta sotilaallisesta tuesta, samalla kun hän edelleen kieltää Ukrainan pyynnöt lähettää sille Neuvostoliiton aikaisia suihkuhävittäjiä, asettaa lentokieltoalue venäläisille lentokoneille Ukrainan yli ja nopeuttaa raskaampien aseiden kuljettamista, Yermak sanoi. Nato “yrittää vain varmistaa, että se ei provosoi Venäjää sotilaalliseen konfliktiin” lännen kanssa, Kutsuen liiton toimettomuutta “lepyttelyksi”.
“Tarvitsemme hyvin konkreettisia asioita. Mutta meidän on silti muistutettava teitä toistuvasti”, hän sanoi.
Yermak jatkaa sanomalla, että Ukraina tarvitsee Natoa “sulkemaan ilmatilan” Venäjän ilmavoimalle ja tarjoamaan “tiedustelutietoa reaaliajassa” sekä lisää ilmatorjunta- ja panssarintorjunta-aseita – joista osa on nyt vähissä lännessä. Hän vetosi myös pitkän kantaman tykistöön, raketinheittimiin ja pieniin aseisiin.
“Ilman sitä”, Yermak sanoi, “sotamme ei kestä.”
Länsi aliarvioi Ukrainan rohkeuden. Nyt se aliarvioi Venäjän kataluuden.
Kaukana odotetusta kiireestä kohti maan täydellistä miehitystä maassa, jolla on paljon heikompi armeija, Venäjä näytti perjantaina menettäneen ainakin osittain eteläisen Ukrainan Khersonin kaupungin hallinnan Mustallamerellä puolustusviranomaisten mukaan, ensimmäinen kourallisesta keskikokoisia kaupunkeja, joita se on kamppaillut miehittää viiden viikon aikana hyökkäyksen alkamisen jälkeen.
Ukrainan joukot, joita aseistetut siviilit tukevat, ovat hidastaneet Venäjän edistymistä myös muualla maassa.
Pentagon sanoi perjantaina, että Ukraina on edistynyt “asteittain” Venäjää vastaan Tšernihivin pohjoisen kaupungin ulkopuolella, ja muita hyökkäyksiä oli käynnissä pääkaupungin Kiovan läntisissä esikaupungeissa.
Vanhempi yhdysvaltain puolustusvirkailija, joka puhui nimettömänä Pentagonin asettamien sääntöjen mukaisesti, sanoi, että Venäjän joukot, jotka olivat pysähtyneet Kiovan ulkopuolella viikkoja, ovat alkaneet perustaa puolustusasemia sen sijaan, että priorisoisivat etenemistä.
Vaikka Venäjän tavoite hyökkäyksessä näytti aluksi olevan Kiovan valtaaminen, Kreml korostaa nyt aikomustaan hallita Donbassin aluetta idässä, jossa Ukrainan joukot ovat taistelleet kahta irtautumisaluetta vastaan vuodesta 2014 lähtien. Moskova on tunnustanut alueen kahdeksi erilliseksi “tasavallaksi”.
“Ukrainan asevoimien taistelupotentiaali on vähentynyt huomattavasti, mikä … mahdollistaa ydinponnistelujemme keskittämisen päätavoitteen, Donbassin vapauttamisen, saavuttamiseen”, Venäjän pääesikunnan operatiivisen osaston johtaja Sergei Rudskoy sanoi puheessaan perjantaina.
Donbasiin keskittyminen uudelleen voisi olla toimenpide, jossa venäläiset eivät saavuta suurempia tavoitteitaan, kuten Kiovan vangitsemista ja Ukrainan hallituksen mestausta. Venäläiset ovat saavuttaneet vaatimattomia voittoja idässä, ja heidän painopisteensä voi nyt olla separatistien hallitseman alueen laajentaminen ja voiton julistaminen. Se voitaisiin myös suunnitella juoniksi, jotta saarretut venäläiset joukot voisivat levätä.
Ei ole selvää, vedetäänkö Venäläisiä joukkoja muualta vahvistamaan Donbasia, Yhdysvaltain puolustusviranomainen sanoi, mutta on todisteita siitä, että he ovat muuttaneet tapaa, jolla he taistelevat muissa paikoissa.
“Näyttää siltä, että venäläiset eivät tällä hetkellä jatka maahyökkäystä Kiovaa kohtaan”, virkamies sanoi. “He kaivautuvat pintaa syvemmälle. He ovat perustamassa puolustusasemia.”
Rudskoy antoi myös ensimmäisen venäläisen kuolonuhriarvion maaliskuun alun jälkeen ja sanoi, että 1 351 sotilasta on kuollut ja 3 825 loukkaantunut. Nato arvioi Keskiviikkona 7 000-15 000 venäläistä sotilasta on kuollut neljän viikon taisteluissa Ukrainassa liittouman johtavan sotilasvirkamiehen mukaan.
Virkailija, joka puhui (nimettömänä) Naton perussäännön mukaisesti, antoi arvion joka perustui useisiin tekijöihin, mukaan lukien Ukrainan viranomaisten tiedot, mitä Venäjän puoli on julkaissut, ja avoimiin lähteisiin. Vertailun vuoksi, Venäjä menetti noin 15 000 sotilasta vuosikymmenen sodan aikana Afganistanissa sen jälkeen, kun se hyökkäsi vuoden 1979 lopulla.
Viimeisimpien venäläisten uhrien joukossa oli länsimaisen virkamiehen ja ukrainalaisen toimittajan mukaan eversti Juri Medvedev, 37. Joukot ajoivat tankin Medvedeviä kohti ja ajoivat molempien jalkojen yli sen jälkeen, kun heidän yksikkönsä menetti lähes puolet miehistään toimittaja Roman Tsymbaliukin Facebook-viestin mukaan.
Vaikka Tsymbaliuk sanoi everstin joutuneen sairaalaan, vanhempi länsimainen virkamies sanoi uskovansa, että Medvedev oli tapettu.
Venäjän pommitukset Ukrainan asutuskeskuksissa ja muissa kohteissa jatkuivat, ja vanhempi puolustusvirkailija ilmoitti Moskovan lentävän 300 lentoa Ukrainan yli päivässä – lisäys yli viikko sitten. Perjantaina Ukrainan ilmavoimat väittivät myös, että venäläiset ohjukset olivat osuneet komentokeskukseen Vinnytsiassa, Länsi-Keski-Ukrainassa, “merkittävästi” vahingoittaen joitakin rakennuksia.
Eteläinen Mariupolin satamakaupunki joutui Venäjän voimakkaan hyökkäyksen kohteeksi. Se eristettiin ruoasta, vedestä ja humanitaarisesta avusta. YK:n Ukrainan ihmisoikeusvalvontaoperaation johtaja Matilda Bogner sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että hänen virastonsa oli saanut “yhä enemmän tietoa” ja satelliittikuvia Mariupolin joukkohaudoista.
Hän sanoi, että yhdessä tunnistetussa joukkohaudassa näyttää olevan noin 200 ruumista, vaikka jäi epäselväksi, kuinka moni kuolleista oli sodan siviiliuhreja.
Bognerin mukaan YK:n ihmisoikeustoimisto oli myös dokumentoinut 22 tapausta, joissa Ukrainan viranomaiset katosivat tai pidätettiin väkisin Venäjän hallitsemilla alueilla, joista 13 on sittemmin vapautettu. Useita toimittajia Venäjän miehittämillä alueilla kaakkoisosassa on kadonnut tai tapettu.
Perjantaina antamissaan huomautuksissa Yermak ilmaisi kiitollisuutensa Yhdysvalloille ja muille länsimaille, samoin kuin Zelensky lukuisissa videopuheissaan, joita hän on antanut länsimaisille lainsäätäjille ja muille yleisöille. Mutta kuten Zelensky, Yermak korosti, että Ukraina on lännen etulinja Venäjän uusia hyökkäyksiä vastaan, jotka Naton on lopetettava oman turvallisuutensa vuoksi.
Puolassa Biden toi esiin miljardin dollarin lisärahoituksen, jonka hän oli aiemmin ilmoittanut auttavansa miljoonia ukrainalaisia, jotka ovat paenneet väkivaltaa naapurimaihin ja sen ulkopuolelle, sekä miljoonia maan sisällä siirtymään joutuneita ja kärsiviä. Yhdysvallat on myös sitoutunut toimittamaan Bidenin alaisuudessa yli 2 miljardia dollaria sotilastarvikkeita, mukaan lukien Stingerin kannettavia ilmatorjuntaohjuksia ja antitank-aseita.
Kun Venäjän hyökkäys oli alkamassa helmikuun lopulla, ulkoministeriö vetosi maihin, joille se oli aiemmin myynyt näitä aseita, jakamaan ne sekä säästämään Ukrainalle. Yhdysvallat lupasi, että se antaisi nopeasti tarvittavat vapautukset niiden siirtämiseksi toiseen maahan ja täyttäisi arsenaalinsa omista varastoistaan lähetetyillä aseilla.
Kun tarve Ukrainassa on kasvanut, joistakin aseista, erityisesti Stingersistä, on ollut yhä enemmän pulaa. Ohjusten tuotantolinjat, jotka otettiin käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1981, lopetettiin jonkin aikaa sitten ja “tutkimme vaihtoehtoja yhdysvaltojen varastojen nopeammaksi täydentämiseksi ja liittolaisten ja kumppaneiden tyhjentyneiden varastojen täyttämiseksi”, puolustusministeriön tiedottaja Jessica R. Maxwell sanoi.
“Teollisuuden elvyttäminen vie aikaa … jotta tuotanto voi jatkua”, Maxwell sanoi viestissä. Hän sanoi, että nopeutetun tuotannon vaihtoehtoina ovat muun muassa lisätyöntekijöiden lisääminen tuotantolinjalle ja vaihtoehtojen kehittäminen vanhentuneille komponenteille.
Mike Nachshen, Stingersiä tuottavan Raytheon Missiles and Defensen kansainvälisen viestinnän vanhempi johtaja, sanoi, että he “tunnustavat kiireellisen tarpeen vahvistaa tuotantoa” ja työskentelevät hallituksen ja teollisuuden kanssa “tuotannon aikataulujen nopeuttamiseksi, jotta voimme toimittaa lisää taistelutarvikkeita yksiköille.
Hallinto harkitsee vetoavansa puolustustuotantolakiin, joka antaa toimeenpanevalle hätätilalle valtuudet valvoa kotimaista teollisuutta ja nopeuttaa tuotantoa. Sekä Biden että presidentti Donald Trump vetosivat lakiin koronaviruspandemian ratkaisemiseksi.
Usa:n lupaus toimittaa yhdysvalloista valmistettuja puolustustarvikkeita, jotka lähetetään muista maista Ukrainaan, on erityisen tärkeä Naton itäisen sivustan maille, jotka ovat huolissaan omien rintamalinjojensa puolustamisesta mahdollisessa vastakkainasettelussa Venäjän kanssa.
Erityisesti Ukraina on pyytänyt lisä tarvikkeita venäläisvalmisteiseen S-300-ilmapuolustusjärjestelmään, joka on jo sen arsenaalissa, jonka ohjukset lentävät korkeammalla ja kauempana kuin lyhyen kantaman Stingers. Slovakialla ja Bulgarialla , jotka Ukrainan tavoin ovat entisiä Neuvostoajan Varsovan liiton jäseniä, on myös järjestelmä, samoin kuin Kreikalla.
Slovakia on sanonut siirtävänsä järjestelmää niin kauan kuin ikääntyvä S-300 korvataan välittömästi. Vieraillessaan Slovakiassa viime viikonloppuna Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin sanoi, että viranomaiset työskentelevät sen parissa.
Slovakian Yhdysvaltain-suurlähettiläs Radovan Javorcik sanoi tällä viikolla, että hänen hallituksensa oli “tiiviissä yhteistyössä” liittolaisten kanssa, mutta “ennen kuin S-300-järjestelmän konkreettinen korvaaminen on tunnistettu, Slovakia ei voi päättää järjestelmän mahdollisesta luovutuksesta”.
Washington Post.
Toimitti: Tuula Huovinen
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit