Joulukuun 14. päivänä Imamoğlua vastaan käydyssä pitkäaikaisessa oikeudenkäynnissä annettiin tuomio: Pormestari on vangittava kahdeksi vuodeksi ja seitsemäksi kuukaudeksi “vaalikomitean loukkaamisesta”. Hän on myös tuomion mukaan kielletty hoitamasta mitään poliittista virkaa. Imamoğlua oli syytetty syytteessä Turkin vaaliviranomaisen jäsenten julkisesta loukkaamisesta vuoden 2019 paikallisvaalien yhteydessä. Tuomio ei ole lainvoimainen. © Kuva: APA – Itävallan uutistoimisto

Turkin oppositiojohtaja: “Ihmiset ovat saaneet tarpeekseen Erdoğanista”

CHP:n johtaja Kemal Kılıçdaroğlu suhtautuu luottavaisesti vaalivuoteen 2023.
KASVAVASTA POLIITTISESTA PAINOSTUKSESTA HUOLIMATTA TURKIN OPPOSITIO LUOTTAA SIIHEN, ETTÄ SE KORVAA PRESIDENTTI RECEP TAYYIP ERDOĞANIN UUTENA VUOTENA 20 VUODEN VALLASSAOLON JÄLKEEN. IHMISET OVAT SAANEET TARPEEKSEEN ERDOGANISTA. “HE SANOVAT, ETTÄ NYT RIITTÄÄ. OLET VÄSYNYT, VETÄYTYNYT. SE ALOITTAA UUDEN AIKAKAUDEN”, SANOI SUURIMMAN OPPOSITIOPUOLUEEN CHP:N JOHTAJA KEMAL KILICDAROGLU, SAKSALAINEN UUTISTOIMISTO.
Turkin kansa kaipaa demokratiaa, vapautta ja oikeutta, oppositiojohtaja sanoi. Turkin parlamentti- ja presidentinvaalit on määrä järjestää kesäkuussa 2023, mutta niitä voitaisiin aikaistaa. Kuuden puolueen liittouma, johon kuuluvat CHP ja kansalliskonservatiivinen Iyi-puolue, haluaa asettaa yhteisen ehdokkaan Erdoğania vastaan. Heidän tavoitteenaan on lakkauttaa nykyinen presidenttijärjestelmä, jossa Erdoğanilla on ollut kauaskantoisia valtuuksia vuodesta 2018 lähtien. Lisäksi oikeuslaitos on monin paikoin hallituksen valvonnassa, kuten EU:n komissio kritisoi.

Yleinen tyytymättömyys

Entinen Erdoğanin luottamusmies ja Iyi-puolueen poliitikko Turhan Cömez viittasi maan yleiseen tyytymättömyyteen yli 80 prosentin inflaation vuoksi. Erdoganilla on käsissään kaikki valtion instituutiot ja oikeuslaitos, mutta hän on menettänyt suosiotaan, Cömez kertoi dpa:lle. “Kansalaiset valmistautuvat opettamaan Erdoganille vaaliuurnilla.”
Islamilais-konservatiivinen hallitseva AKP-puolue sen sijaan ei ole vaikuttunut opposition itseluottamuksesta. Vaikka talous on tärkeä asia tulevissa vaaleissa, ihmiset luottavat edelleen Erdoganiin, AKP:n lähteet sanoivat. Kyselyt osoittivat myös, että äänestäjät eivät luottaneet opposition parantavan taloudellista tilannetta, sanoi Metropoll-äänestysinstituutin johtaja Özer Sencar. Siksi hän varoitti Erdoğanin vastustajia liiallisesta optimismista.

Poliittinen kielto vahvimmille vastustajille

Mahdollinen ehdokas, jota pidetään erityisen lupaavana – Istanbulin pormestari Ekrem Imamoğlu – Hänet kiellettiin politikoinnista aikaisempien tapahtumien vuoksi. Tarkkailijat pitävät askelta poliittisesti motivoituneena, ja sen tarkoituksena on ohjata Erdoganin vastustaja poliittiseen eliminointiin. Erdogan oli kiistänyt vaikuttaneensa tuomioon.
Kılıçdaroğlu, jota myös mainostetaan ehdokkaana, sanoi vaaleja silmällä pitäen, ettei hän luottanut Erdoğaniin eikä vaaliviranomaiseen. Oikeuslaitos toimii presidentinpalatsin “käskystä”, hän kritisoi. Oppositio valmistelee ja kouluttaa siis tuhansia vaalityöntekijöitä. Mielipidetiedustelujen mukaan Erdoğanin tai yhden opposition vaalivoittoa ei tällä hetkellä pidetä varmana. Myös ulkomailla asuvilla turkkilaisilla voi olla tärkeä rooli vaaleissa. Esimerkiksi vuoden 2018 vaaleissa Itävallassa äänioikeutettuja oli noin 100 000 ulkomailla asuvaa turkkilaista. Kuten naapurimaassa Saksassa, Erdoğan saavutti paljon paremman tuloksen kuin itse Turkissa.

Uutisoi Kurier

Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

DCA-sopimuksesta

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat 18. joulukuuta 2023 puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) Washington D.C:ssä.

Kosela

Kosela on Suomessa esiintyvä sukunimi, ja se on suomalaisilla varsin harvinainen. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %. Sen lisäksi Kosela-nimellä oli yhteys myös paikannimeen Karjalassa ennen sotia.