Toivo Suuperkon sotamuisto

Toisessamaailman sodassa sattui ja tapahtui monia ihmeitä, joista suuriosa on saatu taltioitua meille tämänpäivän ihmisille luettaviksi. Tässä eräs niistä monista mielenkiintoisista tarinoista. 

Menen tapaamaan toisessamaailman sodassa palvellutta Toivo Suuperkoa. Hän on 99-vuotias sotaveteraani, joka asuu tätä nykyä Kaunialan sairaalassa.

Kaunialan sairaalahan on maamme veteraaneille tuttu sairaala, jossa he ovat saaneet hoitoa, kuntoutusta, että asumispalvelua vuosien varrella. Emme kuitenkaan paneudu tässä osassa sairaalan toimintaan, vaan Toivon erääseen rintamalla sattuneeseen tapaukseen. Tarina, joka on vertaansa vailla.

Istahdan Toivon huoneessa olevalle tuolille, ja ympärilläni seinillä näen monia valokuvia miehen elämästä. Kuvia on sekä nuoruusvuosilta, kuin ehtoopuoleltakin. Katseeni kiinnittyy miehen erääseen tauluun. Taulu kuvaa Kristjan Palusalua.

Mies kertoo mielellään taulun historiasta, kysyessäni siitä. 

“Tuo mies tuossa on Kristjan Palusalu” Toivo sanoo. “Se oli kuuluisa vanki, jonka pidätin siellä rintamalla”.

“Kuinka kaikki sitten tapahtui?”, kysäisen Suuperkolta.

“Olin vartiovuorossa, ja apulainenkin minulla oli mukana siellä”

“Olimme sellaisella aukiolla metsä-alueella sen apulaisen kanssa, kuin hakattu metsäalue, tai muu sellainen. Näin, kun sieltä aukion laidasta lähti tulemaan 3 miestä ja he kävelivät meitä kohden. Kuuloetäisyydelle päästyään he huusivat, että älkää ampuko, olemme Viron poikia” Toivoo kertoo. “Kuulin, että hän sanoi heidän olevan pirun poikia” mies nauraa.

“No miehethän siitä sitten vietiin sinne pääesikuntaan. Myöhemmin minulle selvisi, että sehän olikin kuuluisa vanki, jonka pidätin” Toivo jatkaa.

“Tämä Kristjan Palusalu oli joutunut Venäjän armeijan palvelukseen vastentahtoisesti. Niitä oli muutamia Virolaisia miehiä, jotka antoivat Suomalaisten pidättää heidät siellä sodassa” Suuperko jatkaa.

“Myöhemmin sotien jälkeen kävin siellä Tallinnassa tapaamassa tätä Palusalua. Hänestä on tehty Virossa elokuvakin” Toivo muistelee. 

Päätän vierailuni Suuperkon luona myöhemmin jutellessamme niistä ja näistä elämän muista asioista. Toivo sanoo Kaunialassa olevan hyvä asua jo ihan siitäkin syystä, että tämä on tullut tutuksi paikaksi hänelle jo kauan aikaa sitten.

Kristjan Palusalu:

Oli Viroa edustanut painija, joka voitti kreikkalais-roomalaisen, että vapaapainin raskaansarjan kultamitalin vuoden 1936-Olympialaisissa Berliinissä. Hän oli ainoa raskaansarjan painija, joka on voittanut molempien tyylien Olympia kultaa samoissa Olympialaisissa. Hän on myös voittanut Euroopan mestaruuden kreikkalais-roomalaisessa painissa vuonna 1937 sekä 12 Viron mestaruutta.

Lähteet: Henkilö haastattelu, Wikipedia

Kuvat: Toivo Suuperkon kuva-aineisto