Kovin sotajoulu koettiin talvisodan aikana vuonna 1939.

Sotajouluina kaatui 667 suomalaissotilasta

Suomessa on joulua vietetty useita kertoja sodan varjossa. Talvisodan ja jatkosodan aikana joulunpyhinä kaatui 667 suomalaista.

IS kävi läpi Arkistolaitoksen Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokannasta läpi, kuinka monen sotilaan kaatumispäivä osuu jouluaattoon, joulupäivään tai tapaninpäivään.
Kaatuneiden määrän valossa kovin sotajoulu koettiin talvisodan aikaan, jolloin suomalaisia kaatui 435. Hiljaisinta oli puolestaan jouluna 1944. Tuolloin oli jo solmittu aselepo Neuvostoliiton kanssa, mutta viimeisiä saksalaissotilaita hätisteltiin pois Lapista. Jouluna 1944 suurin osa kuolleista oli menehtynyt sotasairaalassa. Mukana on myös yksi sotavankeudessa kuollut.
Jouluna 1939 taisteltiin monella rintamalla. Kiivaimmat taistelut koettiin Kannaksella Summassa ja Taipaleenjoella. Suomussalmella suomalaiset valmistautuivat tuhoamaan vihollisdivisioonia kirkonkylän tuntumassa. Kiivaidenkin taisteluiden aikana korsuissa jaettiin joululahjoja, laulettiin jouluvirsiä ja muisteltiin kotia.
Joulu 1939: 435 kaatunutta Joulu 1941: 77 kaatunutta Joulu 1942: 75 kaatunutta Joulu 1943: 57 kaatunutta Joulu 1944: 23 kaatunutta

Lähde: Iltasanomat

Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.

Karl Gustaf Emil Mannerheim

Karl Gustaf Mannerheim oli suomalainen sotilas ja valtiomies, joka oli merkittävä hahmo Suomen
itsenäistymisen ja jatkosodan aikana.