Reijo Sääskilahti ottamassa vastaan poimijoiden hillaa Ranuan torilla. Arkistokuva. Kuva: Pekka Fali Oulu

Ranualla hillaa ovat poimineet niin ukrainalaiset kuin venäläiset – ”Hyvin tulleet toimeen keskenään”

Kolmas peräkkäinen hyvä hillavuosi on painanut hintaa alas.
Soiden arvomarja hilla kuumentaa joskus tunteita pohjoisessa, mutta Ranualla marjastajat voisivat jopa edistää maailmanrauhaa.
Hillakauppaa Ranualla pitkään pyörittänyt Reijo Sääskilahti kertoo, että tänä kesänä on ollut noin 40 ukrainalaista poimimassa hillaa hänelle myytäväksi. He ovat kotoisin läntisestä Ukrainasta, moni heistä Kiovasta.
”Muutama venäläinenkin on ollut. Hyvin ovat tulleet toimeen keskenään”, Sääskilahti toteaa.
Hillasato on tänä vuonna hyvä, kuten kahtena edellisenäkin kesänä. Kuva: Pekka Fali
”Kaikki poimijat eivät suinkaan ole ulkomaalaisia. Sääskilahden mukaan Ranualla myös paikallinen poimintakulttuuri on edelleen vahva.
Sääskilahti on maksanut poimijoille 8–10 euroa kilolta. Nyt poimijahinta on 9 euroa.
”Sato on ollut hyvä, tämä on jo kolmas peräkkäinen hyvä hillavuosi. En muista, että olisi aiemmin ollut näin montaa hyvää vuotta peräkkäin.”
Hillakauppa huipentuu tulevana viikonloppuna Ranuan hillamarkkinoilla. Vaikka hilla-aika on jo loppusuoralla, Sääskilahti vakuuttaa, että ostajille marjaa vielä riittää. Nyt kerätään korpihillaa.
Iissä asuva 76-vuotias Auvo Kaimio on viimeiset parikymmentä vuotta poiminut hillaa myyntiin. Tänä vuonna hän poimi sata kiloa, ja viimeisen ämpärillisen hän myi torikauppiaalle Oulussa maanantaina.
”Olen aina kysynyt jokaiselta kauppiaalta hinnan. Sain nostettua kilohintaa ensin tarjotusta yhdeksästä eurosta kymmeneen euroon.”
Hyvän hillasadon vuoksi poimijahinta on alhainen. Monella kuluttajalla on edellisvuosienkin hillaa vielä pakkasessa, Kaimio toteaa.
Kaimion mukaan vähäsatoisena hillavuotena poimija saattaa saada kilosta 15–16 euroa. Alle kymmenen euron hän ei ole poimimiaan hilloja myynyt.
Valtaosan saaliistaan Kaimio myy vakituisille asiakkailleen, jotka tilaavat häneltä hillaa etukäteen.
Tavallista nykyaikana on myös se, että yli oman tarpeen poimivat kauppaavat hillaa Facebook-ryhmissä, jolloin marjat pääsevät suoraan suolta kuluttajien jääkaappeihin ja pakastimiin.
Oulun kauppatorilla hilla maksoi keskiviikkona 16 euroa per kilo. Kuva: Kai Tirkkonen
Oululainen Paula Kauppinen-Suikki on ollut torikauppiaana 45 vuotta. Nyt yritystä pyörittää hänen poikansa. Kuva: Kai Tirkkonen
Tavallista nykyaikana on myös se, että yli oman tarpeen poimivat kauppaavat hillaa Facebook-ryhmissä, jolloin marjat pääsevät suoraan suolta kuluttajien jääkaappeihin ja pakastimiin.
Oulun kauppatorilla käy keskiviikkona kolea viima, mutta asiakkaita riittää säästä huolimatta.
Pitkän linjan torikauppias Paula Kauppinen-Suikki myy hillaa 16 euron kilohintaan. Torin muillakin kojuilla hinta on sama. Myyntihinta on edullinen, sillä monesti asiakas joutuu joutuu pulittamaan kilosta 20 euroa tai enemmänkin.
Kauppinen-Suikki kertoo, että marjaa on riittänyt hyvin ja se on ollut hyvälaatuista.
”Nuorempikin väki on innostunut poimimaan”, hän iloitsee. Tiskissä komeileva hilla tulee Kittilästä tutulta perheeltä, joka tuntee alueen hillapaikat.
”Ensimmäiset hillat tulivat myyntiin 13. heinäkuuta Reisjärveltä”, Kauppinen-Suikki kertoo. Sen jälkeen poiminta-alue on siirtynyt koko ajan pohjoisemmaksi.
Oulun torikojuilla pääartikkeli on nyt Hailuodon mustikka.
Maaseudun tulevaisuus.
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit