Putinin odotetaan vaativan Bidenin takuita siitä, että Nato ei laajene itään

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja presidentti Bidenin perinteiset venäläiset puunukket moskovalaisessa matkamuistomyymälässä.
MOSKOVA – Kun Venäjän joukot ovat kerääntyneet Ukrainan vastaiselle rajalle, presidentti Vladimir Putinin odotetaan antavan presidentti Bidenille uhkavaatimuksen tiistain videokokouksessaan: Takaa, että Nato ei koskaan laajene Ukrainaan tai Venäjä saattaa pian aloittaa hyökkäyksen naapuriaan vastaan.
Kreml on sanonut haluavansa Yhdysvalloilta ja sen natolaisilta liittolaisilta kirjalliset takeet siitä, että sotilasliitto ei laajene itään – sekä jäsenyyden että länsimaisten joukkojen osalta.
Videopuhelu tulee ennennäkemättömän matalan pisteen aikana Yhdysvaltain ja Venäjän suhteissa, erityisesti Ukrainan suhteen. Valkoinen talo on uhannut Venäjää “vakavilla seurauksilla” – joiden uskotaan olevan pakotteita, jotka katkaisivat maan maailmanlaajuisesta rahoitusjärjestelmästä – jos se ryhtyy sotilaallisiin toimiin Ukrainaa vastaan.
Putin aikoo hahmotella Venäjän ehdotuksia Bidenille, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi maanantaina, ja heidän keskustelujensa odotetaan olevan “melko pitkiä ja olennaisia”.
Tavattuaan ulkoministeri Antony Blinkenin Tukholmassa viime viikolla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, ettei hän edes halunnut spekuloida “siitä, kieltäytyisikö länsi harkitsemasta [ehdotuksiamme]. Mielestäni kaikki ovat kuulleet presidentti Putinia ja tulleet tietoisiksi siitä, että [he] ovat vakavia.”
Biden kuitenkin sanoi perjantaina, että hän “ei hyväksy kenenkään punaista viivaa”.
Yhdysvaltain presidentin on määrä keskustella keskeisten eurooppalaisten liittolaisten kanssa maanantaina varmistaakseen vahvan liittoutuneiden yhtenäisyyden ja transatlanttisen solidaarisuuden lähtemisen neuvotteluihin, Bidenin hallinnon korkea virkamies sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa toimittajien kanssa. Blinken puhuu Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa ennen Putinin puhelua, ja Biden puhuu Ukrainan johtajan kanssa seuraavina päivinä, virkamies sanoi.
Biden aikoo tehdä Putinille selväksi, mitä kustannuksia Yhdysvallat ja sen liittolaiset asettavat Venäjälle hyökkäyksen sattuessa, mutta tarjoaa myös diplomaattisen polun, joka voisi vastata Venäjän huoliin Naton toiminnasta sekä Yhdysvaltojen ja Euroopan huoliin Venäjän toiminnasta, virkamies sanoi puhuessaan nimettömyyden ehdolla keskustellakseen arkaluonteisista diplomaattisista asioista.
Silti virkamies ehdotti, että Washingtonin kirjallinen takuu siitä, että Nato ei laajene Ukrainaan, ei ollut alku, huomaten, että Yhdysvallat uskoo, että jokaisella suvereenilla kansakunnalla pitäisi olla oikeus tehdä omat päätöksensä turvallisuudestaan.
“Emme usko, että puheet punaisista viivoista ovat hyödyllisiä, ja kuten presidentti on sanonut, emme aio toimia sen logiikan mukaisesti hyväksymällä kenenkään punaiset viivat”, virkamies sanoi.
Washington on sopinut eurooppalaisten liittolaistensa kanssa toimenpiteistä, jotka aiheuttaisivat Venäjälle “merkittävää ja vakavaa taloudellista haittaa”, jos Putin päättää edetä, virkamies sanoi, kieltäytyen menemästä yksityiskohtiin.
Hyökkäys saisi Yhdysvallat lisäämään tukeaan Ukrainalle ja lähettämään “lisäjoukkoja ja -valmiuksia” Nato-liittolaisille Euroopan itäisellä puolella, virkamies sanoi. Washington valmistelee “harkittua suunnittelua” siitä, mitä Yhdysvaltojen olisi tehtävä tällaisen eskaloitumisen tapauksessa nato-liittolaisten turvallisuuden varmistamiseksi, virkamies lisäsi.
Virkailija vihjasi vahvasti, että Valkoinen talo ei harkitsisi Yhdysvaltain taistelujoukkojen lähettämistä Ukrainaan, jos Venäjä hyökkää.
“Yhdysvallat ei pyri päätymään tilanteeseen, jossa vastatoimiemme painopiste on Yhdysvaltojen sotilaallisen voiman suorassa käytössä, toisin kuin Ukrainan armeijan tukeminen, vahvat taloudelliset vastatoimet ja Nato-liittolaistemme tuen ja valmiuksien huomattava lisääminen sen varmistamiseksi, että ne pysyvät turvassa, “virkamies sanoi.
Puolustusministeri Lloyd Austin seuraa Ukrainan rajan tapahtumia, Pentagonin tiedottaja John Kirby kertoi toimittajille maanantaina.
Kirby totesi, että Ukrainalle on annettu miljoonia dollareita tappavaa ja ei-tappavaa apua viimeisen vuoden aikana, mutta että Austin on korostanut diplomatian suosimista.
“Ei ole mitään syytä, miksi tämän olisi päätyttävä johonkin konfliktiin tai hyökkäykseen”, tiedottaja sanoi.
Putin “ei bluffaa, ja hän on valmis ryhtymään sotilasoperaatioon Ukrainaa vastaan”, sanoi R.Politik-ajatushautomon johtaja Tatiana Stanovaya.
Mutta se, että Putin tapaa Bidenin kiristyneiden jännitteiden keskellä lännen kanssa, osoittaa, että Putin pitää Bidenia “valmiina puhumaan vakavasti Venäjän huolenaiheista”, Stanovaya sanoi.
Nämä kaksi huivat kokoontuivat viimeksi kesäkuussa Genevessä, ja vaikka huippukokous johti vain harvoion läpimurtoihin, se on johtanut enemmän viestintään Valkoisen talon ja Kremlin välillä, mukaan lukien useita Moskovassa viime kuukausina vierailevia hallinnon huippuvirkamiehiä.
Geneven kokous pidettiin myös venäjän aikaisemman joukkojen kerääntyessä Ukrainan ympärille, vaikka joukot vedettiin myöhemmin osittain takaisin. Useimmat analyytikot hylkäsivät tuon kevään voimannäytöksen, koska he testasivat Washingtonin uuden hallinnon tukea Ukrainalle.
Viimeisimmät joukkojen liikkeet ovat aiheuttaneet enemmän huolta lännessä. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on tullut siihen tulokseen, että Kreml saattaa suunnitella moninkertaista hyökkäystä jo ensi vuoden alussa, johon osallistuu jopa 175 000 sotilasta, Yhdysvaltain viranomaisten mukaan ja The Washington Postin saama tiedusteluasiakirja.
Yhdysvallat ei tiedä, onko Putin antanut määräyksen tai tehnyt päätöksen Ukrainan hyökkäyksestä, korkea hallintovirkamies sanoi, mutta Yhdysvaltain tiedustelupalvelu seuraa kokoonpanoa, joka on sopusoinnussa tällaisen operaation suunnittelun kanssa.
Venäjän disinformaatiotoiminta kyberavaruudessa Ukrainan suhteen on myös lisääntynyt samalla tavalla kuin ennen Venäjän vuonna 2014 krimin hyökkäystä, virkamies sanoi.
Esikuntapäälliköiden puheenjohtaja kenraali Mark A. Milley piti virtuaalisen tapaamisen Nato-kollegojensa kanssa maanantaina, sanoi eversti Dave Butler, yhteisten päälliköiden tiedottaja.
“Valiokunta keskusteli yhteistä etua koskevista asioista, kuten merkittävästä turvallisuuskehityksestä kaikkialla Euroopassa. Sotilasjohtajat sopivat, että Nato on valmis puolustamaan ja suojelemaan liittolaisia kaikilta uhilta”, Butler sanoi lausunnossaan nimeämättä Venäjää.
Venäjän retoriikka on, että sitä uhataan. Venäjän ulkoministeriön hallitukselle marraskuussa pitämässään puheessa Putin varoitti, että lännellä on “pinnallinen lähestymistapa varoituksiin punaisista viivoista”. Hän totesi, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset toimittavat Kiovalle tappavia aseita, suorittavat “provosoivia” sotaharjoituksia Mustallamerellä ja lentävät strategisia pommikommentajia vain 20 mailin päässä Venäjän rajoista.
Hän on myös varoittanut sijoittamasta Ukrainaan samanlaisia ohjuspuolustusjärjestelmiä kuin Romaniassa ja Puolassa, väittäen, että ne voivat olla salaisia hyökkäysaseita, jotka voivat päästä Moskovaan 10 minuutissa.
“Hänelle kyse on henkilökohtaisesta selviytymisestä”, sanoi Pavel Felgenhauer, Moskovassa toimiva sotilasanalyytikko. “Jos istut Kremlissä yli 20 vuotta hallitsemassa Venäjää, sinusta tulee vainoharhainen.”
Putin voisi vaatia Natoa lopettamaan kaiken sotilaallisen yhteistyön Ukrainan kanssa, myös harjoitukset, Stanovaya sanoi. Yhdysvallat on myös antanut Ukrainalle sotilaallista tukea, mukaan lukien partioveneiden ja Javelinin panssarintorjuntaohjukset. Bidenin hallinnon virkamiehet ovat myös sanoneet etsivänsä keinoja vahvistaa sotilaallista pelotetta Naton itäisellä puolella.
Jotkut analyytikot ovat spekuloineet, että Kremlin vaatimus Naton takuista – joita ei todennäköisesti anneta – ja vaikka niihin ei todennäköisestiluoteta – voisi olla vain tekosyy suunnitelmille, jotka Venäjä on jo käynnistänyt.
Carnegie Moscow Centerin kommentissaAlexander Baunov sanoi, että “nämä ylikirjoitettu lausunto ovat yritys vapauttaa itsensä vastuusta tulevista toimistaan: Valitettavasti Moskova oli varoittanut tulevasta myrskystä ja vaatinut toimia, mutta turhaan.”
Toimitti: Tuula Huovinen
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit