Britannian prinssi Andrew, Yorkin herttua, osallistuu seremoniaan, jossa juhlistetaan Bruggen vapauttamisen 75-vuotispäivää 7.9.2019

Prinssi Andrew menettää sotilaalliset kytkökset ja jäljellä olevat kuninkaalliset suojelijat, kun seksuaalirikostapaus etenee

LONTOO – Buckinghamin palatsi ilmoitti torstaina, että “kuningattaren hyväksynnällä ja suostumuksella” kaikki prinssi Andrew’n sotilaalliset kytkökset ja jäljellä olevat kuninkaalliset suojelijat on palautettu – tuhoisa isku Elizabeth II: n toiselle pojalle, joka on yhdysvaltain siviilikanteen edessä, joka syyttää häntä seksistä häpeällisen rahoittajan Jeffrey Epsteinin kauppaaman teini-ikäisen kanssa.
Andrew, joka kiistää oikeusjuttusyytökset, on ollut enimmäkseen poissa julkisuudesta viimeisen vuoden ajan, ja monet organisaatiot etääntyivät hänestä sen jälkeen, kun hän puolusti suhdettaan Epsteiniin tuhoisassa 2019 BBC: n haastattelussa. Mutta hän oli säilyttänyt kunniasotilaallisen tittelinsä useiden brittiläisten rykmenttien kanssa. Buckinghamin palatsin verkkosivuilla oli listattu kymmeniä kouluja, sairaaloita ja klubeja, joihin hän oli edelleen yhteydessä – mukaan lukien armeijan upseerien golfyhdistys, Fly Navy Heritage Trust, Foundation for Liver Research ja eliitti Westminster Academy.
Torstain päätös tarkoittaa, että entinen laivaston lentäjä ja kahden aikuisen tyttären eronnut isä kohtaa nyt syyttäjänsä yksin ilman palatsin tukea ja ilman kunniankilpiä, jotka hänen elinikäinen suojelijansa – äitinsä ja hänen kuningattarensa – olivat hänelle suoneet.
Palatsin kahden lauseen lausunto päättyi: “Yorkin herttua ei edelleenkään ryhdy julkisiin tehtäviin ja puolustaa tätä tapausta yksityisenä kansalaisena.”
Se, mistä rahat tulevat Andrew’n puolustautumiseksi – tai tuomioistuimen ulkopuolelle sopimiseksi – on kuuma aihe Yhdistyneessä kuningaskunnassa.
Hän on saanut 27 000 dollarin vuosieläkkeen laivastopalveluksestaan ja 342 000 dollarin vuosikorvauksen palveluksestaan vanhempana työssäkäyvänä kuninkaallisena brittiläisten tiedotusvälineiden laajalti raportoimien lukujen mukaan. Nämä varat eivät ehkä ole enää käytettävissä.
Kuninkaalliset elämäkerrat ovat havainneet, että 61-vuotiasTa Andrew’ta on usein pidetty äitinsä suosikkina. Mutta 95-vuotias kuningatar on myös vaatinut pitkän valtakautensa aikana, että monarkian velvollisuus, palvelus, kunnia ja säilyttäminen ovat ylivertaisia.
Andreas lakkaa käyttämästä kunnianarvoisaa titteliä “Hänen kuninkaallinen korkeutensa”, vaikka hän on edelleen herttua ja prinssi. Hänen monet suojelijansa jaetaan muiden Windsorin talon jäsenten kesken.
MailOnlinen torstain otsikko oli: “Kuningatar heittää Andrew’n ulos.”
Nick Goldstone, oikeudellinen kommentaattori ja riitojenratkaisupäällikkö asianajotoimisto Incessä Lontoossa, sanoi, että tittelien ja kunnianosoitusten poistaminen tarkoittaa “näyttää siltä, että kuninkaallinen perhe yrittää ottaa etäisyyttä Virginia Giuffren tapauksen laskeumaan ja Yorkin herttuaa vastaan esitettyjen syytösten myrkyllisyyteen”.
Tuomari New Yorkissa päätti keskiviikkona, että Giuffren Andrew’ta vastaan nostama kanne voi edetä toistaiseksi.
Andrew’n puolustustiimi oli väittänyt, että giuffre allekirjoitti vuonna 2009 sopimuksen, kun hän sopi Epsteinin kanssa 500 000 dollarista, suojasi prinssiä ja kaikkia muita, jotka hän voisi haastaa epsteinia vastaan, joka kuoli itsemurhaan vuonna 2019 odottaessaan oikeudenkäyntiä seksikaupasta.
Mutta Yhdysvaltain käräjäoikeuden tuomari Lewis Kaplan päätti, että sovinto ei yksiselitteisesti vapauta kuninkaallista vastuusta.
Andrew’n sotilastittelien peruuttaminen tulee sen jälkeen, kun 150 brittiläistä veteraania allekirjoitti avoimen kirjeen, jossa kuningatarta kehotettiin riisumaan poikansa sotilastittelit ja lisäämällä, että “tarvittaessa hänet vapautetaan häpeällisesti”.
Kirjeessään veteraanit kirjoittivat: “Olemme erityisen järkyttyneitä ja vihaisia siitä, että prinssi Andrew on edelleen asevoimien jäsen ja että hänellä on edelleen sotilaallisia titteleitä, paikkoja ja rivejä, mukaan lukien Kuninkaallisen laivaston vara-amiraalin.”
Veteraanit valittivat, että prinssi oli saattanut huonoa mainetta Britannian asevoimille ja ollut “yhteistyöhaluton ja vähemmän totuudenmukainen” ystävyydestään Epsteinin kanssa.
Andrew’n hätiköity kaatuminen seuraa muita suuria perheskandaaleja prinsessa Dianan avioerosta ja kuolemasta prinssi Harryn ja Sussexin herttuattaren Meghanin päätökseen lopettaa roolinsa vanhempina kuninkaallisina ja muuttaa Etelä-Kaliforniaan, samalla kun he syyttävät heidän lähiomaistaan satunnaisesta rasismista.
Shayna Jacobs New Yorkissa osallistui tämän mietinnön laatimiseen.

Lähde: Washington Post

Toimitti: Tuula Huovinen
Tuula Huovinen

Tuula Huovinen

Toimittaja

Jaa tämä artikkeli somessa

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Inari

Inarin kunta osti maata Mukkavuopajan varrelta

Salmin pitäjä

Kunta Laatokan itärannalla. Rajanaapureina pohjoisessa Suojärven, luoteessa Suistamon ja lännessä Impilahden pitäjät. Idässä Neuvostoliitto ja Itä-Karjala.