kuvat Mig 29 hävittäjiä.

Miksi Washington sulki Puolan tarjouksen antaa Ukrainalle hävittäjiä

Ukrainan kaupungit ovat piiritettyjä, ja Ukraina pyytää länttä lähettämään sille hävittäjiä.
Yhdysvaltojen ja Puolan äskettäisenä kiistana suihkukoneiden toimittamisesta Ukrainaan korostuu kuitenkin, että yhdysvaltojen ja Naton avulle on rajansa, kun maailman johtajat yrittävät varmistaa, että sota ei leviä Ukrainan rajojen ulkopuolelle tai eskaloidu suoraan yhteenotoksi ydinaseilla aseistettujen välillä.
Näin tapahtui Yhdysvaltojen ja Puolan välillä ja mitä se kertoo Ukrainan sodasta.

Miksi Ukraina haluaa hävittäjiä?

Ukrainalla on lentäjiä valmiina lentämään ja taistelemaan venäläisiä vastaan, mutta se ei voi kilpailla Venäjän ilmavoiman kanssa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kertoi Yhdysvaltain lainsäätäjille: hävittäjät ovat hänen maansa ensisijainen tavoite, jopa ilmatorjuntaohjuksiin nähden, joita Ukraina on saanut liittolaisiltaan.
“Jos et voi tehdä [lentokieltoaluetta], hanki ainakin minulle lentokoneita”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky kertoi kongressin jäsenille puhelussa viikonloppuna, republikaanisenaattorit sanoivat.
Kukaan ei ole antanut Ukrainalle hävittäjiä Venäjän hyökkäyksen jälkeen, sanoi Mark Cancian, vanhempi neuvonantaja Center for Strategic and International Studies -keskuksesta, Washingtonin ajatushautomosta.

Mitä Puola tarjosi?

Epätavallisessa siirrossa Puola tarjoutui tiistaina lähettämään useita venäläisvalmisteisia MiG-29-hävittäjiä Ukrainaan amerikkalaisen lentotukikohdan kautta Saksassa, sokaisemalla Yhdysvaltain viranomaisia, jotka sanoivat, että heitä ei ollut kuultu, The Washington Post kertoi. Vastineeksi Puola pyysi Yhdysvaltoja lähettämään sille korvaavat koneet, oletettavasti uudemmat, Yhdysvalloissa valmistetut F-16-koneet, mikä olisi merkittävä päivitys.
Yhdysvallat ja Puola olivat käyneet alustavia keskusteluja jonkinlaisesta lentokoneiden vaihdosta auttaakseen Ukrainaa hankkimaan lisää hävittäjiä. Puola kuitenkin ehdotti tiistaina, että Yhdysvallat ryhtyisi toimiin koneiden siirtämiseksi Ukrainaan, mikä ei kuulunut Washingtonin suunnitelmaan.
Puola on “valmis sijoittamaan – välittömästi ja maksutta – kaikki MiG-29-suihkukoneensa Ramsteinin lentotukikohtaan ja asettamaan ne Amerikan yhdysvaltojen hallituksen käyttöön”, mikä puolestaan “tarjoaisi meille käytettyjä lentokoneita, joilla on vastaavat operatiiviset valmiudet”.
Tarjous hyödyttäisi Puolaa: se auttaisi Ukrainaa sen taistelussa Venäjää vastaan, jota Myös Puola pitää uhkana, ja vahvistaisi Puolan ilmavoimia.
Eikä sen tarvitsisi ottaa suoraa vastuuta koneiden saamisesta Ukrainaan.
Puola on huolissaan sekä Ukrainan naapurin sodasta että putinin verukkeesta hyökätä muualle Itä-Eurooppaan. Yhdysvallat on myös huolissaan sodan leviämisestä Ukrainan naapureihin, joista osa on myös Naton jäseniä. Yhdysvallat ilmoitti tiistaina lähettävänsä Puolaan kaksi Patriot-ohjuspatteria, puolustustoimenpiteen, jolla voidaan havaita ja ampua raketteja saapuviin ohjuksiin. Puola on pyytänyt uusia F-16-koneita Washingtonista jo jonkin aikaa. Sotakoneiden tuotanto on kuitenkin taantunut, ja Yhdysvallat on luvannut Taiwanille Kiinan kasvavan uhan alla ja Venäjän yrittäessä liittää Ukrainaan seuraavan erän. Puola oletettavasti pyysi “käytettyjä” koneita ohittamaan tämän ongelman.

Miksi MiG-29-suihkukoneet?

Ukrainalaiset on koulutettu lentämään.
MiG-29 oli Neuvostoliiton arvostettu hävittäjä. Sotakone suunniteltiin 1970-luvun lopulla osittain vastustamaan nopeita ja monipuolisia Yhdysvaltain valmistamia F-16-koneita.
Silloisen Entisen Neuvostoliiton maat lensivät sotakoneita, kuten muutkin, kuten Irak, Kuuba, Iran ja Pohjois-Korea.
Ajan myötä Washington oppi myös lisää suihkukoneista ja kehitti omia tekniikoitaan niiden torjumiseksi paremmin. Koneet ovat jo suurelta osin pudonneet käytöstä, mutta ne ovat edelleen vallitsevia entisissä Neuvostoliiton valtioissa.

Miksi Yhdysvallat periaatteessa hylkäsi tämän suunnitelman

Se siirtäisi vastuun hävittäjien toimittamisesta – ja venäjän kanssa vastakkainasettelun riskin – Washingtoniin hyvin julkisesti.
“Emme usko, että Puolan ehdotus on kestävä”, Pentagonin lehdistösihteeri John Kirby sanoi lausunnossaan.
Puolan tarjous edellyttäisi, että Yhdysvalloilla ja Natolla olisi johtava rooli koneiden saamisessa Ukrainaan. Venäjän presidentti Vladimir Putin voisi helposti tulkita Naton tukikohdasta Saksassa nousevia suihkukoneita taistelemaan venäläisiä vastaan, kun Nato taistelee venäläisiä vastaan Naton taistellessa venäläisiä vastaan. Kirby sanoi, että tämä “herättää vakavaa huolta koko Nato-liitosta”.
Sanomattakin selvä, että jos Washington löytää keinon saada hävittäjiä Ukrainaan, se haluaa tehdä sen mahdollisimman hiljaa. “He yrittävät löytää huonon näkyvyyden tavan lähettää lentokoneita Ukrainaan”, Cancian sanoi, “sen sijaan, että he pitäisivät tiedotustilaisuuden ilmoittaakseen yrittävänsä tehdä sen.”
Yhdysvallat ja Eurooppa yllättyivät täysin Puolan tarjouksesta, koska Puola oli juuri hylännyt Yhdysvaltojen tarjouksen lähettää lentokoneita Puolasta. “Sideswiped” on tapa, jolla yksi eurooppalainen virkamies kuvaili reaktiota,” The Post raportoi.
Vieraillessaan Puolassa päiviä tämän jälkeen varapresidentti Harris yritti tasoittaa maiden diplomaattisia suhteita: “Haluan olla hyvin selkeä”, Harris kertoi toimittajille. Yhdysvallat ja Puola ovat yksimielisiä siitä, mitä olemme tehneet ja olemme valmiita tekemään auttaaksemme Ukrainaa ja Ukrainan kansaa täysillä.”

Mitä Nato pelkää?

Länsimaiset virkamiehet ja heidän liittolaisensa ovat hyvin huolissaan siitä, miten tämä sota voi nopeasti kärjistyä – Nato-maihin, Länsi-Eurooppaan ja jopa ydinsotaan.
Putin ruokkii niitä pelkoja. Hän on puhunut maansa ydinaseista ja varoittanut, että hän pitäisi kaikkia maita, jotka julistavat lentokieltoalueen – uhkauksen ampua alas venäläisiä koneita Ukrainan yllä – “sotilaallisen konfliktin osallistujina”.
Lisäksi Yhdysvaltojen ja Venäjän välisen sijaissodan ja todellisen sodan välinen raja on muuttumassa epäselvemmäksi. Yhdysvallat on toimittanut Ukrainalle aseita jo vuosia – miljardien dollarien arvosta, kollegani raportoivat – ja he ovat lisänneet sitä Venäjän hyökkäyksen lähestyessä. He ovat lähettäneet heille ohjuksia, panssarintorjunta-aseita, ammuksia ja järjestelmiä, joiden avulla ukrainalaiset voivat ampua alas venäläisiä lentokoneita.
Mutta jotkut yhdysvaltain virkamiehet ovat raivostuneet siitä, että Yhdysvaltojen määritelmä suorasta taistelusta Venäjän kanssa ei ole Putinin aikaan saamaa, New York Times raportoi. “Jotkut Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virkamiehet sanovat, että heillä on ennuste, että [suora] konflikti on yhä todennäköisempi”, Times kirjoittaa.

Voisiko Yhdysvallat yhä lähettää koneita Ukrainaan?

Mahdollisesti. Itse asiassa Cancian pitää todennäköisenä, että Washington voisi löytää keinon siirtää nämä neuvostoajan koneet Ukrainaan, kun kukaan ei seuraa heitä. “He löytävät salaisen lentokentän jostain”, hän sanoi.
Kongressin republikaanijäsenet painostavat Bidenin hallintoa hankkimaan nämä koneet. Republikaanisenaattorit pitivät torstaina tiedotustilaisuuden, jossa he sanoivat uskovansa Putinin jo tietävän, että amerikkalaiset aseet tappavat venäläisiä, ja vaativat Bidenin hallintoa hankkimaan Ukrainaan-suihkukoneita. “Olen keskustellut lukuisten kollegoiden kanssa käytävän toisella puolella, ja hekin ovat samaa mieltä tarpeesta saada nämä suihkukoneet ukrainalaisille”, hän totesi. Susan Collins (R-Maine) torstaina.
Toistaiseksi Yhdysvaltojen ja Naton julkinen koneiden laukaisu Ukrainaan voisi kuitenkin olla virkamiehille askel liian pitkälle.
Yhdysvallat, ulkoministeri Antony Blinken sanoi sunnuntaina, yrittää “lopettaa tämän sodan Ukrainassa, ei aloittaa suurempaa sotaa”.
Vaikka he eivät ole sulkeneet pois suihkukoneiden saamista Ukrainaan, Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki sanoi, että armeija tutkii vaihtoehtoja, jotka välttäisivät Venäjän raivon nostamisen sodaksi: “Miten saat lentokoneet Ukrainaan tavalla, joka ei ole eskaloituva ?hän kysyi. “Niiden kuljettaminen kadulla ei ole niin helppoa kuin luulet sen olevan.”
Cancian sanoo: on vain ajan kysymys, milloin koneet pääsevät Ukrainaan Yhdysvaltojen avustuksella.
Washington Post
Toimitti: Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.