Marskin ritarit

Mannerheim-ristin ritareita ei ole enään elossa yhtäkään.

Viimeisin, Tuomas Gerdt kuoli 1.11.2020 98 vuoden iässä. Vaikka ritarit ovat poistuneet keskuudestamme, heidän kunnioituksensa elää kenties vahvempana kuin koskaan.
Ensimmäisină sotien jälkeisină vuosikymmenină Marskin ritareita ei juurikaan arvostettu – kuten ei muitakaan veteraaneja. Näin kertoo Mannerheim-ristin ritarien säätiön pääsihteeri Pekka Kouri Iltalehden ”HISTORIA-Marskin ritarit” lehdessä josta olen suurimman osan tiedoista kerännyt. Nykyään kuitenkin heidän arvostus on huimasti noussut ja aiheesta. Kunnioituksesta ja kiinnostuksesta ritareita kohtaan kertoo sekin, että heistä on kirjoitettu kymmeniä kirjoja – lähes kaikki parin viime vuosikymmenen aikana.
Julkisuuden henkilöiksi Marskin ritarit nousivat erityisesti Martti Ahtisaaren presidenttikaudella. Ahtisaari kutsui ensimmäisenä tasavallan presidenttinä ritarit Linnan juhliin vuonna 1994. Tarja Halonen ja Sauli Niinistö jatkoivat perinnettä.
Mutta vuodesta 2021 lähtien ei enää kukaan Marskin ritari voi saada enää kutsua. Jokainen 191 Marskin ritarista on paikkansa ansainnut suomalaisten sydämmissä. Hei taisteivat muiden kanssa Itärintamalla ja Lapin Sodassa vuosina 1939-1945. Suuri kunnioitus heitä kohtaan.
Seinäjoella, 7.3.2021 Ari-Pekka Harju

Mannerheim-ristin ritarit numerojärjestyksessä:

Kirjoittanut: Suomi sodassa
Toimittaja: Ari-Pekka Harju 7.3.2021
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

DCA-sopimuksesta

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat 18. joulukuuta 2023 puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) Washington D.C:ssä.

Kosela

Kosela on Suomessa esiintyvä sukunimi, ja se on suomalaisilla varsin harvinainen. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %. Sen lisäksi Kosela-nimellä oli yhteys myös paikannimeen Karjalassa ennen sotia.