Käkisalmi, joka ei unohdu

Niin. Tämä piskuinen kaupunki Vuoksen rannalla on ollut vuosisatojen saatossa tuulisella paikalla. Nykyisin se kuuluu Venäjän karjalaan. Käkisalmella on mielenkiintoinen historia, joka juontaa käkilintuun, joka olisi kukkunut ensimmäisen kerran juuri Käkisalmessa. Jopa vuonna 1295 oli Käkisalmi ollut olemassa nimellä Korela, joka viittaa Karjalaisiin.
Käkisalmesta jälleen taisteltiin. Nyt sen isännäksi halusi Ruotsin kuningaskunta, joka saikin Käkisalmen maalaiskuntineen vuonna 1580. Ruotsin vallan aikana kaupunki kukoisti sekä sinne rakennettiin linna ja muutenkin kaupunkia länsimaalaistettiin. Käkisalmella oli tori, jonka vielä nykyisinkin jotkut vanhemmat ihmiset muistavat. Tori kun oli kuuluisa markkinoistaan. Veikko Lavikin lauloi Käkisalmen markkinoista. Vuoksen vesistöä pitkin kulki laivaliikennettä paljon, sillä sitä myöden kaupunkiin tuotiin tavaraa sekä sieltä lähti myös tavaraa maailmalle. Olihan Käkisalmi teollisuudesta tunnettu. Siellä kun sijaitsi Waldhofin selluloosatehdas sekä sahatoimintaakin oli. Kauppiaat kulkivat Vuoksen vesistöä pitkin markkinoille päivittäin veneillään myymään torilla tavaraa.
Ruotsin vallan alaisena Käkisalmi ehti olla toistasataa vuotta. Vuonna 1721 kaupunki palautui Venäjälle. Käkisalmea taas venäläistettiin ja 5000:n asukkaan kunnasta tuo pieni kaupunki on kasvanut kymmenillätuhansilla. Nykyisin tuolla paikalla asuu n. 20 000 venäläistä ja jotkut puhuvat, että jopa 60 000 olisi paikan asukasmäärä. Käkisalmi kuitenkin liitettiin Venäjän suuriruhtinaskunnan aikana Vanhaan Suomeen vuonna 1812. Suomelle kuuluessaan kaupunkia ympäröi sen maalaiskunnat. Etelässä Pyhäjärvi ja Räisälä, luoteessa Kaukola ja koillisessa Laatokka.
Suomi joutui luovuttamaan jälleen raskainmielin Käkisalmen Moskovan rauhan yhteydessä vuonna 1940 Neuvostoliitolle.
Käkisalmen asioista voi nykyisinkin lukea asioita. Vuonna 1948 perustettu Käkisalmi-säätiö vaalii entisen Käkisalmen maalaiskunnan ja kaupungin asukkaiden ja heidän perillistensä keskuudessa karjalaista yhteishenkeä sekä tukee heidän henkisiä ja taloudellisia pyrkimyksiään (Lause lainattu Käkisalmisäätiön sivuilta) Käkisalmisäätiö sai oman lipun tänä syksynä lokakuussa 2020.
Lähde:
Wikipedia,
Käkisalmi-säätiö
Kuvat:
Käkisalmisäätiön arkisto
Kirjoittanut:
Tuula Huovinen
Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Ukrainassa tapahtuu

Zelenskyi sanoo: Ukrainan joukot pitävät Soledarin asemaa ja aiheuttavat merkittäviä tappioita Venäläiselle.