Hangon Regatta

Hanko on kesäkaupunki, mitä suurimmassa määrin. Sen sain huomata tässä hiljattain, kun vierailin Hangon kuuluisassa spa Regatta hotellissa.
Ajelin turisteille tarkoitettua Appelgrenintietä. Rantatien varrella sijaitsee kauniit vanhat pitsihuvilat, joista voi aistia menneen tsaarivallan ajan tunnelman. Hotelli itse sijaitsee merenrannalla, noiden suurten kallioiden päällä. Ikkunasta kun katsoo, niin näkyy silmän kantamattomiin merta.
Hankohan on tunnettu kylpylä kaupunkina melkein koko historiansa ajan. Jo 1800-luvun lopulla siellä oli toimintaa kesäisin. Senaikaisessa kylpylässä miehille ja naisille oli eri osastot. Roomalais kylvyistä tavalliseen suomalaiseen saunaan. Hangossa riittää merta n. 30 kilometrin verran ja sen huomaa, kun menee kaupunkiin.
Hotellin historiaa lukiessani käy selväksi, että se on nähnyt matkansa varrella hyviä ja huonoja aikoja. Vuosisadan eli 1900 luvun alussa liikemies ja tullivirkailija Martin Lignell perusti Hango Fastighets och Elektriska Belysnings Aktiebolag avulla kylpylähotellin. Alku vastusteluista liikemies tarjosi kaupungille hotellia myyntimielessä vuonna 1909 ja 1921, jonka Hangon kaupunki sitten lunasti vuosikymmeniä myöhemmin itselleen pakkohuutokaupan myötä vuonna 1960.
Hotellilla on ollut monta omistajaa ja se on nähnyt venäjän vallan ajan sekä suomen itsenäisyysajan loiston. Vallankumous vuosina 1917 tienoilla kaupungissa majaili monesta eri kansallisuuksista väkeä. Juhlapuheita sai kuulla ruotsiksi, venäjäksi ja suomeksi. Rudiger von der Goltzin komentama saksalaisjoukkue nousi maihin 3. huhtikuuta 1918, joka säikäytti senajan venäläistä sotaseuruetta Hangossa. Saksalaisia sotilaita nousi Hangon satamassa niin paljon maihin, että Laivat täytyi yksitellen tyhjentää. Tämän seurauksena kaupungissa olevat Venäläiset sotilaat neuvottelivat alkujärkytyksen jälkeen Saksalaisten kanssa ja lupautuivat pysymään puolueettomina sisällisodan riehuessa pahimmillaan. Myös Eurooppa oli sisällissodan takia sekaisin. Toisenmaailman sodan alettua silloiset kylpylävieraat Venäjältä pakenivat Hangosta junilla, laivoilla ja jopa hevoskyydeillä. Sitten tuli Moskovan rauhansopimus vuonna 1940 ja Hanko vuokrattiin Neuvostoliiton tukikohdaksi 30:ksi vuodeksi. Hanko kun kuului heidän aluevaihto vaatimuksiinsa. Suomen valtio vuokrasi Neuvostoliitolle 115 neliökilometrin suuruisen alueen, johon kuului Hankoniemen ja Hangon kaupungin lisäksi niemeä ympäröiviä merialueita sekä n. 400 saarta. Alueen suomalaisväestö sai aikaa poistua 10 päivää alueelta, mikä aiheutti tietenkin suuria haasteita pakkoevakoinnissa. Kuljetuksia tilattiin jopa Ruotsista asti, että alue saatiin tyhjennettyä. Myös kylpylä tuhoutui jatkosodan aikana. Nyt siellä voi nähdä vanhoista alkuperäisistä hotellirakenteista siellä täällä tiili- ja kiviseiniä, jotka ovat muistoina vanhasta alkuperäisestä kylpylästä. Kesäisin Hanko herää eloon, kun kaupunkiin saapuu satoja ihmisiä muualta.
Kesätapahtumia kaupungissa on myös kesäisin paljon, jotka ovat pitkälti meriaiheisia. Ja miksipä ei olisi, kun merenrannalla ollaan lähtökohtaisesti. Nykyinen kylpylä on hieno sekoitus uutta ja vanhaa, jonka on suunnitellut Lars Sonc. Hangossa on myös muutakin nähtävää, kuin kylpylät pelkästään, kuten esim. Hangon vanha keksitehdas tai vesitorni. Nähtävää ja koettavaa riittää niin talvella, kuin kesällä. Ajanpuutteen vuoksi päätän matkani vuorokauden mittaisella vierailulla, mutta kokemus jäi mieleen, jonka aion jossakin vaiheessa uusia jossakin toisessa muodossa.
Lähde:
– Wikipedia
– Hotelli Regatta
– Kirjoittajan omat pohdinnat
Kuvat: Kuvituskuva
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

  Venäjän ja Ukrainan suhteet

Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin tulevaisuus on edelleen epävarma ja monimutkainen. Ja vaikka Putin puhui tammikuussa rauhan neuvotteluista Ukrainan kanssa ja vaikka rauhanomaisen
ratkaisun mahdollisuudet ovat siltäosin olemassa, tilanne voi myös kehittyä edelleen vaikeammaksi.

Amerikan suomalaiset

Amerikka, tuo suurten unelmien maa, jossa ihminen voi rikastua ja saada satumaisen tulevaisuuden. From rags to riches ( ryysyistä rikkauksiin ) niinkuin Amerikkalaiset sanovat.

Käkisalmisäätiö tiedottaa

Käkisalmi-tunnustuspalkinto on perustettu vuonna 2015 suomalaisille yksityishenkilöille, yhteisöille tai järjestöille tunnustukseksi ansiokkaasta työstä käkisalmelaisuuden hyväksi.

Hiljaisen viikon sanoma

Mikäpä sen parempi, kuin puhua hieman alkavan viikon kunniaksi, hiljaisen viikon sanomaa. Hiljainen viikko kuuluu kristillisen kirkon piiriin, joka on ikivanha tapa.