Energeanin kelluva tuotantojärjestelmä (FPSO) Karishin kaasukentällä Välimerellä. (Energean)

Gantz varoittaa, että Hizbollahin hyökkäys Israelin kaasukentälle voi laukaista sodan

Puolustusministerin mukaan Israel valmistautui kaikkiin toimiin Karishin offshore-kenttää vastaan, joka on "valmis pääsemään sopimukseen" Beirutin kanssa merirajalla
Puolustusministeri Benny Gantz varoitti maanantaina Libanonin Hizbollahia siitä, että mikä tahansa hyökkäys sen kaasuvaroihin voi sytyttää sodan sen jälkeen, kun terroristiryhmä uhkasi Israelilaisia.
Varoitus tuli keskellä itäistä Välimerta joilla ei ole diplomaattisuhteita, välisiä pitkiä neuvotteluja merirajaansa koskevan kiistan ratkaisemiseksi.
Jännitteet lisääntyivät kesäkuussa, kun Israelin vuokraama tuotantoalus saapui lähelle Karishin offshore-kaasukenttää, jonka Libanon väittää olevan kiistanalaisilla vesillä. Viime kuussa Israelin armeija ampui alas neljä aseetonta Hizbollahin lennokkia, jotka lensivät kohti Karishia.
Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah sanoi 9. elokuuta, että “käsi, joka tavoittaa minkä tahansa tämän rikkauden, katkaistaan” ja varoitti Gantz puhuu leAviikonloppuna ” eskaloitumisesta “, jos Libanonin vaatimuksia ei täyteälitteisissä Kysyttäessä, voisiko Hizbollahin hyökkäys Israelin kaasukentty Gantz sanoi, että louhinta kaasukentältä alkaisi “kun se on valmis tuottamaan”, vahvistaen Israelin väitteen Karishille.
“Israelin valtio on sekä valmis suojelemaan omaisuuttaan että valmis pääsemään sopimukseen Libanonin hallituksen kanssa amerikkalaisen sovittelun kautta Sidonin talletuksesta”, hän sanoi viitaten toiseen kaasukenttään, joka tunnetaan Libanonissa nimellä Qana.
” Uskon, että tulevaisuudessa kaasualustoja on kaksi. Yksi meidän puolellamme, yksi heidän puolellaan. Ja toivon, että meidän ei tarvitse käydä läpi toista vastakkainasettelukierrosta ennen sitä.
Israel ja Hizbollah taistelivat viimeksi vuonna 2006, ja Jerusalem ja Beirut ovat edelleen virallisesti sodassa, ja Yhdistyneiden Kansakuntien rauhanturvaajat partioivat maarajalla.
Merirajaa koskevia neuvotteluja jatkettiin vuonna 2020, ja neuvottelut pysähtyivät ennen kuin ne elvytettiin kesäkuussa.
Alustavat keskustelut keskittyivät kiistanalaiseen 860 neliökilometrin (332 neliökilometrin) alueeseen Libanonin YK: ssa vuonna 2011 rekisteröityjen vaatimusten mukaisesti.
Beirut pyysi myöhemmin, että aluetta laajennettaisiin vielä 1 430 neliökilometrillä, joka sisältää osan Karish-kentästä, jonka Israelin valtiot sai YK: n tunnustamalla yksinomaisella talousvyöhykkeellä.
Hizbollahin kannattajat osallistuvat libanonilaisen terroriryhmän johtajan Hassan Nasrallahin televisioituun puheeseen seremoniassa, jossa luotiin perusta “jihadistimatkailulle” leirillä, jota aiemmin johti Iranin islamilainen vallankumouskaartikunta Libanonissa hizbollahin taistelijoiden kouluttamiseksi Jantan alueella maan itäosassa 19. elokuuta, 2022. (AFP)
Beirut pyysi myöhemmin, että aluetta laajennettaisiin vielä 1 430 neliökilometrillä, joka sisältää osan Karish-kentästä, jonka Israelin valtiot sai YK: n tunnustamalla yksinomaisella talousvyöhykkeellä.
Gantzin varoitus tuli sen jälkeen, kun Israelin televisioraportti sunnuntai-iltana sanoi, että turvallisuusjoukot ovat valppaina lähellä pohjoisrajaa peläten, että Hizbollah saattaa yrittää käynnistää hyökkäyksen sabotoidakseen neuvotteluja.
Israelin puolustusviranomaiset pelkäävät, että Nasrallah saattaa yrittää provosoida Israelia vielä kerran toivoen saavansa kunnian Israelin myönnytyksistä ennen sopimuksen allekirjoittamista, Channel 12 -uutiset raportoivat mainitsematta lähdettä. Raportin mukaan molemmat osapuolet ovat lähellä sopimuksen allekirjoittamista.
Yhdysvaltain neuvottelulähettiläs Amos Hochstein sanoi aiemmin tässä kuussa olevansa “optimistinen” sopimuksen suhteen.
Uutisoi: The times of Israel
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

DCA-sopimuksesta

Suomi ja Yhdysvallat allekirjoittivat 18. joulukuuta 2023 puolustusyhteistyösopimuksen (Defence Cooperation Agreement, DCA) Washington D.C:ssä.

Kosela

Kosela on Suomessa esiintyvä sukunimi, ja se on suomalaisilla varsin harvinainen. Vuonna 2023 miesten osuus tämän sukunimen kantajista oli 63 %. Sen lisäksi Kosela-nimellä oli yhteys myös paikannimeen Karjalassa ennen sotia.