Piispa Henrik ja Lalli ovat keskiaikaisen Suomen legendaarisia hahmoja, jotka liittyvät toisiinsa tarinallisesti.

Tämä tarina on saanut erilaisia muotoja ja tulkintoja ajan kuluessa, mutta tässä on yleinen versio tapahtumista:
Piispa Henrik oli Ruotsin kuninkaan lähettämä lähetystyöntekijä, joka saapui nykyisen Suomen alueelle kristinuskon levittämistarkoituksessa 1100-luvun alussa. Hänen tavoitteenaan oli käännyttää paikallisia suomalaisia kristinuskoon. Tässä tehtävässään hän matkasi ympäri maata saarnaten ja rakentaen kirkkoja.
Eräässä vaiheessa Henrik ja hänen seurueensa saapuivat Lallin, paikallisen talonpojan, alueelle. Lalli ei ollut kiinnostunut kristinuskosta ja oli jopa vihamielinen Henrikille ja tämän seurueelle. Tarinan mukaan eräänä päivänä Henrik ja Lalli kohtasivat toisensa, ja väitetysti riita syntyi heidän välilleen. Tässä kohtaamisessa Lalli surmasi piispa Henrikin ja tämän seuralaisia.
Tarinan kertomukset eroavat siitä, miten itse tapahtumat etenivät ja miksi väkivaltainen kohtaaminen tapahtui. Jotkut versiot kertovat, että Lalli oli vihamielinen piispa Henrikille uskonnollisista syistä, kun taas toiset versiot väittävät, että riita syntyi maallisista syistä, kuten maanomistukseen tai muihin käytännön asioihin liittyen.
Vaikka tämä tarina onkin vain legenda eikä sitä voi vahvistaa historiallisesti, se on silti tärkeä osa Suomen kansanperinnettä ja symboloi kristinuskon saapumista maahan sekä kulttuurien ja uskontojen välistä kohtaamista keskiajalla. Piispa Henrikistä myöhemmin tuli Suomen kansallispyhimys, ja hänen muistoaan kunnioitetaan monin tavoin Suomessa. Lalli sen sijaan on jäänyt historiaan enemmänkin murhaajana kuin kulttuuri- tai uskonnollisena hahmona.

Tuula Huovinen

Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Suomen pisin konsertti

Maailman pisimmän konsertin onnistui toteuttamaan sveitsiläinen yhtye “Borgesia” vuonna 2015. Konsertti kesti peräti 432 tuntia, eli 18 päivää, ja se järjestettiin sveitsiläisessä kulttuurikeskuksessa nimeltään Dampfzentrale.

Historian kirjoitusta SOS merkistä

“SOS” on tunnettu hätämerkki, joka on käytössä kansainvälisesti. Tämä merkki ei alun perin tarkoittanut mitään tiettyä sanojen lyhennettä, mutta se on helppo muistaa ja lähettää Morse-koodissa.

Historian kirjoitusta jatko-ja talvisodasta

Savolaispoika Schadewitz on suomalainen sotilas, joka Talvisodan Kannaksen taisteluissa Munasuon ja Summan tankki- ja jalkaväkivyörytyksessä 12. helmikuuta 1940 hyppäsi vihollisen panssarivaunun takakannelle aseinaan laatikosta sieppaamaansa kaksi käsikranaattia.

Venäjä valmistautuu pitkittyneeseen sotaa natoa vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on päättänyt asettaa entisen taloudellisen avustajansa Andrei Belousovin puolustusministeriön johtoon valmistautuakseen pitkittyneeseen sotaan Ukrainaa vastaan ja mahdolliseen vastakkainasetteluun Naton kanssa, Institute for the Study of War (ISW) kirjoittaa tuoreessa raportissaan.