Latvan rautatieasema Aunus

Jatkosodassa 7.Divisioonan saapuminen yllättävästi lännestä erämaan läpi Muurmannin radalle johti kiivaisiin taisteluihin radalle puolustukseen ryhmittynyttä vihollista vastaan syyskuussa 1941. Taisteluissa Jalkaväkirykmentti 9 (7.D) saartoi Latvan rautatieaseman ja siellä olleet puna-armeijan joukot 22.-23.9. Aseman ympäristössä käytiin monipäiväiset taistelut, joissa neuvostojoukot tekivät sitkeää vastarintaa tykistön, ilmavoimien ja panssarijunan tukemina. Raivokkaiden hyökkäysten ja vastahyökkäysten seuratessa toisiaan JR 9 valtasi Latvan aseman 25.9. Taistelussa kaatuivat muun muassa vihollisen Jalkaväkirykmentti 3:n komentaja, everstiluutnantti Svedkovski ja ko. rykmentin lippualiupseeri, joka lippuvalaansa noudattaen kaatui rykmentin lippu vartalon ympäri käärittynä joukkojemme tuleen. Myöhemmin sotavangeilta saatiin tietää, että puna-armeijan joukkojen oli käsketty pitää Latvan asema ja Muurmannin rata hallussaan keinolla millä hyvänsä. ENa 2017.
Toimitti: Tuula Huovinen
Picture of Suomen Kenttälehti

Suomen Kenttälehti

Toimitus

Jaa tämä artikkeli somessa

Juuri nyt

Uusimmat artikkelit

Suomen ja Yhdysvaltain suhteet: turvallisuuden ja yhteistyön uusi aikakausi

Suomen ja Yhdysvaltain väliset suhteet ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosina, erityisesti turvallisuus- ja puolustusyhteistyön osalta. Suomen liittyminen Pohjois-Atlantin liittoon (NATO) vuonna 2023 merkitsi huomattavaa askelta maan aseman vahvistamisessa Yhdysvaltain liittolaisena. Tämä jäsenyys on tuonut mukanaan uusia mahdollisuuksia kahdenväliseen yhteistyöhön, erityisesti puolustuspolitiikassa. Lisäksi joulukuussa 2023 solmittu puolustusyhteistyösopimus (DCA) mahdollistaa Yhdysvaltojen pääsyn 15 sotilasalueelle Suomessa, mikä osaltaan lisää Yhdysvaltojen sotilaallista läsnäoloa alueella.

Ylösnousemuksen juhla: kristinuskon pääsiäinen

Pääsiäinen on kristinuskon vanhin ja tärkein juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Suomen kielen sana ”pääsiäinen” juontaa juurensa paastosta pääsemiseen, mutta se on myös symbolinen siirtymä kuolemasta elämään.